label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2008. június 03.
Öt városi tanácsosa lesz az RMDSZ-nek Kolozsváron
Az eddigi hat helyett csupán öt városi tanácsosa lesz az RMDSZ-nek Kolozsváron: László Attila, Csoma Botond, Molnos Lajos, Szenczi Bianka és Somogyi Gyula. A Demokrata-Liberális Párt (PD-L) 16 mandátumot szerzett (Florin Stamatian, Sorin Apostu, Radu Moisin, Adrian Popa, Nicoleta Postolache, Adrian Gurzău, Ioan Pop, Pantea Petru, Marcelus Suciu, Florea Ioan Horea, Mircea Petric, Gheorghe Şurubaru, Mihai Sandu, Constantin Ioan Tomoş, Brânduşa Chiorean, Valtar Marcu), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 3-at (Manuel Chira, Teo Peter, Steluţa Cătăniciu), a Szociáldemokrata Párt (PSD) szintén 3-at (Remus Lăpuşan, Alexandru Cordoş, Gheorghe Vuşcan). Kolozs megyében 2004–2008 között az RMDSZ-nek 11 polgármestere volt. A nem végleges adatok összesítéséből az derül ki: négy jelölt – Kalotaszentkirályon, Magyarszováton, Buzán és Bálványosváralján – már az első fordulóban nyert, további nyolc pedig bekerült a második fordulóba, valamennyi román jelöltel versenyez.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Elégedett az eredménnyel az MPP
„Ahhoz képest, hogy nulláról indultunk, az elért eredmény jelentős teljesítmény” – közölte tegnap Sándor Krisztina, a Magyar Polgári Párt (MPP) Kolozs megyei szervezetének elnöke. Gergely Balázzsal, a kolozsvári szervezet elnökével tartott közös sajtótájékoztatójukon az MPP képviselői a vasárnapi helyhatósági választások eredményeit értékelték. Bár az MPP sem a kolozsvári, sem a megyei tanácsban nem szerzett tanácsosi helyeket, gyakorlatilag elkezdődött az MPP életében az építkezés időszaka, vélekedett Sándor Krisztina. Szerinte kezdetben ez az eredmény nem rossz, ha figyelembe vesszük a magyarság számarányát Kolozsváron és Kolozs megyében.

[Napirenden] RMDSZ-es jelöltek kerültek a székelyföldi vezető tisztségekbe
Székelyföldön az RMDSZ szerezte meg a legtöbb vezetőpozíciót, de számos településen a Magyar Polgári Párt (MPP) erős frakciót alakíthat a helyi tanácsokban. A Hargita és Kovászna megyei tanács elnöki tisztségét RMDSZ-es jelölt, Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen szintén RMDSZ-es polgármester győzött, Sepsiszentgyörgyön és Gyergyószentmiklóson pedig második fordulóra kerül sor az RMDSZ és az MPP jelöltje között. Meglepetésnek számít Kiss Sándor veresége Biharban, a Szilágy megyei tanács elnöki tisztség pedig alig ezer szavazaton múlott.

[Napirenden] Eckstein-Kovács: „Befellegzett a romániai xenofóbiának”
A helyhatósági választások hivatalos eredményeinek hiányában nyilatkozott hétfő délelőtt a sajtónak Eckstein-Kovács Péter szenátor a vasárnapi kolozsvári eseményről. Véleménye szerint Emil Boc polgármester indokolatlanul tiltotta le a Delahoya Elektronikus Zenefesztivál résztvevőinek szombatra tervezett békés és politikamentes felvonulását a városban, amikor pl. március 15-re képes volt engedélyezni az Új Jobboldal tüntetését. A szenátor nehezményezi, hogy pénteken este, tehát még a kampánycsend beállta előtt, a rendőrség fellépett egy RMDSZ-es női jelölt és néhány önkéntes ellen, akik egy gépkocsi szélvédőjére (amelynek tulajdonosa ráadásul nem kifogásolja a párt munkáját) választási röplapot ragasztottak ki. „Ez milíciai gesztus volt!” – minősítette az esetet az exminiszter. Eckstein-Kovács Péter kifogásolta még, hogy miközben világszerte az elektronikus választási módszert szorgalmazzák, nálunk a személyazonossági okmány mellett a választói lapot akarják forgalomba helyezni.

[Napirenden] Öt mandátum Kolozsváron
Kolozsváron az RMDSZ 5 mandátumot szerzett a városi tanácsban, a szövetség tanácsosi listájára leadott szavazatok aránya 15, 6 százalék volt. Ezek szerint az RMDSZ egy tanácsosi helyet veszített az előző négy évhez képest. Következésképpen mandátumhoz jutott László Attila, Csoma Botond, Molnos Lajos, Szenczi Bianka és Somogyi Gyula.

[Napirenden] Szász Jenő szerint ez győzelem
Szász Jenő szerint az MPP a helyhatósági választások győztese. A Magyar Polgári Párt elnöke úgy véli: pártja teremtette meg a választás szabadságának jogi és intézményes kereteit. Az erdélyi magyarság győzött, ugyanis most először választhatott, nem csak szavazhatott – állapította meg a pártelnök, hozzátéve: most következik a munka, új, erkölcsi többséget kell építeni.

[Napirenden] Gyurcsány gratulált Markónak
Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök hétfőn telefonon gratulált Markó Bélának, az RMDSZ elnökének a pártnak a helyhatósági választásokon elért sikeréhez – közölte a magyar kormányszóvivő az MTI-vel. Gyurcsány hangsúlyozta: már az eddig közzétett, nem végleges adatokból is látható, hogy az RMDSZ jobb eredményt ért el, mint az európai parlamenti választásokon, amihez gratulál. A miniszterelnök a beszélgetésben fontosnak nevezte, hogy a határon túli magyar szervezetek működjenek együtt. Leszögezte: nem használ, ha a magyarországi pártok saját vitáikat kiviszik a határon túli magyarok közé.

[Napirenden] Szoros verseny a demokraták és szociáldemokraták között
A helyhatósági választások eredményeinek nem végleges adatai szerint a Demokrata Liberális Párt (PD-L) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) szoros versenyben áll egymással – vált ismeretessé hétfőn.

[Kult-Túra] Ünnepi Könyvhét
A csütörtökön kezdődő 79. Ünnepi Könyvhéten és a hozzá kapcsolódó 7. Gyermekkönyvnapokon mintegy 400 magyar szerző kötetével találkozhat az olvasóközönség Budapesten, ahol a Vörösmarty téren, a Váci utcában és a Deák Ferenc utcában 142 pavilonban 218 cég kínálja majd portékáit – mondta el Zentai Péter László, a szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) elnöke hétfőn Budapesten.

[Kult-Túra] Napsugár-illusztrációk a BMG-ben
Premiernek számító kiállítás-megnyitón vehettünk részt szombaton a kolozsvári Barabás Miklós Céh székhelyén, ahol ez alkalommal a Napsugár című gyermeklap illusztrációiból készült válogatás került „falra”. Mint Németh Júlia műkritikus, a céh alelnöke megjegyezte, a Napsugár 51 éves története alatt még nem fordult elő, hogy a folyóiratban megjelenő rajzokból készüljön kiállítás.

[Kult-Túra] Identitáskérdés a Soá után
A Tranzit Alapítvány által indított Missing-projekt (Cine îi recunoaşte? Tudsz róluk? Missing 1944–2008) keretén belül került sor pénteken Tibori Szabó Zoltán könyvének bemutatójára. A mostani könyvbemutató és kerekasztal-beszélgetés a május 23-án megnyílt kiállításnak nem utórendezvénye, hanem szervesen kapcsolódik a hajdani kolozsvári zsidó közösség újboli „tematizálásához”.

  « Első oldal    1   2   3   4   5   6    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1130
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap