label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2008. október 23.
Hogyan óvjuk megtakarításainkat az elértéktelenedéstől?
Hetek óta halljuk a hírekben, hogy pénzügyi világválság tombol, melynek méretéről és időtartamáról a legdörzsöltebb fináncguruk sem mernek jóslatokba bocsátkozni. Nyugatról hozzánk eddig viszonylag enyhe változatban gyűrűzött be a hullám, ami természetesen nem nyugtathatja meg a közvéleményt. A kisembert elsősorban az érdekli: ilyen körülmények között miképpen mentheti át kis megtakarított pénzét (már ha van neki) nyugodtabb időkre, amikor a krízis elmúlik, és biztonságosabban lehet gazdálkodni, tervezni. Most Romániában a bankok hitelpolitikájában általános kamatnövelés tapasztalható, ami figyelmeztető jelzés. De a lakosság zöme továbbra is bízik a bankrendszerben. Ez egybevág Nagy Ágnesnek, a Román Nemzeti Bank vezetőségi tanácsa tagjának véleményével is. A szakember szerint a lakosságnak nincs oka pánikra, hiszen az állam 50 000 euróig garanciát vállal minden betétre.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Elutasították két független jelöltségét
Négyre csökkenhet azoknak a független jelölteknek a száma, akiket a Magyar Polgári Párt (MPP) támogat. Tegnap a Kovászna megyei Fekete Attila vállalkozó és a Maros megyei Kincses Előd jelöltségét is elutasította az illetékes megyei választási iroda. Előbbi esetében tartalmi, utóbbinál pedig formai hibák merültek fel.

[Napirenden] Honlapunkon a jelöltlista
Az RMDSZ véglegesítette jelöltlistáit. Az érdekvédelmi szövetségtől származó teljes jegyzék a Szabadság weboldalán (archivum2.szabadsag.ro) található a Napirenden rovatban. A felhasználóknak szerverünkről pdf állományt kell letölteniük.

[Napirenden] Nyelvi párhuzamok japánnal és kínaival
Hosszú ideje nem tapasztalt nagy érdeklődést váltott ki Markó Béla RMDSZ-elnök tegnapi bukaresti sajtótájékoztatója a román központi médiaintézmények munkatársai körében. A romániai magyar vezető politikusnak ugyanis a magyar nyelv oktatására vonatkozó javaslata napok óta foglalkoztatja a központi sajtót, és egymás után jelennek meg a javaslatot többnyire elutasító cikkek.

[Napirenden] Románia ragaszkodik Andrei Şaguna szobrának felállításához
A keddi magyar–román közös kormányülésen, Szegeden a román kulturális és vallásügyi miniszter megerősítette, hogy szeretnék, ha Magyarországon szobrot állítanának Andrei Şaguna ortodox metropolitának – közölte gyulai sajtótájékoztatóján Perjés Klára, a város polgármestere szerdán.

[Napirenden] Nem szavazhatnak a turisták
Harmincnégy jelölt száll versenybe a két szenátori és négy képviselői külföldi egyéni választókerületben. Ezek közül egy független: Constantin Ciucu Timoc, aki a 60-as években emigrált az Amerikai Egyesült Államokba, jelenleg Romániában, illetve Los Angelesben él.

[Napirenden] Ünnepi fogadás az 1956-os forradalom tiszteletére
A Magyar Köztársaság október 23-i Nemzeti Ünnepe alkalmából rendezett fogadást Magyarország új kolozsvári főkonzulja, Szilágyi Mátyás. Az eseményen szép számban voltak jelen neves közéleti személyiségek és tisztségviselők, értelmiségiek és politikusok. Az 1956-os hősi küzdelem, forradalom és szabadságharc társadalmunkban ma is közvetlenül velünk élő jelenvalóság – mondta ünnepi beszédében Szilágyi Mátyás, kiemelve 1956 történelmi üzenetét és erkölcsi tanulságát: a sztálini, nemzetelnyomó diktatúra fenntarthatatlanságát, a nagy ívű nemzeti összefogást, a magyarországi és határon túli, erdélyi magyarság együtt „lélegzését”, érzését a társadalmi igazságosságért, szabadságért és demokráciáért. A főkonzul kegyelettel adózott a romániai magyar mártírok emlékének, tisztelgett a ma is élő hősöknek, megemlékezve a megtorlásokat elviselő román hazafiakról is. (Képünkön Emil Boc polgármester és Szilágyi Mátyás főkonzul.)

[Kult-Túra] Zene, mozgás és a szent láng útja a bábszínházban
A bábjátékok elengedhetetlen kellékeié, a kéz- és ujjgyakorlatoké volt a főszerep kedden este, a VII. „Puck” Nemzetközi Báb- és Marionettszínházak Fesztiváljának második napján a kolozsvári Puck Bábszínházban. A Metamorfózis című produkciót a marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem harmadéves diákjai adták elő, név szerint Bonczidai Dezső, Dénes Emőke, Király K. Anna, Lukács Emőke és Tollas Vanda. A nem mindennapi látvány tervezője Kozsik Ildikó, az egyetem tanára, aki előadóművészként, bábművészként és teatrológusként tevékenykedik.

[Kult-Túra] Novemberben rajtol a FFeST
A Kolozsvári Képzőművészeti Egyetem, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Színház és Filmművészet kara, a Sapientia – EMTE és a Francia Kulturális Központ idén második alaklommal szervezi meg a Diákfilmek Fesztiválját (FFeST) november 24–30. között. A rendezvény helyszínei a tavaly már jól bejáratott Auditorium Maximum a BBTE-n, a Mátyás Ház és a Sapientia – EMTE épülete. Újdonságnak számít, hogy az idei filmfesztiválnak nemzetközi jellege van, hiszen francia, afrikai és kanadai filmek is szerepelnek a programban. Az idei rendezvény másik újdonsága, hogy a szervezésbe bekapcsolódott a Francia Kulturális Központ.

[Kult-Túra] Jakó Zsigmond díjazása és könyvbemutató
Hármas ünnepség színhelye volt kedd délután a Kolozsvár Társaság zsúfolásig megtelt székhelye. Előbb Kiss András levéltáros mondott laudatiót annak kapcsán, hogy a Kincses Kolozsvár Polgára Emlékplakettet adományozták Jakó Zsigmond történészprofesszornak. Számba vette a kitüntetett történelmi eseményekben is bővelkedő pályafutását, annak szülőföldjétől, a Partiumtól Budapesten keresztül Kolozsvárig, ahol három nemzedéknyi történészt nevelt ki, négy országban élt és három egyetemen tanított, anélkül, hogy életterét felcserélte volna. Életműve fémjelzi őt, aki elérte azt, hogy a nevével kapcsolatba kerülő munkák automatikusan a színvonal iránti igényességet és értéket képviselnek (akárcsak a Kelemen Lajosé, aki mellett fiatal korában elkezdte a levéltároskodást). A Kolozsvár Társaság emlékplakettje, melyet — az ünnepelt távollétében — lánya, Jakó Klára vett át, Kolozsi Tibor alkotása és a Szent György-szobrot ábrázolja.

[Kult-Túra] Kishírek

  « Első oldal    1   2   3   4    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 946
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap