label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2008. október 10.
Pánikot keltett a halált okozó kínai sebészcérna
ÖSSZEFOGLALÓ Fiatal, Argeş megyei nő vált áldozatává a bacilussal fertőzött, Kínából importált sebészcérnának. A tragédia hírére megbolydult az ország: a lakosságon pánikhangulat uralkodott el, főleg miután kiderült, hogy fertőzött cérnát az országban máshol (Hunyad, Beszterce-Naszód, Kolozs stb.) is használtak. Eugen Nicolaescu egészségügyi miniszter felszólította a megyei szakhatóságokat, derítsék ki, hány műtétnél használtak ilyen típusú sebészcérnát, s milyen állapotban vannak a betegek. Az ügyet vizsgáló bizottság szerint az argeşi nő halálát egyértelműen a császármetszés után alkalmazott, bacillus cereusszal fertőzött kínai sebészcérna okozta. Eddig 150 kórházat láttak el a szállítmányból, az országba behozott mennyiség felével. A szállítmány másik részének árusítását betiltották a kivizsgálás befejezéséig. A kínai sebészcérna gyártója és a romániai importáló cég mintákat küldött ellenőrzésre egy brit és német laboratóriumba.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Feloszlatták az ukrán parlamentet
Viktor Juscsenko elnök feloszlatta az ukrán parlamentet, egyben előrehozott választások kiírásáról döntött; a választást december 7-én tartják meg Ukrajnában. Juscsenko szerdán az ukrán néphez intézett tévébeszédben hozta nyilvánosságra döntését. Az államfő közölte, hogy szeptember 2-án a parlamentben „de facto” új koalíció alakult a Julija Timosenko miniszterelnök vezette tömbből (BJut), az oroszbarát ellenzéki Régiók Pártjából, illetve az Ukrajnai Kommunista Pártból. A törvény harminc napot adott arra, hogy hivatalosan is megalakuljon az új koalíció.

[Napirenden] Növelték a fűtéspótlékot
Megszavazta a kormány a kis jövedelemmel rendelkezők által igényelhető fűtéspótlék összegének növelését – jelentette be Mariana Câmpeanu munkaügyi miniszter. – Közel négymillió család és egyedül élő részesül ilyen támogatásban – jegyezte meg a miniszter, hozzáfűzve: a 2008–2009-es téli időszakra az országvezetés a fűtéspótlék összegének növelése mellett döntött, így azoknak, akik földgázzal fűtenek teljes fűtésköltségét fedezi a pótlék.

[Napirenden] PNL–PD-L konszenzus ingatlanügyben
Konszenzus van a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és volt szövetségese, jelenlegi legfőbb riválisa, a Demokrata-Liberális Párt (PD-L) között az ingatlantörvény módosítása ügyében: mindkét politikai alakulat a konzervatívok javaslata ellen szavazott.

[Napirenden] Kigolyózták Smaranda Enachet a PNL listáiról
Smaranda Enache, a Pro Europa Liga társelnökét végül nem indítja jelöltként a parlamenti választásokon a Nemzeti Liberális Párt (PNL). A szabadelvűek Maros megyei szervezete korábban elfogadta, hogy a magyarok körében is rendkívül népszerű emberjogi harcos immár politikusként valósíthassa meg elképzeléseit.

[Napirenden] Győzelem az ikreknek
További 150, ikreket vagy hármasikreket nevelő család fogja beperelni az államot, követelve, hogy minden gyermekük után kapják meg azt az anyagi támogatást, ami a jelenlegi törvény szerint csak egy gyermeknek jár – jelentette be tegnap Ionela Donciu, az első kismama, aki hármasiker lányainak kiharcolta a támogatáshoz való jogot.

[Napirenden] Felgyorsítanák a romániai bűnözők hazaszállítását
Egy újabb kétoldalú megállapodás értelmében ezentúl gyorsabban szállítanák haza az Olaszországban bűncselekményt elkövető román állampolgárokat – erről folytattak egyebek között tegnap tárgyalásokat Rómában a két ország kabinetjének tagjai, akik az első kormányközi találkozón vettek részt. Románia és Olaszország kormánya azt követően határozta el, hogy rendszeresen sort kerít erre a találkozóra, hogy a mediterrán országban az utóbbi években elszaporodtak a román állampolgárok által elkövetett bűncselekmények, feszültséget keltve a két nép között.

[Napirenden] Követelőznek a gyógyszerforgalmazók (is)
Könnyen orvosság nélkül maradhatnak a patikák, miután a gyógyszerforgalmazók már leállították a szállítást a kórházaknak és a gyógyszertáraknak. Azért jutottak erre az elhatározásra, mert nem sikerült megegyezniük Eugen Nicolaescu egészségügyi miniszterrel a gyógyszerárak növeléséről.

[Napirenden] Francia író kapta az irodalmi Nobel-díjat
A francia Jean-Marie Gustave Le Cléziónak ítélték oda csütörtökön az irodalmi Nobel-díjat. A svéd királyi akadémia indoklásában „új kiindulási pontok, költői kalandok, érzéki extázis szerzőjének, az uralkodó civilizáció feletti és alatti emberség kutatójának, elkötelezett környezetvédőnek” nevezte a 68 éves írót, a Terra Amata szerzőjét. Le Clézio nem csupán regényeiben, novelláiban, esszéiben viszi valóságos és lelki utazásokra olvasóit, élete is szinte folyamatos utazás. Nizzában született 1940. április 13-án egy Mauritius szigetére emigrált breton család leszármazottjaként. Első könyvét hétévesen írta a tengerről, amikor elkísérte édesanyját Nigériába, az ott dolgozó orvos apjához. Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban tanult, katonai szakszolgálatát Thaiföldön végezte, de onnan hamar kiutasították, mert elítélte a gyermekprostitúciót, így Mexikóba vezényelték. A mexikói indián történelem és mitológia annyira megragadta, hogy e témából írta történészi disszertációját.

[Napirenden] Kastner bírálta a PSD-t béremelési javaslatáért
Tévedés volt azt javasolni, hogy az oktatók bérét 50 százalékkal emeljék meg – hangoztatta Susanne Kastner. A német Bundestag alelnöke ezt tegnapi kolozsvári látogatása alkalmával nyilatkozta. A politikus és kísérete a Babeş-Bolyai Tudományegyetem vezetőivel, Emil Boc polgármesterrel és a Szociáldemokrata Párt (PSD) helyi képviselőivel találkozott.

[Napirenden] Figyelmeztető sztrájkot tartottak a közalkalmazottak
Mintegy százezer közalkalmazott tartott kétórás figyelmeztető sztrájkot csütörtökön Romániában, ötven százalékos béremelést követelve, általános sztrájkot is kilátásba helyezve. A délelőtti órákban tartott megmozdulásban a Sed Lex elnevezésű szakszervezet, valamint a közalkalmazottak szakszervezeteinek országos szövetsége (FNSA) felhívására vettek részt főleg az adóhivatalokban, a kincstári kirendeltségekben, a vámhivatalokban, a nyugdíjpénztárakban és a gyermekvédelmi intézményekben, valamint a megyei és városi önkormányzati hivatalokban dolgozók. Vasile Marica, a Sed Lex elnöke még hétfőn közölte, hogy kudarcba fulladtak a tárgyalások a kormánnyal a közalkalmazotti bérek növeléséről. E kategória alkalmazottai azt követően léptek fel bérköveteléssel, hogy a parlament múlt héten megszavazta a pedagógusok fizetésének több mint ötven százalékos emelését.

  « Első oldal    1   2   3   4   5   6    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 941
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap