label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2008. augusztus 28.
Tizenháromezer gólya kezd ősszel a Babeş–Bolyai Tudományegyetemen
Magabiztosságtól sugárzott Andrei Marga, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) rektora, amikor tegnap sajtótájékoztatón számolt be a nyári felvételiről, illetve az egyetem infrastruktúrájának bővítését célzó több millió euró értékű európai uniós grant-projektekről. Ötmillió eurót a doktoranduszok ösztöndíjára, 15 millió eurót az infrastruktúra bővítésére, további négymillió eurót pedig a hallgatók szakmai gyakorlatának érdekesebbé tételére fordíthatnak. Ami a bentlakás-igényléseket illeti, a kereslet kétszerese a kínálatnak, de a közeljövőben új, 500 férőhelyes bentlakást adnak át a közgazdasági szak hallgatóinak, s más tanintézetek bentlakásaiban is helyet kapnak az egyetem diákjai. Hosszított órarenddel működnek majd a könyvtárak: elképzelhető, hogy az első félévben este tízig, míg a második félévben éjfélig tartanak nyitva. Andrei Marga vázolta a romániai felsőoktatás reformjának néhány sarkalatos pontját is.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Többmilliós kormánytámogatás tanintézményeknek

[Napirenden] Komáromból Zsukra költözik a Hansaprint
A finn Hansaprint nyomdaipari és logisztikai szolgáltatásokat nyújtó cég, a Nokia mobiltelefon-gyártó társaság egyik fő beszállítója teljes gőzzel költözteti Magyarországról Romániába termelési és raktározási részlegét. A költöztetéssel száz alkalmazott foglalkozik, közölte Seppo Mero, a hazai Hansaprint Kft. ügyvezető igazgatója.

[Napirenden] Kovászna megyébe látogatott Füzes Oszkár
Budapest minden olyan romániai magyar kisebbségi szervezetet támogat, amely békés úton, demokratikus eszközökkel, a román töbséggel való egyetértésben küzd a magyar közösség identitásának megőrzéséért, az autonómiáért – jelentette ki Kovászna megyei látogatása alkalmával Füzes Oszkár. Magyarország bukaresti nagykövete hozzátette: az autonómiának több formája van, helyi, etnikai, kulturális, ezek közül mindegyikre van példa az európai országokban.

[Napirenden] Növekednek a nyugdíjak november 1-jétől
Két hónappal előbb kerül sor a nyugdíjak emelésére. Szerdai ülésén a kormány úgy határozott: 2008. november 1-jétől megemeli a nyugdíjpont értékét.

[Napirenden] November 30-án lesznek a választások
Döntött a kormány: november 30-án lesznek a parlamenti választások, a választási kampány október 31-én kezdődik. A törvény értelmében az időpontot a választások előtt 90 nappal ki kell hirdetni. Lapértesülések szerint a választások lebonyolítása hozzávetőlegesen százmillió lejt emészt fel. A kabinet a választások megszervezésére és lebonyolítására vonatkozó tervezetcsomagot dolgoz ki.

[Napirenden] SZNT: Nem csak egy helyet akarunk!
„Nem egy helyet akarunk a törvényhozásban, hanem kiegyensúlyozott partneri viszonyt, közös cselekvést a közélet minden olyan szereplőjével, aki az autonómia ügyének elkötelezte magát. Nem egy, hanem a Székelyföldnek kijáró összes parlamenti helyet akarjuk, de nem a magunk, hanem az autonómia javára” – olvasható a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) tegnapi közleményében. Izsák Balázs elnök leszögezi: az SZNT nem indul sem a helyhatósági, sem a parlamenti választásokon, nem állít jelölteket, és nem támogat pártokat, csoportokat, vagy személyeket a választási kampányban, de nem is kér a maga számára helyeket egyetlen párt vagy szervezet jelöltlistáján sem.

[Napirenden] Nincs RMDSZ–EMNT megállapodás
Megállapodás nélkül zárultak az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) között az elmúlt hetekben lezajlott tárgyalások arról, hogy a két szervezet közösen vegyen részt az őszi romániai parlamenti választásokon. Szilágyi Zsolt, az EMNT alelnöke szerint az RMDSZ nem csupán a Magyar Polgári Párttal (MPP), hanem az EMNT-vel sem akart megállapodni. Ezzel szemben Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke kijelentette: ők nyitottak voltak az egyezségre, amitől azonban az EMNT elzárkózott.

[Kult-Túra] Különleges fotóverseny Budapesten
Idén is megrendezik a Fotomarathont Budapesten; a szeptember 13-i különleges fotóverseny résztvevőinek 11 óra alatt kell 16 témáról egy-egy képet készíteniük – közölte Soltész Rezső főszervező a rendezvényt beharangozó keddi budapesti sajtótájékoztatón.

[Kult-Túra] ART-Mozaik – Külhoni Művészeti Fesztivál
Három napra a határon túli magyar művészeké lesz a budapesti Millenáris Park: péntektől vasárnapig számos színházi előadás, kiállítás és koncert várja a közönséget az ART-Mozaik – Külhoni Művészeti Fesztiválon. Amint azt Goldschmied József, a szervező Égtájak Iroda programigazgatója a rendezvényt beharangozó keddi sajtótájékoztatón elmondta, a háromnapos program kapcsolódik a Biennále címmel tavaly megrendezett, külhoni magyarok kulturális fesztiváljához, amelynek egyik tanulsága az volt, hogy a határon túli művészek magyarországi bemutatkozási lehetőségeit bővíteni kell, különös tekintettel a fiatal alkotók megismertetésére, fellépési lehetőségeikre.

[Kult-Túra] Színekben pompázó Szent Mihály-templom
A Szent Mihály-templomot, illetve a körülötte lévő teret ábrázoló kép Nelu Pascu Galac megyei festőművész alkotása. A képet nagy mennyiségű festéket igénylő technikával festette, mivel spaklival kente föl a festéket a vászonra. Szerinte ez a technika segít, hogy a szín intenzívebb és hosszabb életű legyen. Ő ezt a technikát alkalmazza, és annak ellenére, hogy nincs képzőművészeti végzettsége, négy galaci festőtől tanult. 1990 óta fest, öt éve dolgozik a firenzei Spanioli galériának, három katalógusa jelent már meg. Tavaly járt először Kolozsváron egy kiállítás alkalmából. Városunk építészete felkeltette érdeklődését, így hozzálátott az érdekes épületek lefestéséhez. A képekből kiállítást is tervez.

  « Első oldal    1   2   3   4    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 570
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap