label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2008. április 22.
Kevésen múlott a megegyezés Kolozs megyében
Nem sikerült megegyeznie az RMDSZ-nek és a Magyar Polgári Pártnak (MPP) Kolozs megyében – jelentették be tegnapi közös kolozsvári sajtótájékoztatójukon Eckstein-Kovács Péter RMDSZ-es szenátor, valamint Sándor Krisztina Kolozs megyei és Gergely Balázs kolozsvári MPP-elnök. Következésképpen az RMDSZ és az MPP külön listán indul a június 1-i helyhatósági választásokon mind Kolozsváron, mind pedig a megyében. Az MPP több Kolozs megyei településen indít saját polgármesterjelöltet, ez nem zárja ki viszont annak a lehetőségét, hogy helyenként a magyar képviselet biztosítása érdekében egyezségek jöjjenek létre. Mindkét fél ígéretet tett ugyanis arra, hogy amennyiben a második fordulóba egyik vagy másik magyar jelölt kerül be, kölcsönösen támogatni fogják egymást. Hangsúlyozták ugyanakkor, bár nem sikerült kiegyezni, a továbbiakban sem ellenfélként tekintenek egymásra.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Sárga jelzésű figyelmeztetés 13 megyének

[Napirenden] Változnak a személyi igazolványok?
A személyazonossági igazolvány (kártya) megváltozta-tására vonatkozó törvénytervezetet nyújtott be a belügyminisztérium. A tárca szerint az új kártyán nem szerepelne a kártyatulajdonos szüleinek a neve, mivel az EU-ban használatos személyazonossági kártyák sem tartalmazzák ezt az adatot. Ugyanakkor fel kívánják tünteti a kártyatulajdonos állampolgárságát is. Az új igazolvány is kártyaszerű lenne, s a mérete is azonos a mostanival. A színes fényképet már az eddig használt eljárással nyomtatnák a kártyára, amelyen megmarad viszont az ország címere és zászlaja. Ugyanakkor feltüntetnék azon településneveket, ahonnan a kártyatulajdonos ki van tiltva.

[Napirenden] Adóváltoztatás: jön a környezetvédelmi illeték
Júliustól lép érvénybe a környezetvédelmi illetékké átváltoztatott regisztrációs adó – döntötte el tegnap a kormány, amely erről szóló sürgősségi rendeletet fogadott el. E szerint az adó értékét ezentúl úgy számolják ki, hogy figyelembe veszik az autók által kibocsátott szennyező anyagokat és széndioxid-mennyiséget.

[Napirenden] Bűnvádi eljárás Miron Mitrea ellen
Bűnvádi eljárás beindítására kérte az Országos Korrupció-ellenes Hatóság (DNA) a képviselőház jóváhagyását Miron Mitrea PSD-s honatya, a Năstase-kormány volt szállításügyi minisztere ügyében.

[Napirenden] Kilépett a PSD-ből Sorin Oprescu
Kilépett a Szociáldemokrata Pártból (PSD) Sorin Oprescu, aki független jelöltként indul a bukaresti főpolgármester-választásokon. A szenátor tegnap közölte pártjának vezetőivel kilépési szándékát. Bejelentésére számítani lehetett azt követően, hogy Oprescu eldöntötte: annak ellenére vállalja a megmérettetést, hogy pártja nem őt, hanem Cristian Diaconescut, a PSD szóvivőjét jelöli Bukarest főpolgármesteri tisztségére.

[Napirenden] Leadta a jelöltlistákat az RMDSZ
Hétfőn délben az RMDSZ Kolozs megyei szervezete leadta a Városi és Megyei Választási Irodánál az önkormányzati jelöltlistákat. Csoma Botond városi tanácsosjelölt, kampányfőnök szerint az igazságszolgáltatás képviselőiből álló iroda munkatársai szúrópróbaszerűen ellenőrizték a jelöltek nyilatkozatát, az aláírásokat és egyéb formai előírásokat. Érdekes megjegyezni, hogy a kolozsvári polgármesteri hivatalban működő Városi Választási Irodánál az RMDSZ küldöttségét az Új Generáció Pártjának (PNG) jelöltjei követték. Csoma Botond elmon-dása szerint a Ionuţ Ţene vezette küldöttség és az RMDSZ képviselői nem álltak szóba egymással.

[Kult-Túra] Harag György az Átjáróban
Az 1985-ben elhunyt Harag György színházi rendezőnek szentelik az M2 Átjáró című műsorának április 23-ikai, szerdai adását, amely romániai idő szerint 12.30-kor kezdődik. Tompa Gábor, a kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója szerint Harag György „színjátszásunk Prosperója volt”. Az adás vendége lesz Metz Katalin és Nánay István színikritikusok, a Román Televízió bukaresti magyar adásnak köszönhetően pedig archív felvételeket tekinthetnek meg az 1971-es marosvásárhelyi Özönvíz előtt, az 1975-ös kolozsvári Egy lócsiszár virágvasárnapja, és az 1976-os kolozsvári Csillag a máglyán című előadásokból.

[Kult-Túra] Filmes találkozó a Győzelem moziban
Radu Gabrea A lefejezett kakas című filmjét tekinthették meg az érdeklődők szombaton a kolozsvári Győzelem moziban. A 2007-es Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) keretében bemutatott produkciót áprilisban és májusban több erdélyi városban vetítik, a vetítéseket követően közönségtalálkozókra kerül sor az alkotókkal. A film forgatókönyve Eginald Schlattner regénye alapján készült, román-magyar-német-osztrák koprodukcióban. A szombati eseményen jelen volt a rendező, Radu Gabrea, a regényíró, Eginald Schlattner, valamint a film két szereplője: Dorel Vişan és Axel Moustache.

[Kult-Túra] Rádiósokat képeztek Kolozsváron
A rádiónak még mindig van hatása az emberek életére, ez egyaránt élményt jelent hallgatónak és műsorkészítőnek, tehát rádiózni jó – ezeket a gondolatokat Rácz Norbert, az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet alelnöke fogalmazta meg a hét-végén a Sapientia EMTE épületében zajló rádiós képzés kap-csán. A két említett intézmény partnerként együttműködött az Agnus Rádióval és az Unitárius Webrádióval a képzés megva-lósításában. A program keretében mintegy 30 egyetemistának biztosítottak lehetőséget, hogy betekintsenek a szakmába, megismerkedjenek a rádiózás írott és íratlan szabályaival, elsajátítsanak bizonyos alapismereteket, majd, mindennek megkoronázásaképpen kipróbálják magukat élesben is: a kép-zés végére az időközben megalakult rádiós csapatok egyórás műsort kellett önállóan elkészítsenek.

[Kult-Túra] „Bízom Verdiben és Shakespeare-ben”
Teltházas bemutató várható szerda este a kolozsvári Román Operában, amikor Verdi ritkán játszott kései remekműve, az Otello kerül színre Mihai Măniuţiu rendezésében és Horváth József vezényletével. A premiert megelőző sajtótájékoztatón a művészek örömmel fejtették ki: a harmonikus munka után biztosak a darab hosszan tartó sikerében.

  « Első oldal    1   2   3   4   5   6    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 362
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap