label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2008. szeptember 23.
A közlekedési káosz egyik megoldása a kerékpár lehet
Az átlagpolgár reggel kilép háza kapuján, beleveti magát autójába, és a munkahelyére hajt, délután pedig onnan ugyancsak négy keréken járja be a bevásárló körutat és viszi gyerekét különböző tevékenységekre. Ettől a sztereotip képtől próbál szabadulni a civilizált világ jelentős része, és ennek érdekében többek között minden évben megrendezi az Európai Mobilitás hetét, amelynek csúcspontja a tegnapi Európai Autómentes Nap volt. A cél: ismételten felhívni a figyelmet a szedentarizmus okozta egészségügyi, környezetvédelmi és anyagi károkra, amelyek méretei már egész társadalmakat rendítenek meg. Kolozsváron hétfőn a Környezetvédelmi Ügynökség és a Napoca Kerékpárklub közösen tartott tanácskozást a témában érintett intézmények képviselőinek bevonásával. Közben egyes kolozsváriak valóban mobilisak voltak: a forgalmi dugók miatt a tömegközlekedési járművekről leszállva, gyalogosan jöttek be a belvárosba.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Román állampolgárt raboltak el Egyiptomban
Hozzávetőlegesen tizenöt turistát raboltak el a hét végén Egyiptomban, közölték az ottani helyi közigazgatási és diplomáciai hatóságok. A túszejtők tizenötezer euró váltságdíjat kérnek a turistákért, akik között van egy román, öt német és négy olasz állampolgár. A Sky News értesülései szerint a turistacsoportban még két izraeli állampolgárt is feltételeznek. Más értesülések szerint az európai turisták mellett négy egyiptomi személyt is elraboltak.

[Napirenden] Geoană 20 ezer eurót ígér a hazatelepedőknek
Húszezer eurót ígért Mircea Geoană a külföldön élő románoknak, ha azok hazatérnek Romániába.

[Napirenden] Stolojan, Geoană és Tăriceanu is népszerűbb pártjánál
Továbbra is a Demokrata-Liberális Párt (PD-L) vezet, a választók 39 százaléka szavazna jelöltjeikre, amennyiben a következő vasárnap lennének a választások –, derül ki az INSOMAR tegnap közreadott felméréséből. A liberál-demokratákat a szociáldemokraták követik 25 százalékkal, majd a liberálisok 20 százalékkal. A negyedik helyezett, a Nagy-Románia Párt (PRM) már csak 4 százalékot kapna. Az RMDSZ-t szintén 4 százalékra taksálja a felmérés, a Magyar Polgári Pártot (MPP) pedig 1 százalékra.

[Napirenden] Călin Popescu Tăriceanu: A PD-L és a PRM a „szégyen koalíciója”
Romániában két párt és két ideológia létezik: a jobboldali és a baloldali, amelyet a Nemzeti Liberális Párt (PNL), illetve a Szociáldemokrata Párt (PSD) képvisel – jelentette ki a liberális parlamenti képviselőjelöltek tegnapi bemutatkozóján Călin Popescu Tăriceanu. A PNL tegnap mutatta be a november 30-i parlamenti választáson megméretkező képviselő- és szenátorjelöltjeit, akik között több ismert közéleti személyiség, művész, énekes található.

[Napirenden] Tovább gyűrűzik a kínai melamin botrány
Tovább gyűrűzik a melamin botrány, miután más környező országokban is találtak melaminnal szennyezett élelmiszereket. Kínában, ahol már csaknem 13 ezer gyerek került kórházba és 54 ezerre teszik a fertőzöttek számát, hétfőn lemondott posztjáról a kínai élelmiszerbiztonsági hivatal vezetője, Csang-csiang (Li Changjiang) – közölték név nélkül nyilatkozó illetékesek.

[Napirenden] Füzes Oszkár: összekötni a két országot
Füzes Oszkár Magyarország bukaresti nagykövete hétfőn Kolozsváron kijelentette: elégedetlen az észak-erdélyi autópálya építési munkálatainak ütemével tekintettel arra, hogy Magyarországnak már csak 30 kilométer sztrádát kell kiépítenie a román határig, míg Romániában ez a szakasz sokkal hosszabb. Magyarország nagykövete tegnap Kolozs megye két alprefektusával, Hegedüs Lajossal és Györke Zoltánnal, valamint Alin Tişevel, a Kolozs Megyei Tanács elnökével találkozott. A nap folyamán ellátogatott a Kolozsvári Polgármesteri Hivatalba is, ahol László Attila alpolgármester fogadta. Felkereste továbbá a Babeş–Bolyai Tudományegyetem és a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem vezetőségét is. Füzes Oszkár júliusban kezdte el diplomáciai megbízatását, és bemutatkozó erdélyi körútjának újabb állomásaként érkezett városunkba.

[Kult-Túra] Isten veled, Miklós bácsi!
Kopogott az írógép, ahogy betértem az udvarra. Tudtam, Miklós bácsi dolgozik. Ahogy telt az idő, és a modernebb korba léptünk, már a tintasugaras nyomtató zaja szűrődött ki az ablakon délutánonként, ahogy hazafelé lépkedtem. Jóleső érzés volt, mert tudtam: Miklós bácsi ír. Verset, humoros történetet, jegyzetet, könyvet. És nem akárhogy. Nem úgy, mint sokan mások, akik sokszor csak fölöslegesen koptatják a tollat vagy töltik meg a papírt értelmetlen, érthetetlen dolgokkal. Mindaz, amit leírt, érthető volt, tökéletesen megszerkesztett. Vagy éppen finom iróniával teli, ha valamit vagy valakiket pirítani akart.

[Kult-Túra] A 216. évad első bemutató előadása
Szerdán, szeptember 24-én este 7 órától kerül sor a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagytermében a 216-ik évad nyitóelőadására, A. P. Csehov: Három nővér című művének bemutatójára Tompa Gábor rendezésében.

[Kult-Túra] Román–magyar színtér (4)
Negyedik, egyben az utolsó beszámoló a sepsiszentgyörgyi román–magyar színházi találkozóról, ugyanis a vártnál egy nappal korábban ért véget a színházi rendezvény. Bodó Viktor péntek éjjeli visszautazása miatt a szombat reggelre tervezett zárórendezvény és kollokvium péntek este került sorra, így a találkozó kissé rövidebbre sikerült. Mégis voltak előnyei e rövidített kiadásnak, hiszen az utolsó előadásra az eddigi fesztivállátogatók többszöröse jött el, így hirtelen megduzzadt a kollokvium résztvevőinek száma is.

[Kult-Túra] KISHIREK

  « Első oldal    1   2   3   4   5   6    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 480
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap