label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2008. október 27.
„Azért jöttem, hogy tanúságot tegyek a magyar nép egységéről”
Szombaton, székelyföldi látogatásának harmadik napján Sólyom László kijelentette: maga is és a magyar állam is támogatja az erdélyi, a székelyföldi autonómiatörekvéseket. Kifejtette: magától értetődik, hogy Európában a kisebbségeknek joguk van az autonómiához, annak különböző – személyi, kulturális vagy területi – formáihoz. – Az illető közösségtől, az illető más országban élő nemzettesttől függ, hogy ezek közül mit követel és mit tud megvalósítani – mutatott rá. A Magyar Köztársaság elnöke cáfolta, hogy székelyföldi látogatása romániai magyar választási célokat szolgálna. Leszögezte: az erdélyi magyar politikusokkal – Markó Béla RMDSZ-elnökkel, Tőkés László püspökkel, illetve a SZNT tagjaival – folytatott megbeszélései kizárólag tájékozódási célokat szolgáltak. Hangsúlyozta: örülne, ha az erdélyi magyarság átlagon felüli számarányban járulna az urnákhoz.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Pengeváltások a tanárok béremeléséről
A parlament által elfogadott és az államelnök által kihirdetett, a tanárok béremeléséről szóló törvény, valamint a nyugdíjak emelése a fantazmagóriák kategóriájába tartozik, a hasonló jellegű politizálás miatt a gazdasági növekedés néhány hónap alatt dugába dől, jelentette ki Călin Popescu Tăriceanu vasárnap. – A pénzügyi-gazdasági válság egész Európára kiterjed, így nálunk is mutatkoznak ennek jelei. Ezek a jelek aggodalomra adnak okot, de úgy tűnik, hogy a politikusok, kezdve a PSD-től el egészen a PD-L-ig, beleértve az államelnököt is, nem akarják ezt észrevenni. Súlyos és felelőtlen dolognak tartom ezt – mondta a miniszterelnök.

[Napirenden] Csipkefesztivál Kalotaszentkirály–Zentelkén
Csipkefesztivált rendeztek október 25-én, szombaton Kalotaszentkirály–Zentelkén, a rendezvény fő látványosságát a délelőtt zajló csipkelekvárfőző verseny képezte, amelynek során ízesebbnél ízesebb lekvárok készültek. A fesztivált idén a Vendégfogadó Szövetség, a Davincze Tours utazási iroda és a Polgármesteri Hivatal együttműködése eredményeképpen szervezték meg, és bár két alkalommal már kísérletet tettek hasonló rendezvényre, az akkori érdeklődés meg sem közelítette a mostanit. A jó hangulatú főzést élénk érdeklődés kísérte, a látogatók bepillanthattak a csipkeízfőzés rejtelmeibe, megismerkedhettek a munka menetével, és természetesen meg is kóstolhatták a rengeteg finomságot. A rendezvényt élő népzene és néptánc tette még hangulatosabbá, este, a díjkiosztás után pedig bállal ünnepeltek a résztvevők.

[Kult-Túra] Elhunyt Bálint Ágnes író
Egy nappal 86. születésnapját követően, hosszú, súlyos betegség után elhunyt Bálint Ágnes József Attila díjas író-szerkesztő-dramaturg, a Magyar Televízió első gyermekműsor-szerkesztője, a magyar gyermek- és ifjúsági televíziós műsorkészítés egyik megalapozója – tudatta a család az MTI-vel.

[Kult-Túra] Szépen szóló rigók szavaltak
Idén Molnos Lajos költészete előtt tisztelegve rendezték meg a Balázs Ferenc Oktatási Központ szervezésében a Most szólj, rigó! címet viselő szavalóversenyt október 25-én, szombaton az Unitárius Kollégium dísztermében. A 6–10 éves gyermekek számára meghirdetett versenyre összesen mintegy 180 kisdiák nevezett be, a helyiek mellett szép számban érkeztek Tordáról, Désről, Szamosújvárról, Magyarszovátról, Várfalváról, Mérából, Kalotaszentkirály–Zentelkéről, Türéből, Magyargyerőmonostorról, valamint az aradi testvériskolából. Idén három óvoda (a 9-es, az Unitárius és a Csemete) is részt vett a rendezvényen, a 18 óvodás ugyan nem szállt versenybe, de bájos előadásuk mindenképpen fokozta a jó hangulatot.

[Kult-Túra] A szürrealizmus irányzatáról napjainkban
Orth István az a művész, aki úgy képviseli az erdélyi magyar kultúrát, hogy művészetét a világon bárhol megértik, Koreától egészen Honoluluig – mondta Józsa István esztéta szombaton, a Művészeti Múzeumban rendezett kettős könyvbemutatón. Elsőként Józsa István mutatta be Orth István grafikusművészetét és eddig megjelent köteteit, majd Banner Zoltán művészettörténész ismertette Józsa István Orth-monográfiáját. Az esemény zenei aláfestéséről Leonard Furda hegedűművész és Andreea Muţ zongorista gondoskodott.

[Kult-Túra] Kiváló válogatás a Boursicot-gyűjteményből
Péntekről szombatra virradóra a Reklámzabálók éjszakája előadásturné kolozsvári megállója telt házat vonzott a Köztársaság moziba. Ez azonban nem újdonság, hiszen a Boursicot-gyűjtemény alapján összeállított válogatás szerte a világon nagy népszerűségnek örvend. Huszonhét esztendeje, 1981-ben egy francia fiatalember először rukkolt elő ilyen összeállítással, amelyben több órán át a legkiválóbb, legszellemesebb, legjobb reklámokat mutatta be. Azóta Jean Marie Boursicot gyűjteménye hatalmasra nőtt, így minden évben könnyen és igényesen összeállítható belőle a közel hatórás Reklámzabálók éjszakája.

[Kult-Túra] Emlékkötet dr. Tulogdy Jánosról
A Református Kollégium dísztermében mutatták be szombat délután azt a tiszteletkötetet, amelyet a Magyar Földrajzi Társaság (MFT) és a helyi Cholnoky Jenő Földrajzi Társaság (CJFT) az egykori neves kolozsvári földrajztudós és -tanár, dr. Tulogdy János emlékére adott ki. Imecs Zoltán CJFT-elnök bevezetője után Pál Zoltán, az egyesület titkára vázolta, mit is jelent ez a könyv a mai fiataloknak: János bácsi pontos, rendszeres munkát végzett és követelt meg másoktól is, azt tartotta, hogy ha a földrajz nem tartozik a legnépszerűbb tantárgyak közé, azért csak a tanár a felelős. Szívügye volt a természetjárás és a környezetvédelem, tudott lelkesedni a munkájáért és szerette az iskolát. A kötet szerkesztője, Nagy Arisztid nyugdíjas földrajztanár, egykori Tulogdy-tanítványként emlékezett vissza arra az emberre, aki tizenkét évet diákként és huszonnyolc évet népszerű tanárként töltött el a Református Kollégiumban, vonzó előadáskészsége és állandó segíteni akarása nyomán eredményes munkát tudott végezni a fiatalokkal, iskolában és terepen egyaránt.

[Kult-Túra] KISHIREK

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
Éjszaka megszínesedik minden. Semmi sem nehéz, azt hisszük, mindent legyőzhetünk, és az elérhetetlent pótolják az álmok.

[Kult-Túra] MAINAP

  « Első oldal    1   2   3   4    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 442
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap