label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2008. június 05.
Rendőrakadémia civileknek: a bűnmegelőzést is lehet tanulni
Újabb országos premierrel büszkélkedhet a Kolozs Megyei Rendőrség: elsőként az országban civil rendőrakadémiát létesített. Az egyévesre tervezett és a megyei tanács támogatását élvező projekt célja – amerikai mintára – a rendőrség és a polgárok közötti szorosabb kapcsolat kialakítása, a bűnmegelőzés módozatainak tudatosítása, a rendőrségről kialakult téves mítoszok megszüntetése, nem utolsósorban pedig a civil kurázsi növelése: ha nem is sietünk a bajba jutottak segítségére, legalább riasszuk a rendőrséget. A civil rendőrakadémia első csoportja mintegy 70, több kolozsvári líceumból önként jelentkező diák; a közeljövőben a Kolozs megyeiek a rendőrség honlapján iratkozhatnak majd fel a képzésre, amely mintegy három délutánt tölt be. Ioan Păcurar Kolozs megyei rendőrparancsnok a közbiztonság javulását is várja az általa kezdeményezett akadémiától, hangsúlyozva: nem informátorokat toboroznak.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Kelemen az MPP-t okolja a mandátumok elvesztéséért
Az RMDSZ pozitív, nyílt, emberközeli és építő kampányt folytatott: ez jónak és eredményesnek bizonyult – nyilatkozta szerdai, kolozsvári kampányértékelő sajtóértekezletén Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke, az országos kampánystáb vezetője.

[Napirenden] Helyesbítés
Lapunk június 4-i lapszámában az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnökével, László Attilával készült interjúban hibásan jelent meg a 2004-ben Kolozs megyében mandátumot nyert önkormányzati képviselők száma. Az előző választások alkalmával 9 polgármestere és 10 alpolgármestere volt az RMDSZ-nek.

[Napirenden] Kolozs megyei választási helyzetkép
Kolozs megyében négy településen választottak magyar polgármestert a helyhatósági választások első fordulójában, számos helységben azonban második forduló lesz. Vannak, akiknek román jelöltekkel kell megmérkőzniük, de olyan települések is, ahol két magyar jelölt közül kerül ki majd a polgármester. Hét településen van még függőben, ki lesz a polgármesteri szék várományosa.

[Napirenden] Egyetemek felhívása a politikai pártokhoz
A Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) magyar tagozata, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (Sapientia – EMTE), a Partiumi Keresztyén Egyetem (PKE), a marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) magyar oktatási vonala, a marosvásárhelyi Színházművészeti Egyetem (SZME) azzal a határozott kéréssel fordultak a politikai pártokhoz, minden közéleti szereplőhöz, hogy véleményük kifejezésében tartózkodjanak attól, hogy a romániai magyar felsőoktatást kiszolgáló intézeteket azok megkérdezése nélkül minősítsék, a nevükben – akár jóhiszeműen – különböző kampányokban szóljanak rájuk politikai hangulatkeltő szövegekben utaljanak, ellenük (vagy nevükben) fellépő önjelölt csoportosulásokat legitimáljanak.

[Napirenden] A helyhatósági választások sarokszámai
A helyhatósági választások szinte végleges eredményeinek tükrében megkérdőjelezhetetlen, hogy az RMDSZ-nek és a Magyar Polgári Pártnak (MPP) nem sikerült mozgósítania a magyarságot az óhajtott mértékben. Az őszi európai parlamenti választásokat követően sokan azt gondolták, hogy az országos átlaghoz mért körülbelül 12 százalékkal magasabb magyar részvételi arány ezúttal is megismételhető. Ez a számítás nem jött be, mert ezúttal a magyarok részvétele megegyezett az országos részvételi aránnyal. Az Központi Választási Iroda adatai szerint vasárnap a szavazásra jogosult lakosság 50,65 százaléka járult urnák elé. Az RMDSZ és az MPP megyei tanácsosi listái összesen 509 836 voksot gyűjtöttek, ha pedig a szociológusok által széles körben elfogadott egymillió potenciális romániai magyar szavazóval számolunk, akkor kiderül, hogy a magyarságnak az 50,98 százaléka vett részt a választásokon. Mint látható, nincs lényeges eltérés az országos részvételi átlag és a magyarok szavazási kedve között.

[Napirenden] Barack Obama történelmet ír
Barack Obama történelmet ír: az első fekete bőrű amerikai politikusként megszerzi egy nagy párt elnökjelöltségét. Szinte visszaszámoltak a hírtelevíziók és -portálok az utolsó előválasztási forduló napján, kedden este, ahogy a 46 éves illinois-i szenátor mind több delegátus támogatását megszerezve araszolt a Demokrata Párt jelöltsége felé. Az AP hírügynökség után az ABC hírtelevízió is bejelentette: Obama – az exit poll eredmények és becslések alapján – elérte a bűvös számot, megszerezte a jelöltséghez szükséges 2118 szavazatot. Ennyi delegátus támogatására lesz szükség a nyár végi demokrata pártkonvención, Denverben a jelöltséghez. A nap folyamán legalább 20, a szavazatáról szabadon döntő szuperdelegátus állt Obama mellé és további 10 olyan delegátus is támogatásáról biztosította, aki John Edwards, a versenyből korábban kiesett aspiráns küldötte volt.

[Kult-Túra] Akció – reakció
A közelgő évadzárás alkalmából különleges kiállításnak ad otthont a Kolozsvári Állami Magyar Színház szombaton, június 7-én este 7 órától. A Woyzeck című előadást megelőzően kerül sor a színház emeleti előcsarnokában az Akció – reakció című kiállítás megnyitójára, amelynek keretében a Kolozsvári Művészeti és Design Egyetem diákjainak a színház előadásaiból inspirálódott alkotásai tekinthetők meg.

[Kult-Túra] Dixieland koncert a Tranzitban
A szegedi Molnár Dixieland Band Magyarország egyik legismertebb nem-fővárosi dixieland zenekara. 1964 óta zenélnek, 6 nagylemezt adtak ki. Felléptek olyan világhírű szólistákkal, mint Fatty George (Ausztria), Eddy Davis, Tony Scott, Joe Muranyi (USA), John Mortimer, Ian Wheeler (Anglia), Marcel Zanini (Franciaország), Theis Jensen (Dánia). Romániában eddig Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön és Kolozsváron koncerteztek.

[Kult-Túra] Találkozás magyar filmes szakemberekkel
Kénytelen-kelletlen beálltunk fordítónak is néhányan a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) Magyar Napjával kapcsolatos tegnap délelőtti sajtótájékoztatón, a „hivatalból” részt vevő fordítóhölgy ugyanis bosszantóan pontatlanul végezte a munkáját, s mint első megszólalásából („magától meg volt kérdezve”, fordult oda az első megszólított vendéghez”) azonnal kiderült, a magyar nyelv ismerete nem az erős oldala.

[Kult-Túra] Mátyás a vérpadon – bemutató az operában
Nem ismeretlen a kolozsváriak előtt Venczel Péter rock operája, amelyet 1996 októberében mutatott be a Kolozsvári Magyar Opera óriási sikerrel. A reneszánsz év alkalmából, Mátyás király tiszteletére a társulat újra műsorra tűzi ezt a vérpezsdítő művet.

  « Első oldal    1   2   3   4   5    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 767
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap