label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2008. augusztus 09.
Világ sportolói, egyesüljetek – elkezdődött az olimpia
Ázsiai idő szerint augusztus 9-én éjfélkor lobbant fel Pekingben az olimpiai fáklya, amelyet az ötkarikás játékok szokásai szerint grandiózus megnyitó előzött meg. A több mint négyórás előadásba a kínaiak beleadtak apait-anyait, a kezdetben kissé kommunista felhangú gyakorlatokkal induló ünnepség első fele Kína több ezer éves történelmét, a másik pedig korszerű jelenét mutatta be. Az országok bevonulása, az ünnepi beszédek, az olimpiai zászló felvonása és fáklyaváltó sem hiányzott, de az eredeti ötletekkel sem fukarkodtak a szervezők. A lángra lobbantás meseszerű jelenetében például a repülő tornász valósággal körbefutotta a levegőben a stadiont. Kezdetét vette tehát a seregszemle, amely két héten át a világ egyik legfontosabb eseményé avatja a béke jegyében zajló sportot: a Citius, altius, fortius (Gyorsabban, magasabbra, erősebben) jelmondat jegyében a megnyitóhoz hasonló emlékezetes pillanatok várnak ránk.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Merényletekkel fenyegetőzik egy iszlamista csoport
Egy iszlamista csoport közvetlenül az olimpia kezdete előtt közzétett videofelvételén azzal fenyegetőzik, hogy merényleteket követ el közlekedési eszközök ellen az ötkarikás játékok alatt Kínában. A hatperces felvételen a csoport felszólította a muzulmánokat, hogy ne tartózkodjanak azokon a közlekedési eszközökön, repülőgépeken, vonatokon, buszokon, azokban az épületeken vagy helyeken, ahol a kínaiak. A felvételt valószínűleg a nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur (Xinjiang Uygur Zizhiqu) autonóm terület elszakadásáért küzdő Turkesztáni Iszlám Párt készítette. Az iszlamista csoport székhelye feltehetően Pakisztánban van, és szakértők szerint vezetőségét az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat képezte ki. A képsorokon a fekete turbános, terepszínű ruhát viselő, arcát elfedő beszélő a Hszincsiangban élő muzulmán kisebbség, a török ajkú ujgurok nyelvén beszél. Az augusztus elsején kelt felvételen egy égő pekingi olimpiai logó és egy felrobbanó olimpiai helyszín szolgál grafikus illusztrációként. A férfi később „Kína muzulmánokkal és Kelet-Turkesztánnal szembeni kegyetlenségeiről” beszél, „amelyek jogossá teszik a kommunista rezsim elleni dzsihádot.” Kína elnyomja az iszlámot és ateizmusra kényszeríti a muzulmánokat, a születésszabályozási program pedig abortuszra kényszeríti a muzulmán nőket – hangzott el.

[Napirenden] Pekingig hallszik a grúz–dél-oszét konfliktus
Washington a harcok azonnali leállítására és a hadviselő felek közti közvetlen párbeszédre hívott fel. Erről Gordon Johndroe fehér házi szóvivő beszélt Pekingben, aki az olimpiai megnyitón részt vevő George Bush elnök kíséretében van.

[Napirenden] Grúzia és Dél-Oszétia konfliktusának háttere
A 3900 négyzetkilométernyi Dél-Oszétia lakóinak száma az 1995-ös adatok szerint 129 ezer fő. Fővárosa Chinvali. Az oszét etnikum a 9–13. század népvándorlási hullámai során alakult ki, s a 14–15. század fordulóján húzódott a Kaukázus védett, magashegyi vidékeire. Az oszét letelepedési terület északi részét a terjeszkedő cári orosz birodalom 1774-ben kebelezte be, s ez a mintegy 8000 négyzetkilométernyi vidék ma is Oroszország részét képezi autonóm köztársaságként. A dél-oszét területek akkor kerültek Moszkva fennhatósága alá, amikor Grúzia 1801-ben csatlakozott a hatalmas északi szomszédhoz.

[Napirenden] Medvegyev: nem marad büntetlenül az orosz állampolgárok halála
Dmitrij Medvegyev orosz elnök pénteken figyelmeztetett: Oroszország nem hagyja büntetlenül állampolgárai halálát Dél-Oszétiában, és hangsúlyozta: Moszkva megvédi az orosz állampolgárokat, bárhol is tartózkodjanak. „Az alkotmány és a szövetségi törvények értelmében mint az Oroszországi Föderáció elnöke, köteles vagyok megvédeni az orosz állampolgárok életét és méltóságát, bárhol legyenek is” – közölte Medvegyev az orosz nemzetbiztonsági tanács ülésén Moszkvában. A hivatalosan Grúziához tartozó szakadár Dél-Oszétia mintegy 70 ezer lakosának többsége orosz állampolgár.

[Napirenden] Kiszélesedett fegyveres konfliktus Dél-Oszétiában
Vészesen kiszélesedett a dél-oszét–grúz–orosz fegyveres konfliktus. Az ellentmondásos beszámolók máris több száz halálos áldozatról, orosz katonai beavatkozásról és Tbiliszi burkolt amerikai segítségkéréséről szólnak. A külföld az ellenségeskedések leállítását követeli.

[Napirenden] Ifjúsági konferencia Kolozsváron
Háromnapos ifjúsági demográfiai konferenciát szerveztek Kolozsváron a Szent Kamill Otthon dísztermében. Tokay Rozália, az otthon igazgatója s az esemény főszervezője lapunknak elmondta: „Ezzel a konferenciával kezdetét veszi az az eseménysorozat, amellyel a Magyarok Világszövetsége megalakulásának hetvenedik évfordulóját és az augusztus 16-20. között megtartandó hetedik kongresszusát ünnepeljük.

[Napirenden] Nem szökik, csak (ki)folyik
A Deák Ferenc/Hősök utca sétáló részének közepe táján működésbe helyezték az új szökőkutat. Ami nem is annyira szökő kút, mint inkább folyó kút.

[Kult-Túra] Elkezdődött a Míves Emberek Sokadalma
Festészeti kiállítással és szabadtéri filmvetítéssel folytatódott az Artera Alapítvány által szervezett Székelyudvarhelyi Ünnepi Játékok című rendezvénysorozat, amelynek keretében tegnap délután megnyitotta kapuit a Míves Emberek Sokadalma. A Székely Támadt Vár főbejárati díszlépcsőjénél Lőrincz Zsuzsánna, az alapítvány igazgatója, Horváth Károly művészeti vezető, illetve Zilahi Imre alpolgármester köszöntötte a megnyitóra egybegyűlt részvetőket, és kívántak kellemes időtöltést a három napon át tartó rendezvény időtartamára. Az Artera Alapítvány egyik legfontosabb rendezvényének számító Sokadalom gerincét a mesteremberek kirakodó vására és mesterségük bemutatója képezi, de ugyanakkor fontos elemei a népzenei és színművészeti produkciók is. Gazdag program várja vasárnap estig a kikapcsolódni vágyókat, különböző koncertetekkel, főzőversennyel, bábelőadásokkal, táncházzal, és színészvetélkedővel fűszerezve.

[Kult-Túra] 150 éves az iskolanővérek magyar rendtartománya
Idén 150 éves a Miasszonyunkról elnevezett Szegény Iskolanővérek Magyar Tartománya. 1858. október 8-án, még boldog Gerhardinger Mária Terézia, a kongregáció alapítójának életében hat nővér telepedett le Temesváron, s ezzel kezdetét vette magyar földön az iskolanővérek nevelői munkája. Kolozsváron előbb az Auguszteum, majd a Marianum intézetet vezették. Augusztus 1-jén a kolozsvári piarista templomban hálaadó szentmisével kezdődött a jubileumi rendezvény, amelyen részt vettek a Magyarországról érkezett nővérek, élükön Ulrik M. Mónika tartományfőnöknővel, az egykori auguszteumos és marianumista diákok szeretteikkel s az iskolanővérek számos tisztelője.

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
A szervezés az, amit azelőtt csinálsz, mielőtt csinálni kezdesz valamit, hogy amikor csinálod, ne zavarodj össze.

  « Első oldal    1   2   3   4   5    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 465
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap