label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2008. december 17.
Közelebb került a városhoz a szabálytalanul tárolt hulladék
A Kolozs megyei tanácsnál hétfőn elfogadták a szemétkezelés öt évre kidolgozott megvalósíthatósági tervét, amely lehetővé teszi, hogy uniós pénzeket hívjanak le a szemétfeldolgozás kiépítésére. Jelenleg törvénytelen szemétlerakó helyekkel van tele a Bükk-erdő és környéke, Kolozsváron pedig hagyományos szeméttárolók működnek. A hulladékgazdálkodás uniós szintre történő fejlesztésére Románia tíz éves haladékot kért, mivel a kitűzött feltételeket csak 2017-re tudják teljesíteni. Minden nagy városnak szüksége van egy építkezési-hulladék lerakóhelyre és egy hulladék-újrahasznosító rendszer kiépítésére. Mivel a városban évente több ezer lakás épül, egyre nagyobb gondot okoz az építkezésekből származó hulladék tárolása. A kolozsváriak évente körülbelül 130 000 tonna hulladékot termelnek, ennek fele bomlik el, 21% papír és karton, 9% műanyag, 6% üveg és 4% fém. Szelektív hulladékgyűjtés nagyon kevés helyen működik.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Már keresik Boc utódját
Kolozsváron már keresik a kormányfővé előléptetett Emil Boc utódját. A közigazgatási törvény értelmében a polgármester lemondását követő 90 napon belül időszakos választásokat kell kiírni. A jogszabály ugyanakkor kimondja: a polgármesternek lehetősége van arra, hogy kérje tisztségéből való felfüggesztését fél éves időszakra, ezalatt eldöntheti: marad a városvezetői tisztségben, vagy miniszterelnökként tevékenykedik tovább.

[Napirenden] A Markó-ügy is elpárolgott
Lezárta a Legfelsőbb Ügyészség és az Országos Korrupcióellenes Hatóság (DNA) is a Markó Béla RMDSZ-elnök (képünkön) ellen folytatott előzetes vizsgálatot.

[Napirenden] LAPSZEMLE
Theodor Stolojan volt megbízott kormányfő a rákényszerített miniszterek miatt lépett vissza – írta kedden a román sajtó.

[Napirenden] Titkos mellékletek
Állítólag két titkos mellékletet is tartalmaz a PSD és a PD-L vezetői – Mircea Geoană és Emil Boc – által megkötött protokollum: a koalíció működésére vonatkozó szabályzatot s a kormány majdani minisztereinek jegyzékét.

[Napirenden] Kormányprogram-tervezet
Huszonkilenc fejezetből áll a PD-L és a PSD alkotta koalíció kormányprogramja – tájékoztat a Realitatea televízió hírportálja a készülő program tartalmáról. Az első fejezet a gazdasági válság elleni intézkedéseket tartalmazza. „A kormányprogramot mély gazdasági világválság közepette állították össze” – olvasható ebben a fejezetben –, amely a krízis romániai hatásait vizsgálva megállapította: csökkent a pénzügyi szektor készpénztartaléka, ezért szigorítani kell a lakosság hitelfelvételi lehetőségeit, mivel növekvőben van azok száma, akik nem képesek banki hiteleiket és az ebből származó kamatokat idejében kifizetni. Ugyanakkor csökkent a vásárlóerő és az életszínvonal is.

[Napirenden] Terebélyes kormányszerkezetben állapodott meg a nagykoalíció
A gazdasági válság ellenére az új kormány kettővel több tárcát, tizennyolcat foglal magába, mint a mostani kabinet. Az új kormánynak 21 tagja lesz, hiszen a kormányfő mellett a szociáldemokratáké lesz a kormányfő-helyettesi tisztség, akikhez hozzáadódik még a parlamenti kapcsolatokért felelős tárca nélküli miniszter.

[Napirenden] Felemás helyzet sztrájkügyben
Tegnap is folytatta vasárnap megkezdett sztrájkját a magyarországi Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ), miután kedden reggel sem született megállapodás a szakszervezet és a MÁV vezetői között. A vasúttársaság szerint a tegnap reggeli műszakváltás után valószínűleg ismét több járat közlekedik, főként a személyvonatok szállítják az utasokat, az InterCityk és a távolsági gyorsvonatok nem közlekednek csakúgy, mint a nemzetközi járatok – olvasható a MÁV Zrt. legfrissebb közleményében. A vasúttársaság szerint főként a kocsivizsgálók és a jegyvizsgálók, valamint a pénztárosok sztrájkoltak, a forgalomirányítók közül csak néhányan csatlakoztak a sztrájkhoz. A mozdonyvezetők egyáltalán nem sztrájkolnak, csakúgy, mint a műszaki karbantartók.

[Kult-Túra] Jeney Ádám emlékére
A második világháború után a televízió megjelenése előtt a mozikban a játékfilmek „előjátékaként” 5–10 perces ún. híradót vetítettek, ami tájékoztatta a nagyérdeműt az aktuális politikai, gazdasági, tudományos, kulturális és sporteseményekről. Ezeknek elkészítésére létesült az 1940-es évek végén a bukaresti székhelyű Sahia dokumentumfilm-stúdió. Ma már alig ismert, hogy ennek megvalósításában öt erdélyi magyar fiatalember bábáskodott: Jeney Ádám, Placsintár András, Horváth István, Székler Ervin és Patakfalvi Ferenc.

[Kult-Túra] „Produktum és vágy”
Érdemes-e könyveket írni, ha a kötet megjelenésére megváltozik az író koncepciója, látásmódja a benne megfogalmazottakkal kapcsolatban? – tette fel a kérdést Virginás Andreának Egyed Emese egyetemi tanár a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán hétfő este megtartott könyvbemutatón. A Komp-Press Kiadó és a Láthatatlan Kollégium Irodalomtudományi Szakkollégiuma által szervezett esten Virginás Andrea Az erdélyi prérin című kötetét mutatták be, a szerzővel Boné Ferenc, a Sapientia EMTE Média Tanszékének gyakornoka és Keszeg Anna, a kötet szerkesztője beszélgetett.

[Kult-Túra] Iskolások elhivatottsága
Két, egymáshoz több szempontból is hasonló koncertre került sor vasárnap. Délután négy órától az evangélikus-lutheránus templomban az Augustin Bena Zeneiskola diákjainak karácsonyi műsorát hallgathatták meg az érdeklődők, míg este hat órától a Farkas utcai református templomban a Kolozsvári Református Kollégium énekkara tartotta immár sok éve hagyománnyá vált karácsonyi koncertjét. Mindkét esemény óriási érdeklődésnek örvendett.

  « Első oldal    1   2   3   4   5   6    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 464
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap