label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2008. június 04.
Markó: Az RMDSZ győzött a helyhatósági választásokon
Az RMDSZ győzött a helyhatósági választásokon – jelentette ki kedden Markó Béla szövetségi elnök bukaresti sajtótájékoztatóján. Az RMDSZ vezetője elmondta, a Szövetség több szempontból is megnyerte a választásokat, egyrészt az erdélyi magyarság elsöprő többséggel, 85 százalékban támogatta a Szövetséget, a Magyar Polgári Pártra (MPP) pedig csak 15 százalék szavazott. Másrészt az RMDSZ – helyét és szerepét illetően – megőrizte súlyát a romániai politikai színtéren, hiszen a Szövetség a negyedik helyen áll az elnyert mandátumok tekintetében – mutatott rá. Az RMDSZ-nek a hivatalos adatok szerint 141 polgármestere nyert már az első fordulóban, és 145-re számítanak az adatok összesítése után. Ez azt mutatja, hogy sikerült megismételni a 2004-ben elért eredményeket (akkor 142 polgármester vette sikeresen az első fordulót), a második fordulóban még 76 jelölt van versenyben – jelentette be a szövetségi elnök.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Tőkés Brüsszelben az erdélyi magyar felsőoktatásért
Az erdélyi magyar nyelvű felsőoktatás ügyének megoldatlanságára hívta fel hallgatósága figyelmét Tőkés László európai parlamenti (EP) képviselő azon a keddi brüsszeli sajtótájékoztatón, amelyet az erdélyi Sapientia egyetemi hálózat vezetőivel közösen tartott. „Úgy gondoljuk, hogy ha Erdélyben másfél-kétmillió ember egyetemet akar magának, akkor ez elidegeníthetetlen demokratikus joga” – mondta Tőkés.

[Napirenden] Turisztikai csalogató Kelet-Magyarországra
Kelet-Magyarország egyre népszerűbb a romániai turisták körében, évről évre nagyobb az innen oda látogatók száma, de a magyar szakemberek úgy vélik, a turisztikai irányulás támogatásával, új marketing-akciókkal, a térségbe látogató romániai turisták száma tovább növelhető – jelentette ki lapunknak Biró Gárpár, a Magyar Turizmus Zrt. romániai képviseletének igazgatója.

[Napirenden] A marosvásárhelyi polgármester-választás érvénytelenítését kéri az RMDSZ
A marosvásárhelyi polgármester-választás eredményének érvénytelenítését kéri az RMDSZ, mert a szövetség megfigyelői számos szabály- és törvénysértést észleltek. Mint ismeretes, a polgármesteri székre Dorin Florea jelenlegi városvezető és az RMDSZ-es Borbély László fejlesztési, közmunka- és lakásügyi miniszter pályázott. A román jelölt már a vasárnap megrendezett első fordulóban megszerezte a szavazatok abszolút többségét.

[Napirenden] Öt mandátumot nyert az RMDSZ a Kolozs megyei tanácsban
A Megyei Választási Bizottág (BEJ) nyilvánosságra hozta a megyei tanácselnökre és a Kolozs megyei tanács összetételére vonatkozó végleges eredményeket. Eszerint a következő 4 évben a Kolozs megyei tanács elnöke a demokrata-liberális párti (PD-L) Alin Tişe lesz, aki a szavazatok 37,7 százalékát kapta. Ez összesen 100 975 voksot jelent. Ellenfele, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje, Marius Nicoară 24,9 százalékos eredményt ért el. Őt Vasile Soporan (Szociáldemokrata Párt – PSD – 16,3%) és Máté András (13,05%) követi. A mandátumok a következőképpen oszlatnak meg: PD-L – 15, PSD és PNL – 7–7, RMDSZ – 5, Nagy-Románia Párt – 2.

[Napirenden] Vizsgálat a halálos gyógyszer ügyében
Az illetékes gyógyszerügyi hatóság elrendelte egy kínai gyártmányú humán immunglobulin készítmény vizsgálatát. A hepatitis A és a veszettség gyógykezelésére használt szer nagy valószínűséggel hat beteg halálát okozta a déli Csianghszi (Jiangxi) tartományban.

[Napirenden] Hamenei: Irán nem akar atomfegyvert
Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője tegnap visszautasította azt a vádat, hogy országa nukleáris fegyverre akar szert tenni, s azt hangoztatta, hogy az atombomba „nem jó semmire”.

[Napirenden] Macedónia környezete aggódik az erőszakos választás miatt
A Macedónia körül elhelyezkedő országokban erős aggodalmat váltott ki az az erőszak, amely a vasárnapi parlamenti választást kísérte a balkáni országban.

[Napirenden] Merénylet az iszlámábádi dán nagykövetség előtt
Legkevesebb nyolc halálos és harminc sebesült áldozata van annak a nagy erejű öngyilkos pokolgépes merényletnek, amelyet hétfőn követtek el az iszlámábádi dán nagykövetség épülete előtt – jelentette a pakisztáni állami televízió és a rendőrség.

[Kult-Túra] Vendégségben az OSZMI-ban
A budapesti Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) május 26-án látta vendégül a Kolozsvári Magyar Operát, bemutatkozási lehetőséget nyújtva az intézménynek a Határontúli színházak sorozat program keretén belül. Az esemény szükségességét az indokolta, hogy bár az erdélyi társulat évente több ízben vendégszerepel az anyaországban, a budapesti közönségnek ezennel alkalma volt nyílt beszélgetések során tájékozódni az intézmény megalakulásáról, olykor viharos történelméről, jelenlegi helyzetéről.

[Kult-Túra] Aranylapok a Bethlen Könyvtárban
A sorozat ez évi utolsó előadását hallgathatták meg májusban azok, akik figyelemmel követték Györfi Dénes előadásait. A választott téma: Régi kéziratos kollégiumi diáklapok a Bethlen Könyvtárban. A Bethlen Gábor Kollégiumban nagyon korán elkezdődtek az önképzőköri tevékenységek, már 1630–ból, a gyulafehérvári korszakból találhatunk adatokat az ilyen jellegű rendezvényekről, később, az Enyedre való áthelyezést követően egyre inkább virágzott ez a fajta tevékenység. 1791–től rendszeresen összegyűlt a Magyar Társaság, nyelvművelési kérdéseket megvitatni. A viták eredményeként jelent meg a Próba című kiadvány 1792–ben, 1837–ben a Virágkosár, 1847–ben pedig Korány címmel publikálták a diákok irodalmi jellegű próbálkozásait.

  « Első oldal    1   2   3   4   5   6    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 372
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap