label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2008. szeptember 10.
Kifüggesztették a kolozsvári lakáskiutalási jegyzéket
Tartotta magát korábbi ígéretéhez a polgármesteri hivatal vezetősége: hétfőn este kifüggesztette az állami alapból az államosított ingatlanokból kilakoltatottak és a fiatalok számára kiosztandó lakásokra pályázó személyek és családok prioritási jegyzékét. Az egykori ószer helyére felépített lakónegyedben a nehéz szociális helyzetben lévők is lakáshoz jutnak. Keddi sajtóértekezletén László Attila és Sorin Apostu alpolgármesterek hangsúlyozták: a lista ideiglenes változatáról van szó, ugyanis azok, akik úgy érzik, nem érték el a megfelelő pontszámot, 15 naptári napon belül fellebbezést nyújthatnak be. Megtudtuk: 90 lakást különítettek el a visszaszolgáltatott ingatlanokból kilakoltatott polgárok számára, 50 lakrészben pedig a 35 életévüket be nem töltött fiatalok részesülnek. Rajtuk kívül az elbírált és rangsorolt lakáskiutalási kérvények alapján megállapított prioritási jegyzékről újabb 150 igénylő kap lakást.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Előterjesztették a Szaharov-díj jelöltjeit
Hivatalosan előterjesztették kedden Brüsszelben a Szaharov-díj idei jelöltjeinek névsorát.

[Napirenden] Szaakasvili lemondását követeli a grúz ellenzék
Az augusztusi orosz–grúz háború óta először, Miheil Szaakasvili államfő lemondását követelte kedden egy grúz ellenzéki párt.

[Napirenden] Beiktatták hivatalába Pakisztán új elnökét
Beiktatták hivatalába kedden Pakisztán új elnökét, Aszif Ali Zardarit (képünkön). Ünnepélyes eskütétetelét egyenes adásban közvetítették a helyi televíziós csatornák az iszlámábádi elnöki palotából. A legfelsőbb bíróság elnöke előtt fogadta meg, hogy „becsületesen, legjobb képességei szerint és híven” fogja szolgálni az országot.

[Napirenden] Elutasított bizalmatlansági indítvány
Elutasította a képviselőház a PD-L egyszerű indítványát, amelynek címe: Télre fűtés nélkül maradhatunk – csődközeli állapotban a távfűtés. Az indítvány elfogadásához 125 pro szavazatra lett volna szükség. Ehelyett csak 83 igen szavazat szólt mellette, 76 ellene, négyen pedig tartózkodtak, 37-en pedig nem vettek részt a szavazáson.

[Napirenden] Védené a műemlékeket a Gold Corporation
A Roşia Montana Gold Corporationnak nincsen szándékában egyetlen műemlék jellegű épületet sem lebontani. A verespataki aranykitermelést szorgalmazó vállalat közleményében leszögezi: nemcsak, hogy nem bántanák a településen található műemlék-épületeket, hanem pénzt fordítanának ezek restaurálására.

[Napirenden] Újratárgyalta a szenátus az ingatlantörvényt
Azt követően, hogy Traian Băsescu államfő korábban benyújtott egy kérést az állam által 1948–1989 között önkényesen átvett ingatlanok törvényének újratárgyalására, a szenátus hétfőn jóváhagyta az elfogadásáról a jelentést, több kiegészítéssel.

[Napirenden] Román–magyar kormányülés október 21-én Budapesten
Magyarország nagyra értékeli az RMDSZ politikáját, amelyet régóta kormányzati pozícióban folytat Romániában – mondta kedden Bukarestben Göncz Kinga, miután megbeszéléseket folytatott Markó Bélával, az RMDSZ elnökével. Göncz Kinga a romániai magyar közösség érdekérvényesítése és a két ország kapcsolatának alakulása szempontjából egyaránt fontosnak tartotta e szervezet tevékenységét. Kifejezte reményét, hogy az RMDSZ a november 30-i választások után is nagy erővel folytathatja munkáját ezen a téren a parlamentben, és remélhetőleg ismét kormányzati szerepe lesz.

[Napirenden] Átfogó atomkísérlet az Univerzum megismerésére
Az Univerzum keletkezésének titkait segít megfejteni a világ legnagyobb részecskegyorsítója. Az első részecskenyaláb a genfi székhelyű Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetőjében (LHC – Large Hadron Collider) szeptember 10-én indul el, s a 27 kilométeres földalatti köralagútban eddig kivitelezhetetlen kísérletek válnak megvalósíthatóvá. Így a kutatók az anyag eredetére, a sötét anyag mibenlétére kereshetik a választ, s megtudhatják, hogy milyen állapotok uralkodtak az Univerzumban röviddel annak keletkezése után. Hogy megválaszolják ezeket a kérdéseket, a csaknem a fény sebességével (a fény sebességének 99,9999991 százalékával) száguldó két protonnyalábot az alagút négy pontján ütköztetik. E pontokon négy óriásdetektort helyeztek el, amelyek „figyelik” az ütközés során keletkező részecskéket.

[Napirenden] Késik a Mátyás-szobor restaurálása
Bürokratikusnak mondható intézkedésen múlik a Mátyás-szoborcsoport restaurálási munkálatainak az elkezdése: a magyarországi Oktatási és Kulturális Minisztériumnak (OKM) megállapodást kell kötnie a Kolozsvári Polgármesteri Hivatallal a műemlék restaurálásáról. Az OKM javaslatot tett a helyhatóságnak és a román kormánynak a kivitelezés teljes költségének a fedezésére. Cserébe a román fél átvállalná egy magyarországi román műemlék restaurálási költségeit. – Várjuk, hogy megszülessen a protokollum – jelentette ki László Attila. A kolozsvári alpolgármester hozzátette: ha ez megszületik, akkor a munkálatok máris elkezdődhetnek.

[Kult-Túra] Lapszemle
Az RMDSZ megszabadult egyre kényelmetlenebbé váló ellenzéki képviselőitől, legalábbis ez derül ki a lap összeállításából, amely az erdélyi képviselő- és szenátorjelöltek rangsorolását foglalja össze. Sem Garda Dezső, sem Toró Tibor, de a Kolozsvárról a Markó csapat számára szókimondásáért szintén kényelmetlenné vált Kónya Hamar Sándor sincs a listákon. Van, akit felsőbb utasításra távolított el a küldöttgyűlés, más viszont nem indult, mert megelégelte az RMDSZ-ben uralkodó állapotokat. Őszire akár teljes boldogságot is ígérhetnének ezek a listák, azonban ma már bizonyos, hogy az RMDSZ-nek két komoly ellenféllel kell megbirkóznia: az egyik az erdélyi magyarság közönye, a másik pedig a Magyar Polgári Párt indulása olyanformán, hogy függetleneket támogat. Minderről három cikkben is olvashatnak.

  « Első oldal    1   2   3   4   5    Utolsó oldal »  







Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  



Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.



Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 341
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap