label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2008. március 01.
Uniós jogszabályokat sért a nőnapi hóvirágosztás
Kelet-Közép Európában régi hagyomány, hogy a tavasz hírnökeként köszöntik a hóvirág megjelenését. Nálunk erdőkben, kertekben szedték és szedik az összes ismert fajtáját: a kikeletit, a széleslevelűt, a redőslevelűt, a pompás és a görög hóvirágot. Akadnak tájrészek, ahol kaszálni lehetne a „termést”, máshol viszont jócskán kell gyalogolni, ha rá akarunk bukkanni a virágokra. Bárki is szedje, igyekszik mindig a legnagyobb és legszebb példányokat lekaszabolni, ami tagadhatatlan genetikai kárt okoz a hóvirág jövő nemzedékei számára. Nem csoda, hogy az Európai Unió 2007 augusztusában védett növénynek nyilvánította a hóvirágot, és tiltja annak szedését, árusítását. Romániában viszont – ebben nincs semmi újdonság – törvény és valóság külön utakon jár. Az árusok a legtöbb esetben nem is hallottak arról, hogy védett növényt kínálgatnak eladásra.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Vasárnap új elnököt választanak Oroszországban
Oroszország vasárnap új elnököt választ Vlagyimir Putyin helyére, s az eredmény aligha kétséges: Dmitrij Medvegyev lesz az új államfő. Ebben annyira biztos mindenki, hogy egy iskolai pályázaton, amelyen Oroszország jövendő elnökét kellett megrajzolni, a pénteki moszkvai lapok szerint kivétel nélkül minden gyerek Dmitrij Medvegyevet örökítette meg.

[Napirenden] Visszahívják Harry herceget Afganisztánból
Azonnali hatállyal visszahívják Harry herceget Afganisztánból, miután több mint két hónapig titokban tartott jelenléte kiszivárgott – közölte pénteken a brit védelmi minisztérium.

[Napirenden] Késik a Bechtel-pályát építő vállalat kifizetése
Késik az észak-erdélyi autópályát építő amerikai vállalatnak szánt pénz kifizetése, mivel a román kormány egyelőre csak az idénre tervezett összeg 30 százalékát folyósította.

[Napirenden] Lezárult a jelöltállítás a Kolozs megyei RMDSZ-ben
Tegnap zárult a Kolozs megyei RMDSZ-ben az önkormányzati tanácsos- és polgármesterjelöltek jelentkezésének határideje. Amint arról korábban tudósítottunk: túljelentkezés tapasztalható minden tisztségre. Kolozsváron 19-en jelentkeztek a városi tanácsosi tisztségekre (jelenleg az RMDSZ 6 tanácsosi mandátummal rendelkezik), és 18-an megyei tanácsosnak (jelenleg 8-an képviselik a szövetséget a testületben). László Attila megyei elnöknek, az RMDSZ kolozsvári polgármesterjelöltjének nem akadt kihívója a szervezeten belül.

[Napirenden] Tanácskozás a kötelező vallásoktatásról
A kötelező vallásoktatásról tárgyalt tegnap a tanügyminiszter a romániai felekezetek vezetőivel. Constantin Stoica, az ortodox egyház szóvivője a tanácskozás után azt nyilatkozta: elképzelhető, hogy a megvitatásra váró tanügyi törvénytervezet tartalmazza azt a kitételt, miszerint az elemi- és a középiskolában kötelező a vallásoktatás, a 16. életévüket betöltött iskolások pedig maguk dönthetik el, hogy igényt tartanak-e erre, vagy sem.

[Napirenden] Viharos időt jósolnak hétvégére
A tavaszias napok után rossz idő várható a hét végére: a szakemberek sárga jelzéssel kívánják figyelmeztetni a hatóságokat, és az érintett megyék lakosait a hirtelen időváltozásról, amely szombat reggeltől vasárnap estig érvényes. Az előrejelzések szerint a szél sebessége elérheti a 70–80 km/órát. Szombatról vasárnapra virradóra eső várható, a csapadékmennyiség pedig néhol meghaladja a 25 litert négyzetméterenként, esetenként elérheti a 40 litert is.

[Napirenden] Koszovó: A vajdaságban élő kisebbséggel is kell törődni
A nemzetközi közösségnek a Vajdaságban élő magyar kisebbség jogainak védelmével is törődnie kell; a népcsoportot folyamatosan zaklatás és hátrányos megkülönböztetés éri a szerbek részéről – írta Geza Cseri, a NATO-főparancsnok egykori tanácsadója a The Washington Times című lap szerkesztőségi oldalán közölt nyílt levelében pénteken.

[Napirenden] Funar: Március 15-én kikiáltják a Független Székely Köztársaságot
A Nagy-Románia Párt főtitkára, Gheorghe Funar pénteken kijelentette: értesülései szerint március 15-én, a világ magyarságának ünnepén Magyarország, az RMDSZ és a többi „terrorista” szervezet – a Székely Nemzeti Tanács, az Erdélyi Magyarok Nemzeti Tanácsa, a Magyar Polgári Párt – ki akarják kiáltani a Független Székely Köztársaságot, amelynek külön elnöke, parlamentje, kormánya, hadserege, rendőrsége és zászlaja lesz, a magyar nyelv pedig hivatalos nyelvvé válik. A „független köztársaság” a koszovói minta alapján szerveződne, és Hargita, Kovászna és Maros megyét foglalná magába. „Ha Koszovóban a szerbek voltak az áldozatai az etnikai tisztogatásnak, nálunk e három megyéből 50 000 román családot üldöztek el, az iskolákban pedig áttértek az etnikai kritériumon alapuló szeperatizmusra” magyarázta a PRM-s szenátor, aki szerint több erdélyi városban fegyver-, lőszer- és robbanóanyag-tartalékokat halmoztak fel, s a magyarok csak egy jelre várnak, hogy kirobbanthassák az etnikai konfliktust.

[Napirenden] Pártsemleges igazságügyi minisztert neveztek ki
Cătălin Marian Predoiu 39 éves ügyvédet nevezték ki pénteken igazságügyi miniszternek, miután Călin Popescu Tăriceanu liberális kormányfő a kereskedelmi jogra szakosodott pártsemleges ügyvédet javasolta a tisztség betöltésére. Az államfő szombaton egyeztetett volna a kormányfővel, de Tăriceanu végül olyan személyt javasolt, aki ellen Băsescu már nem fogalmazhatott meg semmilyen ellenvetést

[Napirenden] Ásványkiállítás nyílt a Bánffy-palotában
Újabb ásványkiállításra várja az érdeklődőket a Romániai Ásvány-, Kövület- és Féldrágakőgyűjtők Baráti Köre. A Bánffy-palota alagsori termeiben egész hétvégén át látogatható kiállítás már a nyitás napján, pénteken is rengeteg érdeklődőt vonzott. Ezúttal is gazdag a kínálat kövekből, kövületekből, ásványokból és a belőlük készített ékszerekből és berendezési tárgyakból.

  « Első oldal    1   2   3   4   5   6    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 833
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap