label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2008. november 17.
Főhajtás a vallásszabadság kihirdetésének 440. évfordulóján
Az erdélyi unitárius egyház megalakulásának, valamint az 1568-as tordai országgyűlésen elfogadott vallásszabadsági törvény kihirdetésének 440. évfordulójára emlékeztek a hét végén Kolozsváron. Péntek délután az Erdélyi Unitárius Egyház Központi Hivatalának Dávid Ferenc dísztermében tudományos konferenciára került sor, majd este 7 órától az ünnepi évfordulóhoz kapcsolódó kiadványokat mutattak be. A rendezvény szombat délelőtt érte el csúcspontját, amikor a belvárosi unitárius templomban Rezi Elek főjegyző – a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet rektora – látta el a szószéki szolgálatot az ünnepi istentiszteleten, majd Szabó Árpád püspök emlékbeszédet mondott. Ezt követően szót kaptak az eseményen részt vevő külföldi lelkipásztorok, akik többnyire az erdélyi unitárius egyház és az általuk képviselt egyház kapcsolatáról értekeztek. Az ünnepi esemény színvonalas, ugyanakkor családias jellegű zenés-irodalmi összeállítással zárult.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] KORTESHÍRADÓ

[Napirenden] Közelebb vinni az autonómia gondolatát az emberekhez
Közelebb vinni az autonómia gondolatát az erdélyi magyarokhoz – ezt tekinti az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) egyik legfontosabb feladatának. Ehhez azonban szerkezeti átalakítás szükséges, mindenekelőtt olyan helyi képviseletek létrehozása, amelyek a kisrégiók szintjén szerveződnek – döntötték el a küldöttek a nemzeti tanács fennállásának ötödik évfordulója alkalmából Kolozsvárra összehívott plenáris ülésen. A tanácskozáson Tőkés László EMNT-elnök és a vezetőségi tagok – Toró. T. Tibor, Szilágyi Zsolt alelnökök, Szabó László, Mátis Jenő, Borbély Zsolt Attila jegyzők – mellett több hazai és határon túli jeles személyiség is részt vett, köztük Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés külügyi és határon túli magyarokkal foglalkozó bizottságának fideszes elnöke, a kolozsvári magyar főkonzulátus képviselői, Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke. Az RMDSZ-t Szép Gyula ügyvezető alelnök képviselte.

[Napirenden] Kampány a környezetért
Az RMDSZ parlamenti képviselőjelöltjei és a környezetvédők tiltakozásukat fejezik ki a Bükkben zajló gátlástalan és törvénytelen építkezések ellen. Eckstein-Kovács Péter szenátorjelölt vasárnap a Bükkbe várta mindazokat a természetkedvelőket, akiket érdekel a kolozsvári erdő sorsa.

[Kult-Túra] Elhunyt Gyurkovics Tibor költő és író
Hetvenhét éves korában vasárnap hajnalban elhunyt Gyurkovics Tibor, József Attila- és Kossuth-díjas költő és író – tájékoztatta a család az MTI-t. Az írót néhány hete kórházban kezelték, ott érte a halalál – közölte Gyurkovics Györgyi, az író özvegye. A temetést a család szűk körben tervezi, de Gyurkovics Tibor tisztelőinek lehetőséget kívánnak adni, hogy leróhassák kegyeletüket. A magyar Oktatási és Kulturális Minisztérium Gyurkovics Tibort saját halottjánaktekinti. Gyurkovics Tibor 1931. december 18-án született Budapesten.

[Kult-Túra] Farkas Gyula emlékérmesek
A Magyar Tudomány Napja rendezvénysorozat keretében az Erdélyi Múzeum-Egyesület Matematika-Informatika Szakosztálya tudományos ülésszakán tegnap délután a Babeş-Bolyai Tudományegyetem főépületében a következőket díjazták Farkas Gyula emlékéremmel: Bíró Judit (sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium, laudáció: Soós Anna), Kürthy Katalin (János Zsigmond Unitárius Kollégium, laudáció: Sárkány Györgyi), Olosz Ferenc (Szatmárnémeti, laudáció: Kolumbán József).

[Kult-Túra] Emléket állítani a 440 évnek
Hármas könyvbemutatóra került sor pénteken délután az Erdélyi Unitárius Egyház Központi Hivatalának dísztermében. Dávid Ferenc eszmetörténeti jelentőségét új perspektívába helyezte a külföldiek előtt Balázs Mihály róla szóló könyve. A Gellért Judit fordításában megjelent monográfia a teljesség igényével készült, kizárólag külföldre, hogy a magyarul nem tudók számára bemutassa az egyházalapítót. Az eddig megjelent források ugyanis hiányosak és félrevezetők voltak, azok alapján nem lehetett megismerni a magyar unitarizmus képviselőjének igazi arcát. Kovács Sándor teológia tanár elsőrendű egyházi érdemnek nevezte a könyvet.

[Kult-Túra] KISHIREK

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
Ki vagy, miért vagy, hol lakol? és kinek/ Szavára mozgasz? s végre mivé leszel?/ Míg ezt ki nem vizsgálod, addig/ Por vagy, az is leszel.

[Kult-Túra] MAINAP

[Kult-Túra] Prospero-könyv Marton Melindáról
Szűknek bizonyult az Erdélyi Múzeum-Egyesület díszterme péntek délután, amikor Dehel Gábor színművésznek, rendezőnek a feleségéről, Marton Melinda operaénekesről írt beszélgetőkönyv bemutatójára került sor. A Prospero Könyvek sorozatban életinterjúk, azaz úgynevezett beszélgetőkönyvek készülnek az erdélyi magyar színjátszás és zenei élet meghatározó személyiségeiről. A Csíky András színművészről és Hary Béla karmesterről írt kötet után ez a harmadik, amely a Korunk Komp-Press Kiadó gondozásában jelenik meg. A könyvbemutatón Balázs Imre József, a kiadó igazgatója, Demény Péter, a kötet szerkesztője és Szeibert István operaénekes méltatta Dehel Gábor könyvét. Szeibert István felolvasta az előszó írójának, Kürthy András budapesti operarendezőnek a kolozsváriakhoz szóló, meleg hangú levelét. (Képünkön Marton Melinda egykori zongoratanárának, Buzás Pálnak dedikálja a könyvet.)

  « Első oldal    1   2   3    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 435
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap