label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2008. augusztus 06.
Sürgősen munkásokra lenne szüksége a gazdaságnak
Az elmúlt két évtizedben fokozatosan eltűntek Európában a földrajzi, politikai és kulturális határok, és eközben több millió lengyel, román és bolgár menekült a jobb megélhetés reményében nyugatabbra. A fő úti cél Olaszország, Spanyolország, Nagy-Britannia, Németország és Franciaország volt. Az elvándoroltak hazájában, így nálunk is, mára akut munkaerőhiány keletkezett. A migrációs világszervezet (OIM) szerint a jelenség főképpen az utóbbi tíz évben erősödött fel, amikor gazdasági okokból évente mintegy 850 ezer ember menekült Kelet-Európából Nyugatra. Köztük elsősorban hegesztők, szerelők, kőművesek, pincérek, ápolók voltak, de ugyanakkor orvosok, tanárok és diákok is szép számban elhagyták országaikat, és ma már a régi EU államaiban vállalnak munkát. Az olasz kormányzati stratégiákkal foglalkozó ügynökség tavaly november–december időszakban készített felmérést az Olaszországban élő romániai bevándorlók elképzeléseiről. Kiderült, hogy a következő két évben a válaszadók egyharmada visszatérne szülőföldjére.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Előfizetőink figyelmébe
A Krónika kiadója szeptembertől felszámolja saját lapterjesztői hálózatát. Deák Attila vezérigazgató szerint a terjesztéssel járó veszteségek miatt döntöttek így, és választották inkább az erőforrások átcsoportosítását. Az újságok, egyéb folyóiratok, kiadványok terjesztését átadják más lapkézbesítő cégnek, többek között a postahivataloknak. A Szabadságot elsősorban vidéken terjesztette a Krónika. Ezúton felhívjuk előfizetőink, olvasóink figyelmét arra, hogy ha eddig a Krónika lapterjesztő cégnél fizettek elő a Szabadságra, akkor szeptemberre már az adott helység postahivatalában (vagy adott esetben más terjesztési cégnél) rendeljék meg a Szabadságot. Köszönjük, hogy továbbra is előfizetőink, olvasóink maradnak!

[Napirenden] Nem indul Rus és Dâncu
Ioan Rus, a PSD volt alelnöke és Vasile Dâncu szenátor, a PSD Kolozs megyei szervezetének volt elnöke nem indul az őszi parlamenti választásokon. „A Kolozs megyei szervezetet támogatjuk, és erőfeszítéseket teszünk érte addig, amíg összetartó csapat marad, amely nyitott az új felé, a korszerűsítés felé, és nem hajt térdet a központosító megszállottság előtt” – áll a közleményben.

[Napirenden] Pártfúzió a láthatáron?
A Konzervatív Párt (PC) azt javasolta a Nagy-Románia Pártnak (PRM), hogy olvadjanak be a PC-be, jelentette be kedden Codruţ Şereş PC-főtitkár. Hangsúlyozta, Gheorghe Funar PRM-s szenátorral való hétfői találkozóján tette a javaslatot, akit a pártja megbízott, hogy az együttműködés perspektívájában más alakulatokkal tárgyaljon. Şereş szerint a PRM vezetőségének pedig közölnie kell a konzervatívokkal a döntésüket.

[Napirenden] Teljesen ukránosítják a nemzetiségi iskolákat
Az Ukrán Oktatási és Tudományos Minisztérium új kampányba kezdett a nemzetiségi tannyelvű iskolák oktatásának államnyelvre történő átállítása kapcsán, így egy tanóra keretében egyes tantárgyakat az iskola nyelvén és ukránul kell majd tanulniuk a diákoknak.

[Napirenden] McCain–Obama 44–44 százalék
Megfordulni látszik a három évtizedes trend: az amerikai fiatalok egyre nagyobb arányban vesznek részt a választásokon. Elemzők szerint lehet, hogy a dühös és elégedetlen fiatalok szavazatai fogják eldönteni a novemberi elnökválasztást – idézi a Metazin a Washington Post-ot.

[Napirenden] Rokonságkutató klinika Brassóban
Rokonságkutató klinika nyílt Brassóban, ahol a páciensek DNS-teszt alapján megtudhatják akár 140 ezer évre visszamenőleg, honnan származnak őseik.

[Napirenden] Ukrajna is tiltakozik a titkolózás ellen
Ukrajna Románia szemére vetette, hogy elmulasztott tájékoztatást adni a borsabányai nehézfémszennyezésről. Az ukránok azt nehezményezik, hogy a román fél nem tájékoztatta Ukrajnát idejében arról, hogy területéről sok szennyező és mérgező anyag jutott a Tiszába.

[Kult-Túra] Klezmer Zenekar a Tranzit Házban
Nagy sikerű koncertet tartott hétfőn este a Tranzit Házban a frissen alakult Karpat Klezmer Zenekar. Az európai és amerikai fiatal zenészekből álló csapat romániai turnéjuk utolsó állomásaként léptek fel Kolozsváron, a koncerten romániai, magyarországi, ukrajnai és lengyelországi tradicionális zsidó zenét játszottak. A zenekar tagjai: Eleonore Weill, multi-instrument – Párizs; Jake Shulman-Ment, hegedű – New York City; Eleonore Biezunski, hegedű – Párizs/New York City és Samuel Maquin, klarinét – Párizs.

[Kult-Túra] A sarló és kalapács „reneszánsza”
A sarlót és kalapácsot, a letűnt szovjet rezsim jelképét mostanában olyan sok pólón és más ruhaneműn látni Oroszországban, hogy egy kutatóintézet szükségesnek látta tisztázni, vajon ez politikai hangulatot tükröz-e, vagy egyszerűen csak divat.

[Kult-Túra] Szolzsenyicin úgy halt meg, ahogy szeretett volna
„Kényelmetlen, éles, zavaros, nagyképű, emberszerető, prófétáló, ijesztő, konfliktusos, emberkerülő, hol zseniális, hol naiv – nem azok közül való volt, akiket mindenki szeret. De azok közül, akiknek történelmi szerepét nem lehet eltúlozni, mert ez a szerep nem csupán jelentős, hanem hatalmas” – írta kedden Alekszandr Szolzsenyicin író haláláról a Kommerszant című moszkvai lap.

  « Első oldal    1   2   3   4    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 443
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap