label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2008. február 05.
Párhuzamosan zajlana a Főtér és a Mátyás-szoborcsoport felújítása
Több nagyszabású átalakítási munkálat kezdődik el idén tavasszal Kolozsváron, amelyek közvetlenül érintik a történelmi belvárost, jobban mondva a Főteret. A Szent Mihály-templom környéki járdaszakaszt és a sétányokat új kövezettel látják el, ezen kívül kicserélik a padokat is. A két évre tervezett beruházás összértéke meghaladja az ötmillió eurót. Mivel Magyarországon Mátyás király trónra lépésén 550. évfordulója alkalmával 2008-at reneszánsz évvé nyilvánították, a román és a magyar kormány tavalyi ülésén kötelezettséget vállalt a Mátyás király szoborcsoport restaurálását illetően. Több hónapos huzavona után végre beállványozták a szoborcsoportot, s remélhetőleg a munkálatok tavasszal elkezdődhetnek. Boros János alpolgármester beszámolt múlt heti angliai megbeszéléséről is: főleg szociális védelem terén működnek együtt az angliai Rotherham várossal. Az angliai elöljárók viszont a roma csoportok integrálódását illetően kértek tanácsot Boroséktól.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Újra hajózhatóvá tennék a Bégát
A Béga-csatorna Temesvár és a szerb határ közötti szakaszán végezendő felújítási munkálatokra 150 millió lejt irányoztak elő. Ez az összeg a következő két évben kerül befektetésre, annak érdekében, hogy a Begán a személy- és az utasszállítás újra lehetővé váljon, legfeljebb 600 tonnás hajók számára. A Román Vízügyi Hatóság (ANAR) közölte: a pénzből kikotorják a csatorna medrét, és a Begát ökológiailag is rehabilitálják.

[Napirenden] Nem eredményes az igazságügy reformja
Az Európai Bizottság elfogadta tegnap Románia igazságügyi reformjáról szóló időközi jelentését, amelyben megállapította, többek között, hogy a korrupció elleni harcban elért eredmények elégtelenek. A jelentés hat oldalban tárgyalja az országnak az igazságügyben elért eredményeit, a végleges jelentés júniusban várható.

[Napirenden] Kormányfői lépések a CNSAS működtetésére
A kormány saját hatáskörében próbál megoldást találni arra, hogy folytathassa tevékenységét a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS), amelynek a működését szabályozó törvényt az alkotmánybíróság a napokban minősítette alkotmányellenesnek – jelezte Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök, aki tegnap a CNSAS képviselőivel találkozott.

[Napirenden] Nagyobb fizetések az állami tisztségviselőknek
Ismét nő az állami tisztségeket betöltők fizetése, a kormány sürgősségi rendelettel döntött a bérek két részletben történő megemeléséről. Áprilisban 4,5 %-al, októberben további 6%-al keresnek majd többet a tisztségviselők, a határozat olyankor született, amikor egyre több ágazat elégedetlen a felajánlott maximális béremelésekkel.

[Napirenden] Sarkozy Bukarestben – „villámlátogatáson”
Koszovó jövője, védelmi és biztonságpolitikai kérdések, valamint a gazdasági, tudományos és kulturális együttműködés kérdése egyaránt napirenden szerepelt Nicolas Sarkozy francia elnök hétfői hivatalos romániai „villámlátogatásán”, amelynek keretében Traian Băsescu államfővel megállapodást írt alá a két ország közötti stratégiai partnerség gyakorlati alkalmazásáról. Sarkozy öt órát töltött Bukarestben, a magas rangú vendéget rendkívüli biztonsági intézkedések közepette várták, kilencszáz rendőr vigyázó szeme kísérte végig. A vendég Călin Popescu Tăriceanu kormányfővel is tárgyalt, illetve a parlament két háza előtt mondott beszédet. Párizs Romániát az Európai Unió nagyon fontos tagországának tartja: hetedik az unióban a lakosság lélekszáma, az Európai Parlamentbe küldött képviselőinek száma, és az Európai Tanácsban rendelkezésére álló szavazatszám szerint.

[Kult-Túra] Egy dal metamorfózisa
Február 1-jén a Diákművelődési Ház hangversenytermében a filharmónia vendégeként az Amerikai Egyesült Államokból már sokadszorra hazalátogató Sabin Pautza – előbbi fellépéseihez hasonlóan – karmesterként és zeneszerzőként lépett pódiumra. A hangversenyt indító Ison I. című Ştefan Niculescu zenekari művet a nemrég elhunyt bukaresti zeneszerző emlékére tűzték műsorra, aki tanárként Pautzát is tanította a Ciprian Porumbescu Konzervatóriumban. Így az est karmesterét közvetlen emlékek is fűzték az Ison I. zeneszerzőjéhez.

[Kult-Túra] Nemzeti és nemzetiségi kérdések
Földes György: Magyarország, Románia és a nemzetiségi kérdés 1956–1989 című könyvének bemutatására került sor szombaton, február 2-án az Erdélyi Múzeum-Egyesület szervezésében. A késődélutáni időpont ellenére nagyszámú érdeklődő fogadta a könyv szerzőjét. A kötet méltatói, Csucsuja István egyetemi tanár és Kántor Lajos irodalomtörténész kiemelték az alapos történészi munkát és a hihetetlen mennyiségű dokumentációs anyag „kiegyensúlyozott” összerendezését, kezelését.

[Kult-Túra] KISHIREK

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE

[Kult-Túra] MAINAP
NÉVNAP: Ágota. Az Ágata régebbi alakja, ami a görög eredetű Agatha névből származik. Jelentése: jó. • Ingrid. Északi germán eredetű, összetett név. Az első elem Ingwio germán istenség nevét rejti, a második elem jelentése: lovas, lovaglás, vagy: szép.

  « Első oldal    1   2   3   4   5    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 507
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap