label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2008. szeptember 09.
Egyesül a kolozsvári Báthory-líceum a katolikus gimnáziummal
Habár a hivatalos minisztériumi jóváhagyás még nem érkezett meg, a hétfőn kezdődő tanévtől egyesül a Kolozsváron működő Báthory István Elméleti Líceum és a Pázmány Péter Katolikus Gimnázium. Az új tanintézet megtartja a Báthory István Elméleti Líceum nevet, itt helyet kapnak majd mind a világi, mind a felekezeti osztályok. A líceum átveszi a katolikus gimnázium összes tanulóját és tanárát, akik közül néhányan eddig is oktattak mindkét tanintézményben. Ugyanakkor az osztályok létszáma változatlan marad, s mindegyik megőrzi eddigi entitását. Kovács Sándor római-katolikus főesperes és Tőkés Elek, a Báthory-líceum igazgatója megnyugtatott: szó sincs arról, hogy ez a lépés a felekezeti oktatás kárára válna. Mindketten úgy vélték: az egyesülés a katolikus oktatás minőségének javulását, és a keresztény értékek megerősödését szolgálja minden téren. Fenntartással fogadta viszont az egyesülés hírét a katolikus gimnázium igazgatója, Schuller Hajnal.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Rendkívüli MSZP-kongresszus a láthatáron?
Gyurcsány Ferenc az MSZP rendkívüli kongresszusán vitatná meg pártjával a kialakult politikai helyzetet, miközben Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke az ellenzéki pártokkal és az MSZP-vel is a szakértői kormányról egyeztetne. A két volt koalíciós partner csütörtökön ül tárgyalóasztalhoz, ugyanakkor Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője azt üzente a liberálisoknak, hogy a szocialisták nem alkudoznak a miniszterelnök személyéről.

[Napirenden] Teljes a képviselői és szenátori lista
Pálfi Zoltánt, a Kolozs megyei tanács volt alelnökét, Fodor Zoltánt, ördöngösfüzesi iskolaigazgatót és Székely Istvánt, volt megyei tanácsost kérte fel az RMDSZ arra, hogy vállalják a jelölést a szabadon maradt Kolozs megyei választókerületekben. Pálfi a 9-es kerületben indul, ami a Csúcsától Aranyoslónáig terjedő, elsősorban a hegyvidéket magába foglaló területet öleli fel. Fodor Zoltáné az 5-ös kerület Szamosújvár központtal, Székely István pedig a Torda központú 8-as kerületben vállalta az indulást.

[Napirenden] Băsescu beszédet mond a parlamentben
Traian Băsescu szeptember 24-én várhatóan beszédet mond a parlament két háza előtt. Ez alkalommal az államfő az ország bel- és külpolitikai helyzetéről szóló jelentést kíván bemutatni. Ennek megfelelően jövő héten összeül a parlament Állandó Bürója, amely a kérés jóváhagyásáról hivatott dönteni.

[Napirenden] Egyszerű indítványok a kormány ellen
A demokrata-liberálisok kedden egyszerű indítványt nyújtanak be az oktatás kérdéskörében. Ez az első azon indítványok közül, amelyeket a PD-L az elkövetkező időszakban a kormány ellen tervez beterjeszteni. Emil Boc pártelnök hétfőn bejelentette: hajlandóak az oktatás témakörében benyújtott egyszerű indítványt bizalmatlansági indítvánnyá változtatni, amennyiben sikerül összesűríteni a többi párt hasonló témájú egyszerű indítványait, beleértve a Szociáldemokrata Pártét (PSD) is.

[Napirenden] Csökkenőben Romániában az emberkereskedelem
Romániában 2006 óta évi 2500-ról mintegy 1800-ra csökkent az emberkereskedelem áldozatává vált személyek száma – jelentette ki a tegnap Anghel Andreescu belügyminisztériumi államtitkár. A magas rangú tisztségviselő kijelentette: a jelenség továbbra is aggasztóan magas méreteket ölt.

[Napirenden] Tüntetésre készül a FEN a tanévkezdés napján?
Az Országos Oktatási Föderáció (FEN) tiltakozó akciókkal fenyeget a tanévkezdés első napján, ha a parlamenti képviselők nem vitatják meg a tanárok fizetésének 50 százalékkal való emelését előíró tervezetet – olvasható a FEN igazgatója, Dragoş Neacşu által aláírt közleményben.

[Napirenden] Több közszállítási jármű Kolozsváron
A Kolozsvári Közszállítási Vállalat (RATUC) vezetősége úgy döntött: szeptember 15-től mintegy 30 százalékkal növeli a megyeszékhelyen közlekedő tömegközlekedési járművek számát. Liviu Neag igazgató bejelentette: a nyári vakáció lejártával már növelték az autóbuszok és a trolibuszok számát, de jövő héttől jelentős változásra lehet számítani. Közölte: a megnövekedett utaslétszám kiszolgálására csúcsidőben összesen 140 autóbusz, 76 trolibusz és 25 villamos közlekedik majd Kolozsváron. „Elsősorban a Monostor, a Mărăşti, a Donát és a Györgyfalvi negyedet a belvárossal összekötő járatokon nő majd a járművek száma” – mondta Liviu Neag. Az igazgató továbbá arról tájékoztatott, hogy szeptember elsejétől három új járatot vezettek be: a 24B-t, a 28B-t és a 43B-t. Ezek a Mărăşti, a Donát és a Hajnal negyedet kötik össze a Polus Centerrel.

[Kult-Túra] Spanyol film győzött a BuShón
A spanyol Daniel Sanchez Arévalo Traumatológia (Traumatology) című filmjét találta a legjobbnak az idei BUdapest SHOrt Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál öttagú nemzetközi zsűrije; a díjakat vasárnap adták át a Vörösmarty moziban.

[Kult-Túra] Mickey Rourke visszatérését hozta a Velencei Filmfesztivál
Egyöntetű vélemények szerint teljesen megérdemelten nyerte el Darren Aronofsky 39 éves amerikai rendező a legjobb filmért járó Arany Oroszlán díjat a 65. Velencei Filmfesztiválon. Aronofsky The Wrestler (A pankrátor) című, megrázó alkotásával vette le lábáról a zsűrit. A film címszereplője, Mickey Rourke az öregedésbe belenyugodni nem akaró pankrátorkirályt alakítja.

[Kult-Túra] Ljubljanában vendégszerepel a Kolozsvári Állami Magyar Színház
Szeptember 13. és 23. között kerül sor Ljubljanában az Ex Ponto Nemzetközi Színházi Fesztivál 15. kiadására, amelynek keretében a kolozsvári színház két előadása is látható lesz: a Rabelais írásaiból inspirálódott Pantagruel sógornője (rendező: Silviu Purcărete), valamint Visky András Hosszú péntek című drámája (rendező: Tompa Gábor). A ljubljanai fesztivál évről évre változó tematikájú, kiemelkedő színházi előadásokat válogat be a programba, célja párbeszédet kezdeményezni az adott témakör színházi előadásokban való megjelenítési formáiról. Az idei fesztivál témája „Hit és vallás”, a meghívott rendezők – Tompa Gábor (Románia), Silviu Purcărete (Franciaország), Nagy József (Franciaország), Hans Petter Dahl, valamint Anna Sophia Bonnema (Belgium), Margarita Mladenova (Bulgária), Lenka Udovi č ki (Horvátország), Lukas Bangerter (Svájc), Martin Kočovski (Makedónia) – olyan kiváló szerzők művein keresztül vizsgálták a hit és vallás kérdéskörét, mint Kertész, Rabelais, Strindberg, Krleža, Brecht és Csehov.

  « Első oldal    1   2   3   4   5   6    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 367
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap