label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2008. április 03.
Bukarestben megkezdődött a NATO csúcsértekezlete
Lazártakor még javában tartott a Traian Băsescu, illetve Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök által rendezett két fogadás, amelyen a küldöttségek tagjait látta vendégül az államfő és a miniszterelnök. Tegnap este Bukarestbe érkezett Angela Merkel német kancellár, Gordon Brown angol miniszterelnök és Nicholas Sarkozy francia elnök is. Szerda délben a tengerparti Neptunon Bush–Băsescu találkozóra került sor. A két államfő munkaebédje alkalmával a NATO-csúcs napirendjén szereplő kérdések mellett érintették többek közt a vízumkötelezettség eltörlését, a román államfő szóvá tette a balesetben elhunyt kolozsvári zenész, Teo Peter ügyét is. A délelőtt folyamán a rendőrség durva beavatkozásáról érkeztek hírek, a rendfenntartó erők NATO-ellenes tüntetést szervező fiatalokra csaptak le. A csúcsértekezleten a tényleges munka ma kezdődik, a megvitatásra váró világpolitikai kérdések közt szerepel a NATO bővítése is, amelyről nincs egyetértés a szövetség tagállamai között.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Putyint nem engedik szóhoz jutni?
A bukaresti NATO-csúcson Vlagyimir Putyin orosz államfőt nem engedik szóhoz jutni – írta a Kommerszant. A moszkvai lap megtudta: Putyin a NATO-főtitkár záró sajtóértekezlete utáni sajtótájékoztatón szólalhat csak meg a nyilvánosság előtt. Az orosz elnöktől eltérően Mihail Szaakasvili grúz államfő a csúcs úgynevezett éjszakai ülésén, Viktor Juscsenko ukrán elnök pedig a NATO–Ukrajna Tanács ülését követő sajtóértekezleten kap lehetőséget a megszólalásra.

[Napirenden] Aurel Marcu emléke előtt tisztelgett George W. Bush
George W. Bush bukaresti beszédében a tavaly Afganisztánban elhunyt Aurel Marcu katona emléke előtt tisztelgett, személyes tiszteletéről és a szövetségesek megbecsüléséről biztosítva az elhunyt feleségét, aki személyesen is jelen volt. Az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy a NATO-tagállamok katonái mások szabadságáért áldozzák életüket, és rámutatott: ugyanezt teszik a román katonák is.

[Napirenden] Bush–Băsescu találkozó Neptunon
A NATO-nak meg kell hívnia soraiba Horvátországot, Albániát és Macedóniát, nyitva kell hagynia kapuit más országok, így Grúzia és Ukrajna előtt, nem veszítheti el Afganisztánt, Oroszországot pedig meg kell győznie, hogy csatlakozzék egy rakétavédelmi pajzs létrehozásához – ezeket a fő gondolatokat mondta el szerdán reggel Bukarestben George Bush amerikai elnök.

[Napirenden] Afganisztánt a szétesés fenyegeti a NATO nélkül
A NATO afganisztáni szerepvállalásának jelentőségét hangsúlyozta Jaap de Hoop Scheffer főtitkár szerdán Bukarestben. A Fiatal Atlantisták Csúcstalálkozóján a főtitkár arra emlékeztette hallgatóságát, hogy két évtizede, Európa megosztottsága idején még nem volt magától értetődő, hogy a kontinens minden lakója élvezhesse a polgári és szabadságjogokat. „A NATO ma ugyanezeket az egyetemes, alapvető értékeket védi a Hindukusban is” – mondta de Hoop Scheffer. Meg kell értetni az emberekkel, hogy ezek az értékek „nem maguktól teremtődnek meg, ezekért nap mint nap újra meg kell harcolni” – hangoztatta.

[Napirenden] Kóbor ebek,
Gazdátlan kutyák „üdvözölték” elsőként az amerikai elnököt, az amerikai hivatalos konvoj előtt három kóbor kutya vágott át az úttesten, lassításra kényszerítve az elől haladó rendőrautókat. A bukaresti kóbor ebek nem voltak az egyedüliek, akik érdeklődtek a neves vendég iránt, Konstancán is több kutya helyezkedett el a két elnök, Bush és Băsescu útvonala mentén.

[Napirenden] Pert vesztett az állam
Az Emberi Jogok Európai Bírósága Varga Annának adott igazat a román állam ellenében. A „Mama Ana” becenevű uzsorás nyolc évvel ezelőtt a kolozsvári bíróság korrupciós botrányos ügyének volt a főszereplője, 2001-ben hatósági közeg megrágalmazása vádjával tartóztatták le. Emiatt panaszt emelt az európai bíróságon, és a mostani ítélet értelmében a hivatali szervek megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményének 5. és 8. cikkelyét. A megtámadhatatlan ítélet értelmében Romániának 5000 eurós kártérítést kell fizetnie a Varga családnak. A nőt a rendőrök uzsorásként ismerték, a 2001-es letartóztatása során azt híresztelték, hogy egy füzetben feljegyezte rangos ügyfeleinek nevét.

[Napirenden] Veszettségveszély Kolozs megyében
Kolozs megye prefektusa, Călin Platon szerdán aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az állatorvosok a megyében több veszettséggócot diagnosztizáltak, ezért arra kérte a polgármestereket, hogy foganatosítsanak sürgős intézkedéseket a betegség megelőzése érdekében. Eddig 27 helységben 56 veszettségi esetet jegyeztek a szakemberek. Ugyanakkor a prefektus péntekre összehívta a megye összes állatorvosát, hogy közösen dolgozzák ki a házi és a vadállatokat egyaránt sújtó kór ellen szükséges lépéseket. „A veszettség igen komoly következményekkel járhat, mivel a vadállatok gyorsan megfertőzhetik az egyébként egészséges háziállatokat is” –, következtetett a prefektus, aki a lakosok egészségi állapotáért is felelős. „Aggodalmunk fő oka az, hogy kötelességünk a lakosság egészségének megóvása. Ez pedig csak akkor válik lehetővé, ha az összes érintett személy – polgármesterek, községi állatorvosok, de maguk az állattartó gazdák is – komolyan veszik a figyelmeztetést, hiszen a veszettség könnyen átterjedhet az emberre is” – mondotta Platon.

[Napirenden] Őszre befejeződhet a Mátyás-szobor restaurálása
A Mátyás király szoborcsoport restaurálása, valamint a Mátyás király szülőházában kialakítandó emlékszoba volt a tárgya annak a kétnapos kolozsvári megbeszélésnek, amelyen Schneider Márta művelődésügyi szakállamtitkár, Mezős Tamás, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke, valamint más magyarországi szakemberek vettek részt. A megbeszélésen jelen volt még Demeter András művelődésügyi államtitkár, Boros János alpolgármester és Cseh Áron főkonzul.

[Kult-Túra] G. Rossini:
A kolozsvári Magyar Opera vezetősége az április 3-án csütörtökön este fél 7 órától kezdődő, G. Rossini A sevillai borbély kétfelvonásos vígoperájának szereposztásában a Gh. Dima Zeneakadémia két mesterfokozatos hallgatóját lépteti fel Covacinschi Yolanda (Rosina) és Nagy Zoltán (Don Basilio) személyében (aki egyébként szintén a salzburgi opera tagja), míg Almaviva szerepében Tony Bardon, társulatunk énekkari tagja debütál. Az előadás meghívott vendégeiként a Salzburgba szerződött Kendi Lajos Figaro és Cristian Hodrea – a kolozsvári Filharmóniától – Bartolo szerepében lép fel. A többi szerepben Mányoki Máriának (Berta), Mányoki Lászlónak (Ambrozio és Fiorello, ez utóbbi szerep debüt) tapsolhatunk. Az előadáson fellép még Sziklavári Szilárd (Katonatiszt) és Kovács Ferenc (Jegyző).

[Kult-Túra] Némafilmek a kávézóban
Kellemes és érdekes estét tölthettek el a némafilm kedvelői április 1-jén, a Tranzit kávézóban megrendezett filmvetítésen. Az est folyamán híres rendezők műveit vetítették. Mivel az április 1. nem múlhat el tréfa nélkül, a technika ördöge egy kicsit megtréfálta a szervezőket, de a számítógépek hamar helyrejöttek és a vetítés is elkezdődött. A Cinema Caffé gyűjtőnévvel illetett rendezvény az 1890 és 1910 között készült filmekből mutatott be egy színes válogatást.

  « Első oldal    1   2   3   4    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 367
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap