label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2008. augusztus 13.
Tűz martalékává válhat a Mátyás-szoborcsoport
A kolozsvári Mátyás-szoborcsoportot restauráló cég képviselői kedden László Attila alpolgármesternél jártak a műemlék védelmének azonnali biztosítása érdekében. A rendkívül sürgős ügyben megbeszélést kérő szakemberek kijelentették: feltétlenül szükség van a faállvány és a szobrot körülvevő palánk őrzésére, ellenkező esetben ugyanis a szerkezet bármelyik pillanatban lángra kaphat, s teljesen leéghet. Ez esetben könnyen megismétlődhet a besztercei tragédia, amikor az evangélikus templom tornya és harangjai a lángok martalékává váltak. Kolozsváron is valóságos katasztrófa következhet be: az esetleges tűz okozta hőség miatt a szobor egy része elolvadhat. A szakemberek közölték: amennyiben a polgármesteri hivatal nem oldja meg azonnal a műemlék őrzését, a faállványt és a palánkokat eltávolítják. A tervek szerint a restaurálási munkálatok nemsokára elkezdődnek.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Folytatódik a románok kimenekítése Grúziából
Cosmin Boiangiu, a külügyi tárca szóvivője kedden bejelentette: folytatódik a románok kimenekítése Grúziából, hangsúlyozva, minden ott levő román sürgősen vegye fel a kapcsolatot a tbiliszi román nagykövetséggel. A szaktárca tájékoztatása szerint Grúziában körülbelül 50 román állampolgár tartózkodik. A szóvivő szerint eddig mintegy 30 románt menekítettek ki Tbilisziből. Ezt nagyrészt asszonyok és gyerekek alkották, köztük egy állapotos asszony és egy ápolónővér.

[Napirenden] Grúzia kilép a FÁK-ból
Grúzia kilép a Független Államok Közösségéből (FÁK) – jelentette be Mihail Szaakasvili grúz elnök. Az államfő a fővárosban összegyűlt mintegy 70 ezer híve előtt közölte a távozási szándékot a FÁK-ból, vagyis abból az államközösségből, amely a három balti ország kivételével a volt szovjet tagköztársaságokat tömöríti. A bejelentést azt követően tette, hogy orosz csapatok grúz területre léptek, miután ellentámadást indítottak a grúz erők ellen, amelyek megkísérelték visszaszerezni az ellenőrzést az oroszbarát grúziai szakadár tartomány, Dél-Oszétia fölött.

[Napirenden] Ellentmondó hírek az óraszámcsökkentésről
Az Egészségügyi Minisztérium hétfőn állítólag kiadott egy olyan rendeletet, miszerint az oktatásbeli hatékonyság fokozására csökkenteni kell az óraszámot a közoktatásban: az elemi tagozatos diákok legtöbb négy, a középiskolások négy vagy öt, míg a líceumi tanulók legtöbb hat órát tölthetnek el az iskolapadban. A rendelet a gyerekek órarendjének összeállítására vonatkozó kitételeket is tartalmaz, miszerint ugyanazon a napon nem lehet két tanóra ugyanabból a tantárgyból, nem írhatnak egy héten több, mint két dolgozatot, nem írhatnak ellenőrző dolgozatot hétfőn és kedden, és két egymást követő napon sem kötelezhetőek dolgozatírásra. A tornaóra nem kellene az utolsó tanóra legyen, a rajzórákat pedig úgy kellene beilleszteni az órarendbe, hogy a gyerekek természetes fénynél rajzolhassanak. Ugyanakkor az első és második osztályos gyerekek első tanórájukon nem írhatnak.

[Napirenden] Egy éves határidő az igazságszolgáltatás monitorizálásának lezárására
Valamennyi párt célkitűzésnek tekinti azt, hogy jövő nyárig az Európai Bizottság (EB) zárja le a román igazságszolgáltatási rendszer figyelemmel kísérését. A politikai erők ezzel gyakorlatilag elfogadták Traian Băsescu államfő erre vonatkozó javaslatát. A monitorizálás lezárása érdekében ma a parlament egy fontos lépést tehet, hiszen rendkívüli ülésszakon kell voksolniuk a honatyáknak az Adrian Năstase és Miron Mitrea elleni ügyészségi vizsgálatok sorsáról.

[Napirenden] Oroszország kész a csapatkivonásra
Oroszország befejezte grúziai békefenntartó hadműveletét, s egyben ideiglenes fegyverszünetet hirdet, mert elérte minden célját és megvalósította a békefenntartó misszió mandátumát: helyreállította a status quot, továbbá megvédte a rendet és a Dél-Oszétiában élő orosz állampolgárokat – mondta kedden, lapzártánkor Dmitrij Medvegyev orosz államfő Moszkvában a Nicolas Sarkozy francia elnökkel tartott megbeszélés után.

[Napirenden] A tűzoltókban bíznak a legjobban a románok
A Gfk Custom Research által nemrég Európában és Amerikában végzett és közzétett kutatások eredményeiből kiderül: ami az európaiak bizalmát illeti, a tűzoltók állnak az élen 91 százalékkal. Őket az orvosok (83 százalék), a tanárok (82 százalék) a postai szolgáltatók (76 százalék), a katonaság (73 százalék), a rendőrség (69 százalék) és az ügyvédek (48 százalék) követik. A politikusokat itt is a megkérdezettek mindössze 14 százaléka tüntette ki bizalmával. „Ami a politikusokba vetett bizalmat illeti, csekély számú európai állampolgár bízik bennük: Olaszországban hat, Görögországban kilenc, Franciaországban és Németországban tíz százalékra tehető azon megkérdezett állampolgárok aránya, akik bíznak országuk politikai elitjében. Magasabb, húsz százalék közti értékeket értek el a svájci, hollandiai, belgiumi, spanyol és svéd politikusok” –, olvasható a GfK jelentésében.

[Napirenden] Beazonosítható lesz teljesen a 112-es
November közepén teljesen működőképes lesz a 112-es sürgősségi hívószám rendszere, ekkor ugyanis már be tudják azonosítani a 112-re befutó hívásokat a mobiltelefonokról is.

[Kult-Túra] Lapszemle
A Királykő veszélyeztetett növényfajait csodálhatják meg az olvasók az Erdélyi Gyopár legújabb számának egyik színes oldalán: a szemet gyönyörködtető képek még inkább felhívják a figyelmet arra, hogy kötelességünk óvni a havasi gyopárt, a sárga tárnicsot, a havasi árvácskát, a boldogasszony papucsát és társaikat. Ugyancsak színes fotók örökítették meg a Háromszéki EKE Triglav-expedíciójának mozzanatait, a zabolai tájház jellegzetes berendezését, valamint a fjordok világának különlegességeit.

[Kult-Túra] Máté András parlamenti képviselői irodái

[Kult-Túra] Felújítási munkálatok a román színháznál?
A Művelődés- és Vallásügyi Minisztérium pénteken több művelődési intézménynek, így a kolozsvári román színháznak is pénzt utalt át korszerűsítési, illetve restaurálási munkálatok elvégzése céljából.

  « Első oldal    1   2   3   4    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 371
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap