label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2008. február 07.
Hónapról hónapra emelik díjaikat a sofőriskolák
Habár az elmúlt időszakban jelentősen megdrágult a sofőriskola, mégis egyre többen iratkoznak be sofőrtanoncnak. Sokan nem elégedetlenkednek az árak miatt sem, mivel az elmúlt hónapokban az a hír járta, hogy az Európai Unióhoz való felzárkózás jegyében a jogosítvány megszerzéséért akár 1500–2000 lejt is kell majd fizetni, ehelyett azonban „mindössze” 700–950 lejért megszerezhető Kolozsváron a hajtási. A sofőriskolák az üzemanyag árának növekedésével, a lej utóbbi időbeli hirtelen értékvesztésével indokolják az áremelést, valamint a Gépkocsinyilvántartó Hivatalra (RAR) és az Útügyi Hatóságra (ARR) mutatnak. Tény: egyes cégek 20–50 százalékkal emelték áraikat a tavalyihoz képest, bizonyos kategóriájú járművek esetében pedig akár 100%-kal is, és nemsokára újabb áremelések várhatók. Országszerte különben mintegy 1400 engedélyezett sofőriskola működik, ebből 29 Kolozs megyei.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Meghosszabbítják az egészségfelmérő programot
Három hónappal hosszabbították meg, így 2008. december 31-én ér véget a lakosság egészségi állapotát felmérő országos program, a döntés azért született, hogy többen eljuthassanak a háziorvosukhoz a vizsgálatok, illetve a laborokba az analízisek elvégzéséért – jelentette be Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter.

[Napirenden] Röviden

[Napirenden] Nyilvános vitát kér a FEN
A Nemzeti Oktatás Föderációja (FEN) az oktatási törvénycsomag visszavonását és az országos közvita elkezdését kérte szerdán nyílt levélben Călin Popescu Tăriceanu kormányfőtől. „A törvénycsomag nem oldja meg az oktatás nagy gondjait, semmi újat nem kínál. Sőt, megalapozza az oktatás végleges tönkretételét. (...) Ezért arra van szükség, hogy a rendszer minden szereplője részt vegyen egy közép és hosszú távú stratégia kidolgozásában, amelyet az oktatási paktummal az egész politikai osztály elfogadna” – áll még a levélben.

[Napirenden] Alkotmánybírók dönthetik el a paloták harcát
Rendkívül felértékelődött az Alkotmánybíróság szerepe az elmúlt hónapokban. A taláros testület a romániai belpolitika főszereplőjévé lépett elő, mi több a következő döntéseivel alaposan megváltoztathatja az államfő, a kormány és a parlament alkotta hatalmi háromszög erőviszonyait.

[Napirenden] Korodit és minisztériumát pereli az RMGC
Beváltotta korábbi ígéretét a verespataki aranybányát tervező Roşia Monatana Gold Corporation (RMGC) vállalat, és a bírósághoz fordult igaza keresése érdekében. A kanadai-román vegyesvállalat nem csak a minisztériumot perelte be, hanem Korodi Attilát és Silviu Stoica államtitkárt is.

[Napirenden] Folytathatja működését a CNSAS
Elfogadta a kormány a Szekuritáté Irattárát Tanulmányozó Országos Bizottság (CNSAS) működésére vonatkozó sürgősségi kormányhatározatot, amely szűkíti a testület hatáskörét. Erre azt követően került sor, hogy az Alkotmánybíróság kifogást emelt az átvilágítást szabályozó törvénynek a CNSAS működésére vonatkozó néhány cikkelye ellen. A taláros testület azt kifogásolta, hogy a CNSAS bírósági szerepkört betöltve döntötte el, hogy ki működött együtt a kommunista titkosszolgálattal. Az átvilágító testület ezentúl megállapíthatja majd valakiről, hogy besúgó volt, de az ügyet továbbítania kell majd a bíróságra. Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök jelezte, hogy egy következő rendeletben szabályozzák majd végleg a testület hatáskörét.

[Napirenden] Amerikai előválasztás: Clinton és McCain vezet
A demokrata Pártnál Hillary Clinton, a republikánusoknál John McCain szerezte meg a legtöbb küldött támogatását a novemberi amerikai elnökválasztást megelőző, eddig lezajlott előválasztási fordulókban a legfrissebb összesítés szerint. A demokraták elnökjelölti címéért folytatott versenyben az eddig besöpört támogató küldöttek számát tekintve Clinton 845-765 arányban vezet Barack Obama illinois-i szenátor előtt. A jelöltséghez 2025 delegált szavazatára lesz szükség az augusztus végi denveri jelöltállító gyűlésen. A republikánus oldalon John McCain jelentősebb előnnyel vezet: eddig 613 küldött támogatását szerezte meg. Ellenfelei közül jelen állás szerint Mitt Romney 269, Mike Huckabee 190 szavazatra számíthat a szeptemberi republikánus jelölőgyűlésen. Az elnökjelöltség elnyeréséhez 1191 támogató voks kell. A február 5-i „szuperkedden” választották meg mindkét párt küldöttjeinek több mint 40 százalékát.

[Kult-Túra] Nagyenyedtől Új-Guineáig
Új-guineai expedícióra indul Xántus Gábor egy ausztrál filmproducerrel és képzőművésszel egyetemben február 18-án. A kolozsvári operatőr legutóbb Nagyenyedi vándorok címmel készített filmet a fiatalon elhunyt mártír kutató életéről, enyedi emlékeiről. Most az a céljuk, hogy végigjárják Fenichel Sámuel és utódja, Bíró Lajos útját a pápuák földjén. Közben Stephansortban felkutatják a sírját, rendbehozzák és ott helyben egy hideg bronzból készült síremléket készítenek.

[Kult-Túra] Mundruczó Kornél filmje kapta a fődíjat
A fődíjjal együtt összesen három elismerést kapott Mundruczó Kornél alkotása, a Delta kedden este a 39. Magyar Filmszemlén, ugyanennyit vitt el Fliegauf Benedek Tejút című munkája, míg Gigor Attila filmje, A nyomozó öt díjat nyert.

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE

  « Első oldal    1   2   3    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 418
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap