label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2008. szeptember 16.
Magyar iskola létesült – régi szűnt meg
Sok szempontból borús hangulatban kezdődött Kolozsváron a 2008/2009-es tanév: először az Apáczai-líceum igazgatójának, Wolf Rudolf igazgatónak hirtelen bekövetkezett halála kavarta fel az egyébként békés, iskolakezdés előtti kolozsvári légkört, majd a római katolikus gimnáziumnak a Báthory-líceumba történő beolvasztása feszítette pattanásig a város közvéleményét.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Igazi értékek felismerése
A Sigismund Toduţă Zenelíceum tanévnyitó ünnepségére tegnap délelőtt a Barátok Templomában került sor. Kállay Miklós Tünde aligazgatónő feltette a kérdést: mit ünnepelünk ma mindnyájan? A válasz egyszerű volt: „az iskolát, ahol sok-sok (talán túl sok) általános műveltségi és zenei tantárgyra tanítanak benneteket, és ahol sok kedves barátra tesztek szert”.

[Napirenden] Csendes tanévnyitás a Brassaiban
Vajnár János Zsolt már a bevezető szavaiban utalt rá: lassan hagyománnyá válik, hogy valamilyen oknál fogva (vagy a tatarozás, vagy az időjárás, vagy más szól közbe) nem tudják a nyitóünnepélyt szokásos módon, az iskola udvarán megtartani. Így ezúttal is a Brassai Sámuel Elméleti Líceum diákjai a díszteremben zsúfolódtak össze.

[Napirenden] Gyász és tetterős bizakodás az Apáczaiban
Wolf Rudolf iskolaigazgató múlt héten bekövetkezett hirtelen halála meghatározta az Apáczai Csere János Líceum idei tanévnyitójának alaphangulatát, bár a bizakodás, a tenni akarás teremtő ereje átsütött Rudi bácsi „utódainak” szavaiból, magatartásából.

[Napirenden] „Itt az idő megtanulni tanulni”
A borús idő ellenére bensőséges templomi fénnyel indult a 451. kollégiumi tanév a János Zsigmond Unitárius Kollégiumban. Solymosi Zsolt iskolalelkész áhítata után Popa Márta igazgatónő köszöntötte a zsúfolásig telt templom gyülekezetét. Beszédében hangsúlyozta: eredményes nyár után most itt az idő „megtanulni tanulni”. A kollégium az idei tanévben is tiszta és rendezett termekkel varja az ifjúságot. Pál Tamás elsős kisdiák szavalata után Szabó Árpád köszöntője következett. Az idénre elkészült konviktus és az egyház állandó gondoskodása iskolája iránt a jövőre nézve is pozitív növekedést sugall. A Péterffy Gyula énekkar Majó Julianna vezetésével 4 ajándékdalt adott elő, majd sor került az új családtagok bemutatására. Idén egy első, két ötödik és két új kilencedik osztály kezdheti a tanévet a kollégiumban. Az évnyitó ünnepség himnusszal zárult, utána a diákok elfoglalhatták bentlakási szobáikat, és kezdődhettek az osztályfőnöki órák.

[Napirenden] ...régi szűnt meg

[Napirenden] Magyar iskola létesült...
Szűknek bizonyult az ótordai református templom a Jósika Miklós Elméleti Líceum tanévkezdő ünnepségén. Szülők, gyermekek, családtagok vagy az ügy iránt elkötelezett tordaiak várták türelmetlenül a rég áhított Jósika-líceum első tanévnyitóját. György Ferenc római katolikus plébános beszédében az iskola létesítéséért vívott harc s a hit erejére összpontosított beszédében. „Az elmúlt tíz évben, az iskola létesítése miatti harc során többször megkérdezték: nem félsz? A félelem mindig ott volt, de mindig le tudtuk győzni, mert félelemmel telve semmit nem lehet kezdeni. Iskolalétesítéskor nekünk Isten az erőnek, a szeretnek és a józanságnak az erejét adta” – hirdette Nagy Albert tordai református lelkipásztor. „Fél évszázad után kitárulhat annak a tanintézetnek a kapuja, amely egyenlő helyzetet kínál gyermekeinknek” – mondta Józsa Lajos unitárius lelkész.

[Napirenden] Mindenáron kormányozni akar a PSD
Akkor is vállalkozna kormányzati szerepre a Szociáldemokrata Párt (PSD), ha nem ő alakítaná a kabinetet, vagyis ha az őszi parlamenti választások után nem Mircea Geoanăt jelölné kormányfőnek Traian Băsescu – jelenti a Mediafax a PSD elnökségéhez közel álló forrásokra hivatkozva. Értesülések szerint ugyanis a párt szeptember 27-i kongresszusa Mircea Geoană pártelnököt nevezi majd meg a szociáldemokraták miniszterelnökjelöltjeként.

[Napirenden] Kongresszust sürget a Kolozs megyei MPP
Tisztújító kongresszus összehívását sürgeti a Magyar Polgári Párt (MPP) Kolozs megyei szervezete. Gergely Balázs, a párt kolozsvári szervezetének elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján kijelentette: október 1-ig választ várnak a párt országos elnökségétől a kongresszus megtartásának esetleges időpontjára vonatkozólag. Amennyiben viszont erre nem kerül sor, megkeresik ennek összehívásának lehetséges módozatait. Korábban az MPP Kolozs megyei szervezete már felhívást intézett az országos elnökséghez, amelyben arra kérték a párt vezetőségét, hogy szeptember 15-ig hívják össze a kongresszust, de ez mind a mai napig nem történt meg. Az MPP-s politikus nem ért egyet Szász Jenő azon érvelésével, miszerint a független jelöltek választásokon való megméretkezése nem teszi szükségessé a kongresszus ősz folyamán történő összehívását.

[Napirenden] Két csecsemő meghalt szennyezett tápszertől
A kínai egészségügyi minisztérium bejelentette hétfőn, hogy két csecsemő meghalt és további 1253 megbetegedett a forgalomból minap kivont szennyezett tápszertől, közülük 53 állapota válságos. Szombaton a hatóságok még 432 beteg gyermekről adtak hírt. A tárca közleménye szerint összesen mintegy tízezer csecsemő fogyaszthatott a Sanlu Group kínai vállalat által forgalmazott, melaminnal szennyezett tejporból. A vegyi anyagot abból a célból adták hozzá a tápszerhez, hogy mesterségesen növeljék annak fehérjetartalmát. A hopeji rendőrség őrizetbe vett két kereskedőt, aki a gyanú szerint naponta 3 tonna szennyezett tejport állított elő és adott el a szóban forgó tápszert gyártó vállalatnak. A 43 százalékban az új-zélandi Fonterra cég tulajdonában álló Sanlu Group csak a botrány kirobbanása után, a múlt hét végén hívta vissza szennyezett termékét a boltokból.

[Kult-Túra] Tizenöt Zsoltár – koncertsorozat Erdélyben
Erdélyi koncertkörúton vesz részt szeptember 23–29. között Sebestyén Márta, Gryllus Dániel és Gryllus Vilmos. A Hargita Megyei Kulturális és Művészeti Központ (Gyergyószárhegy) által szervezett turnéra hét erdélyi vallási közösség hét templomában kerül sor.

  « Első oldal    1   2   3   4   5   6    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 436
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap