label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2008. július 07.
Egyelőre csak elvben ért egyet az összefogásról Markó és Tőkés
Nem közeledtek az álláspontok az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács küldöttségeinek szombati marosvásárhelyi találkozóján azzal kapcsolatban, hogy a Szövetség miként működhetne együtt a Magyar Polgári Párttal (MPP) az őszi parlamenti választásokon. A nézetek csak az általános, elvi kérdésekben egyeznek meg, hiszen mind Markó Béla, mind Tőkés László fontosnak tartja az erdélyi magyarság összefogását, de az együttműködés konkrét formáit illetően a felek egyelőre csak egymást kizáró megoldásokat támogatnak. Tőkés és Markó szerint „nemzeti összefogásra” van szükség Romániában a magyarok között, egyrészt Erdély modernizációja céljából, másrészt pedig az autonómia megvalósítása érdekében. Azonos véleményen voltak abban is, hogy ehhez elengedhetetlen a politikai összefogás mind az őszi romániai parlamenti, mind pedig a jövő évi európai parlamenti választásokon.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Polgármesterek találkozója Székelyudvarhelyen
Az RMDSZ győzött a helyhatósági választásokon, és nem csupán politikai ellenfelein, hanem elsősorban a kishitűségen, a reménytelenségen, az önfeladáson aratott győzelmet: azon a szemléleten, hogy az RMDSZ immár nem tudja teljes erővel továbbvinni súlyát, szerepét az önkormányzatokban – jelentette ki Markó Béla szövetségi elnök pénteken, Székelyudvarhelyen, az RMDSZ polgármestereinek első találkozóján.

[Napirenden] Botrányos melegfelvonulás Budapesten
Budapesten szélsőséges tüntetők támadtak a Meleg Méltóság Napja felvonulás résztvevőire és az őket biztosító rendőrökre szombaton; a másságukat nyíltan vállalók és szimpatizánsaik, liberális szervezetek a felvonulással az 1969-es amerikai stonewalli lázadásra emlékeznek, amikor egy meleg klub látogatói törvényeket felrúgva szembeszálltak a rendőrséggel.

[Napirenden] Mozgalmas hétvége a román határőrségnél
Két nap alatt mintegy 160 törvénytelenségre derítettek fényt a román határrendészek: 24 bűncselekményt és 135 kihágást jegyzőkönyveztek – utóbbiakért 3100 lej összértékű pénzbírságot róttak ki. Ezzel párhuzamosan több mint egymillió lej értékű olyan javakat foglaltak le – köztük 140 gramm arany- és ezüstékszert, valamint egy gázpisztolyt –, amelyeket különböző személyek jogtalanul akartak behozni az országba.

[Napirenden] Halálos baleset lopott gépkocsival
Közúti balesethez riasztották a havasnagyfalui (Mărişel) rendőrséget péntek éjjel fél 12-kor. A rendőrség helyszínre érkezésekor a Kolozsvári Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) emberei már a 107 P jelzésű megyei út jelzett szakaszán, a Tarnica tó végének közelében voltak, de a sötétség és a nagyon hideg víz miatt már nem tudtak segíteni a tóba esett autó gépkocsivezetőjének, aki az ISU szerint már halott volt. A jelek szerint az autó vezetője, vélhetően a túlzott sebesség miatt, Gyaluból Havasnagyfalú felé haladva egy könnyű kanyart nem tudott bevenni, így a jármű az úttestet elhagyva a szakadékba zuhant, majd néhány fát kitörve végül a tóba esett, és elmerült a vízben.

[Napirenden] „Egy cél van minden nép előtt, a szabadság”
Tartalmas ünnepségsorozattal emlékezett a 159 éve hősi halált halt Vasvári Pálra Kalotaszeg több települése, magyarországi és felvidéki meghívottak, támogatók társaságában. A megemlékezés már szombaton megkezdődött, az egykori csatatér helyszínének, a Vasvári-havasnak a felkeresésével, amit az Erdélyi Kárpát Egyesület által hagyományosan megrendezett Vasvári Pál biciklis teljesítmény és emléktúra résztvevőinek fogadása követett a körösfői Vasvári emlékoszlopnál. Az ünnepség Magyarvalkón folytatódott, idilli környezetben, ahol Lukács Ferenc helyi lelkész tartott ünnepi istentiszteletet a zsúfolásig telt kis templomban, amelynek udvarán, a Vasvári kopjafánál ünnepi beszédek hangzottak el. Elsőként Lőrincz András, Magyarvalkó szülötte szólalt fel, felhíva a figyelmet arra, hogy az erdélyi magyarság érdeke csakis közös lehet: megmaradni itt, ezen a földön, ezt pedig a megosztottság veszélybe sodorhatja.

[Kult-Túra] 20 éve halt meg Péchy Blanka
Húsz éve, 1988. július 6-án halt meg Péchy Blanka színésznő, író, nyelvművelő, a Kazinczy-díj alapítója. 1894. szeptember 21-én született Pécsett, 17 évesen vették fel a Budapesti Színművészeti Akadémiára, ahol egy évfolyamra járt Bajor Gizivel. A gyönyörűen beszélő, fenséges testtartású ifjú színésznő játszott a Vígszínházban, a Pesti Színházban, a Művész Színházban, a Magyar Színházban, főként grófnőket, hercegnőket, apácafőnöknőket alakított. Kiváló nyelvtudásának köszönhetően 1928-tól 1935-ig Max Reinhardt bécs–berlini színházában német nyelven lépett a közönség elé. 1948–1961 között Bécsben magyar kultúrattasé és a Collegium Hungaricum igazgatója volt, majd nyugdíjba vonulásáig a Vígszínházban játszott.

[Kult-Túra] Szubjektív fotókiállítás
Csángómagyarok, románok és romák tekintenek vissza Hegedűs Dóra fotográfus szubjektív képeiről, amelyekből kedden nyílik kiállítás Budapesten, a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület galériájában. A fekete-fehér riportfotók idén áprilisban készültek a romániai Bákó megyében.

[Kult-Túra] Karlovy Varyban bemutatták a Bathory című filmet
Minden idők legdrágább közép-európai filmje minősítést érdemelte ki a filmkritikusoktól a Bathory című cseh–szlovák–magyar–brit koprodukcióban készült alkotás, amelynek ősbemutatója szombaton este volt Karlovy Varyban. A nyugat-csehországi fürdővárosban péntek óta zajló 43. nemzetközi mozgókép szemle egyik legnagyobb érdeklődéssel várt filmjét Juraj Jakubisko, Prágában élő szlovák rendező jegyzi. A premier alkalmával nyilvánosságra hozott adatok szerint a Báthory Erzsébet (1560–1614) magyar grófnő legendákkal átszőtt történetét feldolgozó mű mintegy 400 millió cseh koronába azaz mintegy négy milliárd forintba került. Az eredeti költségvetés 300 millió cseh koronával számolt.

[Kult-Túra] Folytatni a hagyományt...
Habár idén év elején karnagyváltásra került sor a Farkas utcai református templomban, az új karnagy, Boldizsár Katalin folytatni kívánja a már hagyománnyá szilárdult nyári hangversenysorozatot. Boldizsár Katalin Szászrégenből származik. Zenei tanulmányait szülővárosában kezdte, később pedig Kolozsvárt, a S. Toduţă Zenelíceumban érettségizett zongora szakon. Saját bevallása szerint XI-es korában kezdett el orgonálni, majd ezt a hangszert választotta a Gh. Dima Zeneakadémia hallgatójaként is. Felső fokú zenei tanulmányait az idén fejezte be, de mesteri tagozaton szeretné tökéletesíteni tudását.

[Kult-Túra] KISHIREK

  « Első oldal    1   2   3    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 773
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap