label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2009. január 16.
Idén elkezdődhet a nagyenyedi kollégium javítása
Nagyenyed egyik jelképe, a Bethlen Gábor Kollégium mozgalmas évek előtt áll: a református püspökség, az iskola és a város vezetősége a tanintézet teljes felújítását tervezi. Úgy tűnik, erre már rég óta égető szükség van, hiszen – az intézmény igazgatójának elmondása szerint – az államosítás után az iskolában csak minimális befektetéssel végeztek apróbb felújítási munkálatokat, így az állaga mára szinte életveszélyessé vált. Most alkalom nyílik arra, hogy pályázzanak a Regionális Operatív Programhoz (ROP), amely siker esetén 6,4 millió eurót jelentene, a fennmaradó 2 százalékos önrészt pedig a nagyenyedi önkormányzat biztosítaná az összesen 7 millió eurós beruházáshoz. Az összeg remélhetőleg elég lesz a teljes felújításra, hiszen diákok százainak lesz szükségük a jövőben is a patinás tanintézményre, amely egyre inkább egyfajta szórványközpontszerepet tölt be, hiszen a környékbeli magyar osztályok felszámolása miatt a diáklétszám egyre növekszik.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Közigazgatási átszervezési modellek
Traian Băsescu alkotmánymódosító elképzelései között szerepel az ország közigazgatási felosztásának újragondolása. Az államfő 9–10-re csökkentené a megyék számát. A szakértők, politikusok egy része fenntartásokkal kezeli az elnök javaslatát, különösen a magyar többségű régiókban nem mindegy, milyen elképzelések/érdekek szerint húzzák meg az új közigazgatási egységek határvonalait, ez ugyanis az etnikai arányok megváltoztatásához vezetne. Az államfő szerint a kommunista rendszer azért aprózta fel az ország területét kis megyékre, hogy minél könnyebben ellenőrízhetők legyenek, erre azonban ma nincs szükség –, mondta.

[Napirenden] Eltereli a figyelmet a valós problémákról
Az egységes nemzetállam kifejezést ki kellene zárni az alkotmányból, bizonyos településeken pedig a román mellett a magyar nyelv is hivatalos nyelv lehetne – véli Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere. Csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott: az alaptörvény közelebb állna a valósághoz, amennyiben az a ’soknemzetiségű állam’ kifejezést tartalmazná az egységes nemzetállam helyett.

[Napirenden] Megteremtődtek a tűzszünet feltételei?
Az ENSZ-főtitkár szerint megteremtődtek a harcok „mostani” beszüntetésének feltételei a Gázai övezetben.

[Napirenden] Nem sérti az alkotmányt az ingatlantörvény módosítása
Alkotmányosnak minősítette a román Alkotmánybíróság (CCR) az államosított ingatlanok visszaszolgáltatását szabályozó törvénnyel kapcsolatban elfogadott módosításokat, amelyeket a Konzervatív Párt indítványára szavazott meg a parlament. Ennek értelmében azokat az elkobzott ingatlanokat, amelyeket volt tulajdonosaik visszaigényeltek, de az állam időközben eladta a bérlőknek, nem szolgáltatják vissza természetben. A volt tulajdonos legfennebb kárpótlást igényelhet ezekért, a bérlők tulajdonjogát pedig nem lehet elvitatni.

[Napirenden] Nem lanyhul az építkezési kedv Kolozsváron?
A jelek szerint mégsem bénította meg teljesen az ingatlanpiacot a gazdasági válság: a kolozsvári befektetők új lakó- és kereskedelmi épületeket terveznek. A helyi tanács urbanisztikai bizottságának tegnapi ülésén tizenhat építkezési tervről döntöttek.

[Napirenden] Alkotmánybírósági igen a jövedelemhalmozásra
Alkotmányellenes a Boc-kormány 2008/230-as sürgősségi kormányrendelete, amely arra kényszeríti az állami intézményekben munkát vállaló nyugdíjasokat, hogy válasszanak nyugdíjuk és fizetésük között –, döntött tegnap a Román Alkotmánybíróság (CCR). A taláros testület helyt adott a Nép ügyvédje által múlt héten benyújtott fellebbezésnek.

[Kult-Túra] Unokáinkért a Pece partján
Az unokáink sem fogják látni stábja ismét Nagyváradon forgatott. A műemlékvédelem eredményeiről és tennivalóiról szóló filmet vasárnap délután, román idő szerint 16.10-kor láthatják a nézők az M1-en. Ráday Mihálynak, a Magyar Televízió főmunkatársának kedves városa Nagyvárad. A neves városvédő immár ötödször forgatott a szecessziós építészet és a dekoratív művészet fellegvárában. A Tegnap városa – Ady és Nagyvárad című, korábban készült kétrészes alkotása az anyaországban és a Partiumban is felkeltette a műemlékek sorsáért aggódók figyelmét.

[Kult-Túra] Ahol Mickey Mouse és Napóleon egymással beszélget
Kőmíves Andor Kommunikáció című festménykiállításával vette kezdetét a Kolozsvári Művészeti Múzeum 2009-es évi programja. A tárlat különlegessége, hogy generációkat kapcsol össze, hiszen a művész munkái mellett fiának és édesapjának alkotásait is megcsodálhatják az érdeklődők. Az ünnepélyes megnyitóra szerdán délután került sor, ezzel egyidőben pedig az ötvenedik életévét tavaly decemberben betöltő művészt is köszöntötték. A rendezvény zenei aláfestéséről a Flauto Dolce kamaraegyüttes gondoskodott.

[Kult-Túra] Újabb kötet a kincses városról
Szerda este a Phoenix Könyvesboltban Asztalos Lajos Kolozsvár épített öröksége című kötetét Tőkés Elek, a Stúdium Könyvkiadó igazgatója mutatta be. A tömör, de igényes kiadvány az itt élők és az elszármazottak számára egyaránt szívet melengető alkotás, mert az építkezés mindig egy adott korszakban az akkori városlakók műveltségi erejét tükrözi. A kötet tömör, mégis eleget tesz a tudománynépszerűsítésnek és a nyelvi igényességnek. Bármely Kolozsvárról szóló könyv képes valami újat nyújtani az olvasónak. Ez a kötet Rohonyi D. Iván valóság ízű, a retusálást kerülő színes fényképeinek köszönhetően is teljes elismerésre tarthat számot.

[Kult-Túra] KISHIREK

  « Első oldal    1   2   3   4   5    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 388
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap