label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2008. szeptember 19.
Búcsúznunk kell az utolsó kalotaszegi bivalytól?
Az utóbbi években országos szinten már-már aggasztó méreteket öltött a szarvasmarha-állomány csökkenése, ami 1990 első hónapjaiban kezdődött. De míg a rendszerváltás utáni első években főleg az állami gazdaságok megszűnése miatt apadt az állatlétszám, addig az utóbbi években sokkal inkább a néhány tehenes magángazdálkodók válnak meg jószágaiktól. Nem kifizetődő az állattenyésztés, a gazdák többnyire idősek, nem bírják már az állatok ellátásával járó kemény munkát, és lassan értelmét sem látják. Egyesek már csak a nyaralni érkező városi unokák kedvéért tartanak egy-egy tehenet, bivalyt, a tejet a családban fogyasztják el. Sokan már „temetik” az utolsó kalotaszegi bivalyt. Kolozs megyében 1989-ben 211 ezer szarvasmarhát jegyeztek, mára számuk alig haladja meg a 75 ezret. Szakemberek szerint viszont növekszik a korszerű technológiát alkalmazó farmok száma, ott az állatállomány is fejlődik.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Doina Cornea jobban van
Javult Doina Cornea egészségi állapota – közölte Radu Stan, a kolozsvári Katonai Kórház igazgató főorvosa. A szeptember 10-én agyvérzést szenvedett polgárjogi harcos már mozgatja megbénult kezét és lábát, és nehezen ugyan, de egyedül étkezik, sőt az étvágya is megjött. Az igazgatót az is derűlátásra késztette, hogy Cornea asszony szívét a szakrendelői vizsgálaton jól működőnek és erősnek ítélték. Ennek ellenére, a 79 éves betegnek további két-három hétig kórházban kell maradnia, majd gyógytornai programra küldik.

[Napirenden] Kitiltották az iskolákból az egészségtelen ételeket
Nem árusíthatnak többé egészségtelen élelmiszereket, köztük chipseket, cukorkát, édes süteményeket az iskolákban. A román egészségügyi miniszter rendelete csütörtökön lépett életbe. A tárca ezzel a lépéssel is szeretné egészségesebb életmódra szoktatni a tanulóifjúságot.

[Napirenden] Romániai cég versenyezne a MÁV vagongyárért
A romániai székhelyű Grampet S.A. részt kíván venni Magyarországon a Magyar Államvasutak Zrt. (MÁV) vagongyárának a megvásárlásáról szóló liciten, s ennek érdekében 6,5 millió eurós hitelt készül felvenni a görög Alpha Banktól – írta csütörtöki számában a Ziarul Financiar.

[Napirenden] Tăriceanu: nem indokolt a földgáz árának emelése
Călin Popescu Tăriceanu kormányfő úgy véli, nem indokolt a földgáz árának emelése idén ősszel, ahogyan azt a szolgáltatók követelték. A külföldi piacon ugyanis csökkent a kőolaj ára.

[Napirenden] Demográfiai akadályok a gazdasági fejlődés útjában
A munkaerő kivándorlása, és főként a születések számának csökkenése olyan demográfiai problémák, amelyek megakadályozzák Romániát abban, hogy hosszú távon magas szinten tartsa fenn a gazdasági fejlődést, jelentette ki csütörtökön Valentin Lazea, a Román Nemzeti Bank vezető közgazdásza.

[Napirenden] Tévedett a kormányfő
Nem novembertől, hanem október 1-jétől emelik kilenc százalékkal a romániai közoktatásban dolgozó pedagógusok bérét, – közölte csütörtökön a kormány szóvivője, Camelia Spătaru.

[Napirenden] Nicoară visszavág utódjának, Alin Tişének
Marius Nicoară volt megyei tanácselnök, a PNL Kolozs megyei szervezetének elnöke, a sajtón keresztül válaszolt tegnap utóda, Alin Tişe (PD-L) ellene felhozott vádjaira. Tişe állítása, miszerint az utóbbi négy évben az iskoláknak politikai kritériumok alapján juttattak támogatást, hamis, hiszen az erre költhető pénz 85 százaléka PD-L-s önkormányzatokhoz került. Emlékeztetett arra, hogy mandátumának négy éve alatt Kolozs megyét, amely korábban a 28–30. volt az országban, az első helyre tornázta fel a beruházások, a munkahelyteremtés terén. Remek emberekkel, szakértő cégvezetőkkel dolgozott össze (pl. repülőtér, Univers T szálloda, Iulius Mall stb.), akiknek a leváltását készíti elő a jelenlegi megyei közigazgatás.

[Napirenden] Kísérletek az új választási rendszer bevezetésének elhalasztására

[Napirenden] Szegényednek a gazdagok az Egyesült Államokban
A leggazdagabb amerikaiak listájának élén az idén sincs változás, de szinte mindenkinek veszteséget kellett elkönyvelnie. Ismét a Microsoft alapítója, Bill Gates (képünkön) vezeti a leggazdagabb amerikaiak listáját a Forbes magazin legújabb, négyszáz embert tartalmazó összeállításában, de idén a vagyonát csak 57 milliárd dollárra teszi a magazin, a tavalyi 59 milliárd helyett. A második helyezett Warren Buffett befektetőt szintén kétmilliárd dollárral rövidítette meg a nemzetközi pénzügyi piaci felfordulás, már csak 50 milliárd dollárja van. A négyszázas listán szereplők összvagyona 1,57 billió dollár, több, mint a szomszédos Kanada hazai összterméke. Az idén legalább 1,3 milliárd dolláros vagyonnal lehetett fölkerülni a listára.

[Kult-Túra] Román–magyar színtér (2)
A sepsiszentgyörgyi színházi találkozó második napján két előadásra is sor került, Alexandru Dabija pedig ismertette a TAMper2 ösztöndíj nyertesét, aki lehetőséget kap, hogy egy professzionális társulattal, az Andrei Mureşeanu Színház csapatával dolgozzon az évad során a projektjén. Az ösztöndíj átadásán Marian Popescu, egyetemi tanár, fordító és szakíró beszélt a fiatal, frissen végzett színházrendezők áldatlan helyzetéről, az oktatási rendszer és a munkaerőpiac „szembenállásáról” és arról, hogy a fiatal alkotók nagyon nehezen találják meg a helyüket a jelenlegi színházi struktúrában. Alexandru Dabija, a beérkezett projektek elbírálója bemutatta a nyertest, Cristian Ban személyében. A fiatal rendező idén végzett a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió karán, rendező szakon, projektje, Jon Fosse: Név (Numele) című drámájának színpadra állítása. Dabija, választását indokolva kiemelte, hogy nemcsak az eredeti rendezői koncepciót vette figyelembe a döntés során, hanem a sepsiszentgyörgyi színház infrastruktúrális lehetőségeit, gyakorlati szempontokat is.

  « Első oldal    1   2   3   4   5    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 371
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap