label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2008. december 02.
Holtversenyben Geoană és Boc pártja, alkupozícióban a liberálisok
Szoros eredményt ért el a vasárnapi parlamenti választásokon a szociáldemokraták és konzervatívok szövetsége (PSD+PC), illetve a Demokrata-Liberális Párt (PD-L). A PRM nem került be a parlamentbe. Az RMDSZ-nek sikerült megőriznie négy évvel ezelőtt szerzett mandátumainak számát, meglepetésben azonban nem volt hiány: Kolozs megyében Eckstein-Kovács Péter mandátuma alig néhány szavazaton múlott. A Kolozs megyei RMDSZ jelöltek közül Szedilek Lenke (szenátus), illetve Máté András Levente és Pálfi Mózes Zoltán (képviselőház) szereztek mandátumot. Az Országos Választási Bizottság adatai szerint (99,62 százalékos feldolgozottság) a helyzet a következő: PSD+PC 33,09%, PD-L 32,34%, PNL 18,57%, RMDSZ 6,18% (képviselőház); PSD+PC 34,12%, PD-L 33,57%, PNL 18,75%, RMDSZ 6,41% (szenátus). Várhatóan ma kezdődnek a kormányalakítási tárgyalások, mind a szociáldemokraták, mind a demokrata-liberálisok, mind pedig a liberálisok maguknak követelik a kormányalakítás jogát.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Regionális választási kitekintő
Beszterce-Naszód megye négy egyéni választókerületében a PD-L jelöltjei a legnagyobb százalékarányokat érték el, három képviselői és egy szenátori mandátumot nyerve, tájékoztatott dr. Kocsis András RMDSZ-es szenátorjelölt. A PSD jelöltjei egy képviselői és egy szenátori mandátumot szereztek, az RMDSZ a szavazatok 5,45 százalékát kapta, a beszterce-naszódi magyarságnak azonban idén sem lesz parlamenti képviselete. Dr. Kocsis András a Szabadságnak elmondta: reménykedik abban, hogy a visszaosztás során az RMDSZ mandátumainak száma „tovább emelkedik”, ugyanakkor örvend a szövetség országos szinten elért eredményének.

[Napirenden] László Attila: Jó eredményt értünk
László Attila, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke a vasárnapi választási eredményeket értékelve a Szabadságnak elmondta: összességében jó eredményt értek el, hiszen sikerült megőrizni a két képviselői és az egy szenátori mandátumot. Az elnök köszönetet mondott ugyanakkor a választópolgároknak, a jelölteknek, illetve mindazoknak, akik segítséget nyújtottak a megyei szervezetnek az elmúlt hetekben, és sok sikert kívánt a frissen mandátumot nyert képviselőknek.

[Napirenden] Választási kiértékelő: villáminterjú az RMDSZ-képviselőkkel

[Napirenden] Hivatalos végeredmény Kolozs megyében: harmadik az RMDSZ
Harmadik lett Kolozs megyében az RMDSZ a helyi választási iroda végeredményei szerint. Első helyen a PD-L áll a megyében, amely a képviselőknél a szavazatok 39,83 százalékát, a szenátoroknál pedig 41,70 százalékát kapta meg. Második a PSD 19,16, valamint 18,54 százalékkal, harmadik az RMDSZ 16,39, illetve 16,08 százalékkal, negyedik a PNL 14,95, valamint 15,57 százalékkal. A demokrata párti Mihail Hărdău szenátorjelölt, valamint Daniel Buda és Adrian Gurzău képviselőjelölt több mint ötven százalék plusz egy voksot kapott, így ők kezdettől fogva biztosak lehettek a mandátumukban.

[Napirenden] MPP: az alacsony részvétel az elégedetlenség jele
A választási összefogás elmaradása megfosztotta az erdélyi magyarságot a mennyiségében és minőségében nagyságrendekkel jobb parlamenti képviselettől, amely „nem egy beágyazódott, szűk RMDSZ-es politikai elit érdekeit, hanem a romániai magyarság szempontjait képviselő, hiteles politikai érdekérvényesítést jelentett volna”, vélekedik a Magyar Polgári Párt (MPP). Szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében kifejti: „a székelyföldi megyékben példátlanul alacsony részvétel jelzi, hogy a magyarság elfordult, és távolmaradásával fejezte ki elégedetlenségét az RMDSZ által megtestesített pártpolitikai diktatúrával szemben”.

[Napirenden] Gémesi: Az RMDSZ eddigi legjobb eredményét érte el
Az RMDSZ hosszú évek óta a legjobb választási eredményét érte el: az exitpoll-adatok szerint a szavazatok közel 7 százalékát szerezte meg a hétvégi, romániai parlamenti választásokon – mondta Gémesi Ferenc, a magyar Miniszterelnöki Hivatal (MeH) kisebbség- és nemzetpolitikai szakállamtitkára hétfőn az MTI-nek. Szerinte ez visszaigazolása annak, hogy az RMDSZ aktív szerepet játszott a román-magyar viszony alakításában és Románia fejlesztésében.

[Napirenden] Tőkés: Az RMDSZ „túlnyerte magát”
Az RMDSZ „túlnyerte magát”, ez pedig a romániai magyar demokratikus többpártrendszer kialakulatlanságának és e szövetség politikai monopolhelyzetének tulajdonítható – nyilatkozta az MTI-nek vasárnap éjjel Budapestről telefonon Tőkés László református püspök.

[Napirenden] Markó: A magyarság képes az összefogásra
A romániai parlamenti választások eredményei azt mutatják, hogy az RMDSZ töretlen támogatással rendelkezik az erdélyi magyarság körében, a viták és megosztó törekvések ellenére az erdélyi magyarság továbbra is határozottan kiáll a közösség politikai egysége mellett – állapította meg hétfői közleményében Markó Béla, a szövetség elnöke.

[Napirenden] Székelyföldön az RMDSZ tarolt
Székelyföldön és a szórványban is jól szerepeltek az RMDSZ jelöltjei, akiknek zöme a magyarság számarányának megfelelő eredményt ért el. A szövetségnek népes székelyföldi parlamenti képviselete lesz, ugyanis a székely megyék körülbelül az RMDSZ-mandátumok felét teszik ki.

[Napirenden] Enyhe előnnyé sorvadt a szociáldemokrata győzelem
Nem csak a választókat és a politikusokat állította nehéz helyzet elé az új választási rendszer, hanem a közvélemény-kutató intézeteket is zavarba hozta. Vasárnap este hat százalékos előnyt is jósoltak az exit-pollok a szociáldemokratáknak, ehhez képest tegnap este a szavazatok majdnem 100 százalékos feldolgozottságánál a két legerősebb párt fej-fej mellett haladt.

  « Első oldal    1   2   3   4   5    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 834
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap