label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2008. július 18.
Közelítsenek egymás felé az együtt élő közösségek
Lépj közelebb! címmel szervezett nyári egyetemet Kolozsváron a Tranzit Házban a Romániai Kisebbségkutató Intézet (RKI). A július 12–19. között zajló rendezvény témája a romák helyzete a mai romániai társadalomban. Az egy hetes program keretében az érdeklődők alkalmat kapnak arra, hogy kulturális és tudományos szempontból közelítsenek a roma közösségek felé, betekintést nyerve ezen népcsoport társadalmi és kulturális viszonyaiba. A rendezvény különleges és egyedi alkalom arra, hogy az egyazon országban élő közösségek egymás felé közelíthessenek, amint erre a nyári egyetem címe is beszédesen utal. A szervezők a rendezvény programját napi tematikákra lebontva állították össze oly módon, hogy külön-külön kerüljenek terítékre a hagyományok, a kultúra, a szokások, mindezt pedig tekintélyes helyi és magyarországi szakértők segítségével próbálják közelebb hozni a nagyközönséghez. A programban koncertek, filmvetítések, kiállítások is helyet kaptak.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Pártfegyelmi kötelék nélkül a pártok hibáiról –
A fősátor reggeli előadása az RMDSZ színeiben meghívottak távolmaradása miatt jelentősen átalakult a tervezetthez képest. Eredetileg fiatal önkormányzati képviselők találkozását tervezték, cserébe a jelenlevő kézdivásárhelyi és gyergyószentmiklósi MPP-s polgármesterek politikai hitvallásainak lehettek tanúi a kíváncsiskodók. A két politikus az önkormányzás lehetőségeit értelmezte. Terveik között szerepel az elektronikus ügyintézés modernizálása és a kiépítendő civil szférával történő szoros együttműködés.

[Napirenden] Nyugdíjnövelés: ha megengedi a költségvetés
Mivel az első félévet sikerült nyugdíj-költségvetési felesleggel zárni, megtárgyalják annak a lehetőségét, hogy előrehozzák a 2009. januárjára megígért nyugdíjnövelést, és ugyanakkor rendezzék az általános nyugdíjátszámítással hátrányos helyzetbe került I. és II. munkacsoportosok helyzetét – jelentette ki a Mediafax hírügynökségnek csütörtökön Paul Păcuraru munkaügyi miniszter. Hangsúlyozta, hogy a költségvetési felesleg ezen a téren majdnem 150 millió euró, és a tárca szakemberei megpróbálnak megoldásokat találni a munkacsoportok problémájára, valamint a nyugdíjpont értékének módosítására. Szintén tegnap jelentette ki Mariana Câmpianu, az Országos Nyugdíjpénztár elnöke, hogy eddig még nem fogadtak el semmilyen határozatot a járandóságok előrehozott növelésére, ellenben a költségvetési felesleg ezt lehetővé teszi, amennyiben nem jön közbe semmilyen akadály.

[Napirenden] Bálványosfürdőn találkozik Markó és Tőkés
Markó Béla, az RMDSZ elnöke elfogadta Tőkés Lászlónak, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökének azt a javaslatát, hogy Bálványosfürdőn találkozzanak. Ezt Szepessy László, az RMDSZ elnöki hivatalának igazgatója közölte az MTI-vel. Markó három időpontot is ajánlott: csütörtököt, pénteket vagy szombatot.

[Napirenden] Magyarok világkongresszusa
Augusztus 16-tól rendezik meg a Magyarok VII. Világkongresszusát, amely az erkölcsi és szellemi fordulat témakörével foglalkozik – mondta Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének (MVSZ) elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

[Napirenden] Politikai premier: Iliescu-mentes választások
Ion Iliescu szenátor ismételten bejelentette, nem kíván újabb szenátori mandátumot megpályázni. Ez azt jelenti, hogy rendszerváltás óta az idén először rendeznek olyan parlamenti választást, amelyen nem vesz részt Iliescu. Eddig vagy államfő- vagy szenátor-jelöltként befolyásolta jelentős mértékben a választások kimenetelét.

[Napirenden] Magyar jelöltek esélyei a választási térkép tükrében
Szatmár megye kivételével a parlament különleges szakbizottsága megrajzolta a magyarok által jelentős mértékben lakott megyék választási térképét. Az eredmény felemás lett, ugyanis részben sikerült úgy kialakítani a választókerületeket, hogy az előnyös legyen a magyarság számára, de egyes megyékben kedvezőtlenül alakult a helyzet.

[Napirenden] XVI. Benedek, a koala és a hangyászsün
XVI. Benedek pápa, aki csütörtöktől a Világifjúsági Napokon elnököl, szerdán ausztráliai állatfajokkal ismerkedett az Opus Dei tulajdonát képező rezidencián, ahol Sydneybe való továbbutazása előtt kipihente a hosszú repülőút fáradalmait.

[Kult-Túra] Jelentős támogatás a színházfesztiválnak
Összesen 700 ezer lejt utalt ki a városi tanács az Európai Színházak 17. Fesztiváljára, amelyet idén a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Bukaresti Lucia Sturza-Bulandra Színház szervez.

[Kult-Túra] Kolozsváriak Pécsen
Tizenegy kolozsvári képzőművész munkáiból nyílik kiállítás július 19-én, Pécsen, a Parti Galériában. A Kolozsvár kincsei Pécsen című tárlat július 30-ig látogatható, és a Képzőművészeti Egyetem tanár-generációinak alkotásait kínálja a nagyközönségnek. Ioan Sbârciu rektor munkái mellett a kiállítók között olyan neveket találunk, mint Ioan Aurel Mureşan, Kőmíves Andor, Florin Ştefan, Kudor Duka István, Marius Bercea, Mircea Suciu, Ioana Olăhuţ, Ioana Popa, Victor Răcătău és Radu Comşa, akik mindannyian közismert, eredeti látásmóddal rendelkező képzőművészek. Jelen kiállítás annak a hagyományos együttműködésnek a része, amely már évek óta fennáll a kolozsvári Képzőművészeti Egyetem és a pécsi Parti Galéria között.

[Kult-Túra] Naplórészletek a Régizene Fesztiválról
A második nap még több eseménnyel szolgált, mint az első. Délelőtt, a már teljes gőzzel beindult Nyári Egyetem rendezvénye után, délután egy tudományos előadást, illetve három koncertet hallgathattunk meg. Délután három órától Csörsz Rumen István (egyben a budapesti Musica Historica együttes vezetője) tartott előadást, a Segítő Mária Római Katolikus Líceum kápolnájában, címe: Mondjatok új éneket! Értékes, hiánypótló előadás volt! (…)

  « Első oldal    1   2   3   4    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1216
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap