label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2009. január 23.
Gazdag programmal ünnepelték a Magyar Kultúra Napját Kolozsváron
Kölcsey Ferenc 186 évvel ezelőtt, 1823. január 22-én fejezte be Himnusz című művét, ennek emlékére 1989 óta ezen a napon ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját. Kolozsváron idén Bálint-Benczédi Ferenc, az Erdélyi Unitárius Egyház frissen megválasztott püspökének áldásával és Egyed Emese irodalomtörténész, költő köszöntőjével kezdődött a megemlékező programsorozat. Az egész napos rendezvényen többek között népballada- és versmondások, illetve különböző témákban tartott előadások szerepeltek, zárásként pedig a Csütörtök Esti Kör (CSEK) elnevezésű, fiatalokból álló irodalmi társaság mutatkozott be. A Magyar Kultúra Napjának szervezői, az Interkulturali-THÉ Kutatócsoport, az Erdélyi Múzeum-Egyesület és a Kolozsvári Akadémiai Bizottság idén nemcsak Kölcseyre kívánt emlékezni: a magyar kultúra gazdagságát annak sokféleségében, kapcsolatteremtő és értelmező erejében szerette volna bemutatni. Célkitűzéseik között szerepelt az is, hogy az érdeklődőket a tudomány és művészet terébe hívják.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Berceanu: 42 kilométernyi autópálya novemberre
Radu Berceanu közlekedésügyi miniszter csütörtökön azt nyilatkozta, hogy a Bechtel céggel való megbeszélések során megtalálta a módját, hogy gyorsítsák fel az erdélyi autópálya munkálatait.

[Napirenden] Lehallgatási „élménybeszámolók”
Frunda Györgyöt is lehallgatták – tanúsította szerdán az RMDSZ-es szenátor. Frunda kifejtette: biztos forrásból tudja, hogy felvétel készült azokról a telefonbeszélgetéseiről, amelyeket kollégáival folytatott politikai témákról. Elmondta: 2007-ben behívták az Országos Korrupcióellenes Ügynökséghez (DNA), hogy miért, azt nem pontosították, de amikor odaért, elé tárták a telefonbeszélgetéseiről készült dokumentációt. Frunda tájékoztatása szerint Andrea Ciuca kinevezéséről volt szó a marosvásárhelyi törvényszék elnöki tisztségébe. A szenátor beismerte, erről valóban tárgyalt szociáldemokrata párti kollégáival, sőt maga Ciuca asszonnyal is, a beszélgetéseket pedig rögzítették. Frunda felháborodásának adott hangot, amiért a lehallgatások elsősorban politikai leszámolások célját szolgálják.

[Napirenden] Új tisztségek a távozó prefektusoknak
Sokszorosára növelték a kormányfelügyelői tisztségek számát a prefektúrákon, ehhez viszont módosítani kellett a törvényt, amely pontosan meghatározza ezen funkciók számát – szivárgott ki a tegnapi kormányülésről. Erre azért volt szükség, hogy legyen majd hova „visszaminősíteni” azokat a prefektusokat, alprefektusokat, akikre a menesztés sorsa vár. Ismeretes, a kormányon levő Demokrata-Liberális Párt (PD-L) és Szociáldemokrata Párt (PSD) saját bizalmi embereit akarja a jelenlegi, a Tăriceanu-kormány által kinevezett liberális, illetve RMDSZ-es kötődésű prefektusok helyébe kinevezni.

[Napirenden] Tőkés nem indulna pártlistán
Nem lenne helyes, ha a romániai európai parlamenti választásokon a magyar jelöltek pártlistákon indulnának, ehelyett nemzeti listára, összefogásra van szükség – mondta szerdán az MTI-nek Tőkés László.

[Napirenden] Markó Béla: az RMDSZ nyitott, de szkeptikus az MPP-vel
Az RMDSZ nyitott, de szkeptikus a Magyar Polgári Párttal (MPP) történő európai parlamenti választási együttműködés kérdésében. Ezt Markó Béla, az RMDSZ elnöke mondta azon a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón, amelyen a párt 2009-es feladatairól beszélt Kelemen Hunorral, az RMDSZ ügyvezető elnökével együtt.

[Napirenden] Feltételes az RMDSZ polgármesterjelölt-állítása
Az MKT kolozsvári tagjai tegnap úgy döntöttek: a Kolozs megyei RMDSZ nem állít önálló jelöltet a február 15-én lebonyolítandó időközi polgármester-választáson, viszont a tanács tagjai felhatalmazták a megyei elnökséget, hogy tárgyaljon a román pártok képviselőivel annak érdekében, hogy a különböző, vezető tisztségekben levő magyar személyek a polgármesterválasztások után is tisztségben maradhassanak. Amennyiben hétfőn a megyei RMDSZ nem szerez erre garanciát, úgy László Attila lesz az RMDSZ polgármesterjelöltje.

[Napirenden] Csökken az állások száma
A kormány 20 százalékkal csökkenti az állások számát a központi közigazgatásban, azaz a minisztériumokban és a kormány ügynökségeiben. Az intézkedés nem hat az egész közalkalmazotti rendszerre.

[Kult-Túra] Kishirek

[Kult-Túra] Fotókiállítás a magyar és román kultúra ünnepén
A magyar és román fotóművészek a magyarországi és romániai közönséggel közösen, nemzetközi fotókiállítás keretében ünnepelték a két nemzet kultúrájának napját. Amint azt már lapunkban olvashatták, a reprezentatív rendezvény kolozsvári megnyitójára szerdán este került sor a Lucian Blaga Központi Egyetemi Könyvtárban. A tárlat rendhagyó eseménynek számít, mert egyszerre négy városban szervezték meg a fényképek négy példányba való másolása révén. A fotókat a két fővárosban, Budapesten és Bukarestben, valamint Kolozsváron és Nagyváradon állították ki. A rendezvény fővédnökei Traian Băsescu, Románia és Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke. A tárlatot Doru Radosav, egyetemi tanár, az Egyetemi Könyvtár főigazgatója nyitotta meg.

[Kult-Túra] Indul a JelesNapTár
Az EMKE – Györkös Mányi Albert Emlékház JelesNapTár néven új gyermekprogramot indít ez év január 23-tól. Eredetileg az Emlékház adott volna helyet ennek a programnak, azonban a szeptember közepén történt előadóterem alatti pinceboltozat-beomlás sajnos egyelőre megakadályozza bármilyen tevékenység ottani megrendezését.

  « Első oldal    1   2   3   4   5   6    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1083
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap