label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2008. február 08.
Emberi gondatlanság okozta földcsuszamlás a Hajnal-negyedben
Az évek óta tartó, mostanra hatalmas méretet öltő tömbház-építkezés sokszor okoz bosszúságot a munkálatok közvetlen közelében lakóknak. Elsősorban azért, mert a folyamatban levő építkezés barbár módon csonkítja meg a beépítetlen zöldövezetet, másrészt pedig a hónapokig elhúzódó munkálatok miatt hosszú ideig felhalmozódik az építkezési törmelék, s ezzel megnehezítik a gyalogosok közlekedését vagy akár a gépjárműforgalmat is. De ezek még a jobbik esetek közé tartoznak. Jelenleg a Hajnal-negyedben, a Zorilor utca 41-es és 43-as számú tömbházak sokkal nehezebb helyzetben vannak. Ugyanis a Csillagvizsgáló út 136 szám alatt tavaly nyáron elkezdődött nagy méretű építkezés közvetlen közelében az amúgy is dombos talaj „elindult”. A tömbházgondnokok jelezték az esetet a szakhatóságoknak, akik február közepére ígérték a szakjelentés elkészítését, amelyből kiderül: ki a felelős és mi a megoldás.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Băsescu: Az ügyészek 25 százaléka szekus
Több mint ezer ügyészt és bírát világított át 2007-ben a Szekuritáté Irattárát Tanulmányozó Bizottság (CNSAS) 2007-ben – nyilatkozta tegnap Germina Nagat, a testület kivizsgálásokkal foglalkozó ügyosztályának vezetője. Elmondta: a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) tavaly több listát is átküldött a CNSAS-hoz. Az átvilágító bizottság már az első száz egynéhány nevet tartalmazó névsorból 25 személyt „szúrt ki” megállapítva, hogy ezek politikai rendőrségnek minősülő tevékenységet folytattak, tehát 25 százalékuk esetében – derült ki abból az interjúból, amelyet az ismert kutató adott a BBC-nek. Elmondta azt is: 2006-ban 2336 ügyész múltját, Szekuritátéhoz fűződő kapcsolatait vizsgálták meg, azt azonban nem pontosította, hogy ebből hány akadt fenn a hálón. Nagat szerint a CNSAS prioritásként kezelte az ügyészek átvilágítását. A törvény szerint azok, akikre politikai rendőrségi tevékenység bizonyítható, nem folyathatják ügyészi pályafutásukat. – Most, hogy módosították a CNSAS működését szabályozó rendelkezéseket, ilyenszerű leleplezésekre nem kerülhet többé sor, mondta Nagat, aki azért nem említett neveket, mert a szóban forgó 25 személy ügyét – akik valamennyien fellebbeztek a CNSAS döntése ellen – még nem tisztázta a bíróság.

[Napirenden] Alkotmánysértő Alkotmánybíróság?
Igazat adott az Alkotmánybíróság Traian Băsescunak, a testület a kormányfőnek a Nicolai-ügyben való fellebbezését utasította el. Călin Popescu Tăriceanu kifogásolta, hogy Băsescu visszautasította Norica Nicolai kinevezését, véleménye szerint az Alkotmány nem ad vétójogot az államfőnek a miniszterek kinevezése ügyében, csupán véleményét fejtheti ki, amennyiben a jelöltet nem tartja alkalmasnak a tisztség betöltésére. Az Alkotmánybíróság értelmezése szerint az államfőnek viszont joga van arra, hogy legalább egyszer visszautasítsa a kormányfő által jelölt minisztert. A testület döntése értelmében a miniszterelnöknek új személyt kell kineveznie az igazságügyi tárca élére.

[Napirenden] Egyeztető-jelölő bizottság létrehozásáról döntött az MPP és EMNT
Első alkalommal folytattak tegnap Székelyudvarhelyen megbeszélését a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) vezetői. A Tőkés László, EMNT-elnök, EP-képviselő és Szász Jenő, MPP-elnök által aláírt közleményben leszögezik: a konzultáción részt vevő felek áttekintették az MPP bejegyzése, illetve a tavaly november 25-én lezajlott európai parlamenti választások nyomán kialakult új politikai helyzetet, a politikai pluralizmus, a választás szabadsága megteremtődése által az erdélyi magyar nemzeti közösség számára megnyíló lehetőségeket.

[Napirenden] Kelemen Hunor: Az RMDSZ fontosnak tartja a múlttal való szembenézést
Az RMDSZ a parlamentben is támogatni fogja a CNSAS további működését lehetővé tevő sürgősségi kormányrendeletet – jelentette ki tegnapi kolozsvári sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke. A politikus szerint a jogszabály kibocsátása bizonyult a leghatékonyabb és leggyorsabb megoldásnak az átvilágító bizottság helyzetének megoldására. Kelemen Hunor hangsúlyozta, az RMDSZ fontosnak tarja az intézmény további működését, hiszen a romániai társadalomnak szembe kell néznie múltjával, és meg kell ismernie az 1989 előtti történéseket.

[Kult-Túra] Báthory naptár – 2008
Januárban a csodaszarvas, a fehér ló fia, a jurták és íjászó őseink világában gyönyörködtem, hogy februárra az igazságos Mátyás király, a vajdahunyadi vár és gyűrűvel a csőrében a fekete holló kerüljön előtérbe, s azt is megtudjam: meghalt Mátyás, oda az igazság, meg hogy egyszer volt Budán kutyavásár. A tudósítók a Báthory István Elméleti Líceum és a Római Katolikus Líceum tanulói az elsősöktől a 11. osztályosokig. A kolozsvári CristalPrint Nyomdában készült, fölöttébb tetszetős, színpompás és ötletgazdag Báthory naptár 2008 címet viselő kiadvány összeállítója Orbán István művész-pedagógus, kiadója pedig a Báthory Szülői Szövetség.

[Kult-Túra] Nyereségünk: a hiány megmutatkozása
Nemrég a Kolozsvár Társaság által szervezett eseményen megemlékeztünk egy ötven éve, 1958. január 14-én tartott „Fiatal szerzők estjé”-ről, amely, mint utólag kiderült, a Kriterionnál 1961-ban rajtolt Forrás-nemzedék első közös megnyilvánulása volt. A rendezvényről beszámolt a Szabadság is. A félszázados eseményt felidéző előadásom szövege máris megjelent a Korunk idei 2. számában.

[Kult-Túra] KISHIREK

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
Nem vagyok nagy regiszterű orgona, kolompszó vagyok a magyar mezők felett, de fáradt emberek ezt is szeretik hallani néha. Nem vagyok csillag csak rőzsetűz, de az, amíg ég, meleget tud adni az egyszerű embereknek.

[Kult-Túra] MAINAP
NÉVNAP: Aranka. A régi magyar személynévből 1840 körül élesztették fel a latin eredetű Aurélia magyarosításaként.

[Vélemény] A zavarosfejű, veszélyes kamasz érdekében
Az 1989-es változások után érhették olyan meglepetések a szülőket, hogy a gyermek azzal állított haza az iskolából: „Krisztus meghalt értünk, s mi nem is tudunk róla.” Akkor kezdődött újra az iskolai vallásoktatás, hogy visszatérhessünk európai gyökereinkhez.

  « Első oldal    1   2   3   4   5    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 532
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap