label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2008. augusztus 15.
Nem jönnének haza a külföldön dolgozó vendégmunkások
A romániai építőiparban tapasztalt munkaerőhiány orvoslására a vállalkozók kénytelenek más országbeli – Moldova Köztársaság és Törökország – vendégmunkásokhoz folyamodni. A Szakszervezetek Általános Szövetsége (FGS) erdélyi kirendeltségének vezetői sajtótájékoztatón ismertették a romániai építőipari munkaerőpiac lehetőségeit és hiányosságait. Megtudtuk: jelenleg országos szinten közel nyolcezer külföldi vendégmunkás dolgozik Romániában, főleg az építőiparban. Dan Cristescu FGS-elnök értesülései szerint az észak-erdélyi autópálya építésénél is foglalkoztatnak török vendégmunkásokat. A szakszervezetnek határozott elképzelései vannak az irányban, hogyan csábíthatnák vissza a jelenleg külföldön dolgozó romániai vendégmunkásokat. Annál is inkább szükség van erre, mivel jelenleg alig öt százalékra tehető azok aránya, akik otthagynák jól fizetett külföldi állásukat, és visszatérnének Romániába dolgozni.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] LAPSZEMLE
A demokráciára és az igazságszolgáltatásra mért csapásként értékeli a csütörtöki román sajtó azt, hogy egy nappal korábban a képviselőház megakadályozta a korrupcióval gyanúsított volt kormánytagok elleni ügyészségi vizsgálatokat.

[Napirenden] Határozat a kiskorúak védelméről
Fokozott védelmet élveznek hazatérésükig azok a román gyerekek, akik kísérő nélkül tartózkodnak Olaszország területén. Bukarest és Róma június 9-én egyezményt írt alá, amely szerint az olasz hatóságoknak értesíteniük kell a román hatóságokat minden, Olaszország területén található kiskorú, kísérő nélküli személyről, hogy azonnal intézkedhessenek visszautaztatásuk felől.

[Napirenden] Romákkal szembeni intolerancia
A középfokú végzettséggel rendelkezők toleránsabbak a romákkal szemben, mint az egyetemet végzettek, mégis kevésbé rasszista csoportot képeznek, mint a társadalom általában – derül ki az Országos Diákszövetség (UNSR) és a Bukaresti Egyetem Roma Központ tanulmányából. Az elemzés felmérte a romániai fiatalok kisebbségekkel szembeni toleranciaszintjét a 2006-os és 2007-es adatokhoz viszonyítva, valamint a romákkal szembeni toleranciaszintet a román társadalomban. A 2006-os és 2007-es felmérésekhez viszonyítva a roma fiatalok iránti intoleranciaszint öt százalékkal növekedett az ifjú generáció körében. A 2007-es adatokat figyelembe véve az is kiderült, hogy a fiatalok kevésbé rasszista csoportot képviselnek, mint a társadalom maga általában. Az általános következtetés szerint azonban a román tanügyi rendszerre a kisebbséggel – főleg a romákkal szembeni – toleranciahiány jellemző.

[Napirenden] Saját erejében bízik a PNL
– Egy év alatt a liberálisok sokkal többet tettek szociális téren, mint a 2000–2004 között hatalmon levő szociáldemokraták két év alatt! – hangzott el a Nemzeti Liberális Párt (PNL) tegnapi sajtóértekezletén, amelynek a Tăriceanu-kormány négy éves „sikertörténetének” bemutatása volt a célja. A tájékoztatón nem csak a helyi szervezet képviselői, hanem három liberális miniszter, Varujan Vosganian, a pénzügyi tárca vezetője, Paul Păcuraru munkaügyi- és Cristian David belügyminiszter is részt vett.

[Napirenden] Népszerűek a használt gépkocsik
A múlt év ugyanazon időszakához képest 2008 első hét hónapjában 2,3 százalékkal csökkent a forgalomba írt új személygépkocsik száma. Január elejétől július végéig összesen több mint 171 ezer gépkocsit jegyeztek be. Ugyanebben az időszakban több mint 112 ezer használt autót írtak be a forgalomba, júliusban pedig több másodkézből származó gépkocsit jegyeztek be, mint újat.

[Napirenden] Ősztől növekednek az ösztöndíjak
Mind a román, mind a külföldi állampolgársággal rendelkező doktoranduszok és szakosodó orvostanhallgatók ösztöndíját euróban állapítják majd meg a jövőben, ugyanakkor a 2008–2009-es tanévtől kezdődően 81 százalékkal (65 és 85 euróra) növelik a juttatást.

[Napirenden] Augusztus 18-án kezdődik a pótérettségi
Kolozs megyében eddig 1673-an iratkoztak be az augusztus 18-án kezdődő pótérettségire: az idei maturandusok közül 1110-en, a régebbi évfolyamok végzettjei közül pedig 563-an kívántak érettségi diplomát szerezni, tudtuk meg a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség közleményéből. Tekintettel arra, hogy a nappali tagozatos XII-esek és az esti tagozatos XIII-osok pótvizsgái is most fejeződtek be, megtörténhet, hogy további jelentkezőkre lehet számítani a pótérettségin. A megyében négy vizsgaközpont működik: Kolozsváron a G. Bariţiu Líceum, az Unirea Iskolaközpont, az E. Nicolau Elektrotechnikai Iskolaközpont, valamint Tordán a Dr. I. Raţiu Műszaki Kollégium. Az érettségi bizottság elnöke ez alkalommal is Victoriana Boşcăneanu főtanfelügyelő-helyettes. Augusztus 18-án a román nyelv és irodalom szóbeli, augusztus 19-én az anyanyelvi szóbeli, 20-án pedig az idegennyelv szóbeli vizsgájára kerül sor. Az írásbelik időpontja: augusztus 21-én a román nyelv és irodalom, 22-én a magyar, illetve a német nyelv és irodalom, 25-én a kötelező szaktantárgy, 26-án és 27-én pedig a választható tantárgyakból vizsgáznak a diákok.

[Kult-Túra] Flauto Dolce koncertek Nyírbátorban
Háromszor is koncertezik a kolozsvári Flauto Dolce együttes (művészeti vezető Majó Zoltán, meghívott Mihaela Maxim, szoprán) az idei 42. Nyírbátori Zenei Napokon. A koncertek időpontja és helyszíne: augusztus 19-én, kedden, 19.00 órakor, Nagykálló, Református templom; augusztus 22-én, pénteken, 19.00 órakor, Nyírbátor, Reneszász ünnep a Báthori Várkastélyban; augusztus 23-án, szombaton, 16.00 órakor, Zajta, Római katolikus templom. Műsoron: reneszánsz és modern művek.

[Kult-Túra] X. Szent István-napi Néptánctalálkozó
A Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány és a Szarkaláb Néptáncegyüttes augusztus 14–19. között szervezi immár tizedik alkalommal a Szent István-napi Néptánctalálkozót. Az alábbiakban a szombati és vasárnapi programot olvashatják.

[Kult-Túra] Nemzetközi képzőművészeti tábor zajlik Nagyenyeden
Romániai, európai, valamint afrikai, amerikai és ázsiai képzőművészek vesznek részt a Nagyenyeden szervezett tizenharmadik Inter-Art Nemzetközi Képzőművészeti Táborban, amely augusztus 25-én ér véget. Az idei rendezvényre tizenkét ország több mint negyven képzőművésze érkezett. A szervezők szerint a tábor programja műhelytevékenységeket, kiállításokat és más kulturális eseményeket tartalmaz. A Mail Art című kiállítás például interneten beérkezett munkákból áll össze és a nagyenyedi Történeti Múzeumban szervezik meg. A tábor ideje alatt kerül sor a Prison – Art című tárlatra is, amelynek keretében az Inter-Art Alapítvány által nemrég megszervezett nemzetközi tábor munkáit lehet megtekinteni, amelyet az alapítvány a nagyenyedi börtönnel közösen szervezett.

  « Első oldal    1   2   3   4    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 799
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap