label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2008. december 04.
Új vezetőket választanak az Erdélyi Unitárius Egyház élére
Fehéregyházán ül össze az Erdélyi Unitárius Egyház zsinata, az egyház legfőbb törvényhozó szerve, december 4. és 6. között, főtisztségviselőt választani. A zsinatot hatévente az egyházi főtanács ülése előzi meg, ahol főgondnokokat, főjegyzőt, közügyigazgatót, felügyelő gondnokokat, képviselő tanácsi tagokat választanak, egyúttal lelkészeket is szentelnek. A 2003-ban elfogadott Alaptörvény értelmében az immár tizenkét éve szolgálatot teljesítő Szabó Árpád unitárius püspököt nem lehet újraválasztani. Az egyházi főjegyzőt a legalább hatévnyi gyülekezet-szolgálati tapasztalattal rendelkező lelkészek, tanárok vagy lelkészi jellegű főtisztségviselők közül választják. A közügyigazgató az egyházi döntéshozatal törvényességének őre, a főgondnokok pedig világi részről az egyház legfőbb tisztségviselői. Szombaton Bálint-Benczédi Ferenc, Kolozsvár-belvárosi lelkész és Rezi Elek teológiai tanár, a Protestáns Teológiai Intézet rektora közül választ püspököt az unitárius egyház zsinata.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Veszteséglista
A töredékszavazatok visszaosztásának tucatnyi ismert román politikus is áldozatul esett. A pártok veszteséglistáján olyan személyiségek szerepelnek, mint Adrian Păunescu (PSD), Doru Ioan Tărăcilă (PSD), Norica Nicolai volt Kolozs megyei szenátor (PNL), Bogdan Olteanu volt képviselőházi elnök (PNL), Paul Păcuraru volt munkaügyi miniszter (PNL). Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök is csak a második visszaosztás után jutott képviselői tisztséghez.

[Napirenden] Növekedett a képviselőházi helyek száma
Ha összeadjuk a pártok által nyert képviselői mandátumokat, a végösszeg (316) meghaladja a törvény által előírt helyek számát (315). Amint arról tegnapi lapszámunkban beszámoltunk, az alsóházba a Demokrata Liberális Párt (PD-L) 115, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Konzervatív Párt (PC) együtt 114, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 65, az RMDSZ pedig 22 képviselőt küldhet.

[Napirenden] Peres úton keresnének igazságot a vesztesek
Elégedetlenek és perrel fenyegetőznek azon jelöltek közül többen is, akik a november 30-i választásokon a voksok nagy százalékát szerezték meg, mégse jutottak mandátumhoz. Annak ellenére, hogy hatalmas összegeket költöttek a kampányra, és hogy csak néhány százalék választotta el őket attól, hogy elsőre mandátumot szerezzenek, mégsem jutottak be a parlamentbe. Számukra egyetlen megoldás létezik: a választások megismétlése. Erre viszont csak akkor kerülhet sor, ha a parlamentbe jutott képviselők, szenátorok közül valaki visszalép.

[Napirenden] Két hölgy az RMDSZ képviselőházi frakciójában
Nem érheti többet az a vád az RMDSZ-t, hogy egyetlen hölgy sincs parlamenti frakcióiban – ahogy az az elmúlt négy évben történt. A töredékszavazatok visszaosztásának köszönhetően 2004-től két képviselőasszony, Pető Csilla (Bihar megye) és Farkas Anna Lili (Brassó megye) is tagja lesz a szövetség alsóházi csoportjának.

[Napirenden] Elutasították Eckstein óvását
A Központi Választási Iroda (BEC) elutasította az összes, pártok által benyújtott óvást – erősítette meg lapunknak Eckstein-Kovács Péter.

[Napirenden] Markó: megcáfoltuk a kishitűeket
Az RMDSZ-nek jó eredményt sikerült elérnie a november 30-i választásokon, megcáfolva a kishitűeket, akik nem bíztak abban, hogy a szövetség ismét bekerülhet a parlamentbe ugyanolyan arányban, mint négy évvel ezelőtt – jelentette ki Markó Béla szövetségi elnök tegnapi, bukaresti sajtóértekezletén.

[Napirenden] Erőlteti a PSD a kormányba lépést
Óráról órára változnak a koalícióalkotási forgatókönyvek, amelyek közül még egyik sem biztos, így nagyon képlékeny a helyzet. A tegnap merült fel először komolyabban a szociáldemokraták és a demokraták alkotta nagykoalíció lehetősége is.

[Kult-Túra] Úgy ég a tűz, ha tesznek rá
Az Ördögtérgye Egyesület és Néptáncegyüttes idén ötödik alkalommal szervezi meg a Kolozsvári Népzene-és Néptánctalálkozót. Az ötödik találkozóra öt faluból öt táncegyüttest hívtak meg. – Az a fajta népi kultúra, amelynek terméke a néptánc is, mára már kihalófélben van, és hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy ezt nekünk hátrahagyták – mondta el Both József, az együttes vezetője a tegnap megrendezett sajtótájékoztatón. Az átörökítés céljából öreg mestereket kértek fel, hogy a gálaműsor keretében mutassák be az évtizedeken átcsiszolódott táncaikat. A műkedvelő és hivatásos tánccsoportok műsora pedig azt hivatott bemutatni, hogy a saját stílusukban az együttesek képesek életben tartani a tüzet.

[Kult-Túra] Nagykorúvá vált a Mozart Fesztivál
A Román Mozart Társaság a Gh. Dima Zeneakadémiával és a Transilvania Filharmóniával karöltve tizennyolcadik alkalommal rendezi meg december 5–12. között a Mozart Fesztivált, amelynek fő vonzereje az, hogy minél érdekesebb repertoárral várja a kolozsvári komolyzene-rajongókat, másrészt hogy a már hírnevet szerzett művészek mellett teret biztosítson a fiataloknak is tehetségük kibontakozására.

[Kult-Túra] Szathmári Pap Károly országgyűlési arcképcsarnoka
Szathmári Pap Károlynak, a 19. század élvonalbeli erdélyi művészének páratlan értékű 1842-es portrésorozatát tartalmazza az a rendkívül tetszetős kiadvány, amellyel az elmúlt héten ismerkedhettünk meg az Erdélyi Múzeum-Egyesület székhelyén megtartott könyvbemutatón. A Szathmári Pap Károly erdélyi országgyűlési arcképcsarnoka 1842 című albumot a Magyar Egyháztörténeti Enciklopédia Munkaközösség és a Historia Ecclesiastica Hungarica Alapítvány jelentette meg, és megelevenednek benne a reformkor politikai színpadának szereplői, az 1841–1843-as erdélyi országgyűlés tagjai.

  « Első oldal    1   2   3   4   5    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 445
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap