label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2008. február 04.
Farsangi dínomdánom Kalotaszeg legcsendesebb falujában
„Egész Kalotaszegen nincs olyan hely, ahol a farsangi mulatság három napot tartana” – jelentette ki Papp Hunor református lelkész a pénteken este kezdődött, és egész hétvégén tartó sztánai farsangi rendezvény alkalmával. A kis kalotaszegi faluban idén immár nyolcadszorra szervezik meg a tavaszváró farsangi mulatságot. A fiatal református lelkésznek és szervezőtársainak nem volt nehéz újjáéleszteni 2001-ben a sztánai hagyományt, hiszen a környék lakossága még ma is emlegeti azt az 1914-ben megtartott bált, amelyet Kalotaszeg szerelmese, Kós Károly erdélyi magyar építész, író, néprajzkutató talált ki. Az eseményre jó barátját, Móricz Zsigmondot is meghívta, aki az itteni élmények hatására később megírta a Nem élhetek muzsikaszó nélkül című, nagy sikerű regényét. A református egyház tulajdonában lévő épületet, amelyben annak idején az emlékezetes bált tartották, az idei farsangra még nem sikerült teljesen felújítani, de a remények szerint jövőben már ott fogják húzni a talpalávalót.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Markó: nem hiszem, hogy sikerül tárgyalni az MPP-vel
Az erdélyi magyar sajtóorgánumok (írott sajtó, rádió, televízió, on-line) vezetőivel tartott hagyományos sajtóbeszélgetésen Markó Béla, az RMDSZ elnöke nem volt egyedül. Nem csupán arra utalok, hogy egyes újságírók osztották véleményét (mások viszont vitába szálltak azzal, amit mondott), hanem Sógor Csaba és Winkler Gyula európai parlamenti képviselők jelenlétére. Utóbbiak pár hetes munkájukról, a hely- és szerepkeresés nehézségeiről, a kapcsolatok kialakításának fontosságáról, illetve a román európai parlamenti küldöttség kisebb gáncsoskodásairól számoltak be.

[Napirenden] Tüntettek a fővárosban
Több mint háromszáz személy gyűlt össze vasárnap délután a fővárosi Egyetem téren, tiltakozva az Alkotmánybíróság azon döntése ellen, hogy alkotmányellenesnek nyilvánította a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) működését.

[Napirenden] Gyulafehérvár
A vakáció első vagy inkább a félév utolsó napján, szombaton jelentős záróesemények színhelye volt a Gyulafehérvári Teológiai Líceum. Negyven nappal karácsony után gyertyaszentelő misével kezdődött a találkozó a Székesegyházban. Az érsekség udvaráról kiinduló menetben, égő gyertyákkal a kezekben, hosszú sorokban vonult a népes sereg. Rövid ideig részt vett a menetben Dr. Jakubinyi György érsek is. A reményt keltő fény valóban megjelent Gyulafehérvárott és bearanyozta a még kicsit dermesztő hideget.

[Napirenden] Villámlátogatáson a francia elnök
Nicolas Sarkozy villámlátogatásra érkezik ma délben Bukarestbe. Itt-tartózkodásának pár órája alatt a francia államelnök találkozik a román államelnökkel és a miniszterelnökkel, részt vesz a kormányfő által szervezett ebéden, aláír egy partnerségi szerződést a két ország között, továbbá beszédet is mond a parlamentben. A magas rangú vendéget 14 órakor fogadja Traian Băsescu a Cotroceni palotában, az ebéd után hivatalos tárgyalások kezdődnek, és fél négykor írják alá azt a megállapodást, amely tartalmazza többek között az elkövetkező öt év együttműködését, Románia modernizálásának támogatását, az unió tagjaként történő cselekvőképességének megerősítését.

[Napirenden] Kezdődik a pót-képességvizsga
Több mint 45 000 fiatalt várnak hétfőn a képességvizsga rendkívüli szessziójára, azokat a nyolc osztályt végzett diákokat, akik a nyáron sikertelenül vizsgáztak az úgynevezett kisérettségin vagy országos teszteken. Ez az utolsó esélyük arra, hogy megszerezzék az oklevelet a líceumba való beiratkozáshoz.

[Kult-Túra] Ismeretlen Van Gogh-vázlatfüzet
Athénban megtalálták Vincent Van Gogh egy eddig ismeretlen vázlatfüzetét. Ha a szakértők megerősítik valódiságát, értéke elérheti a négymillió eurót. A 60 lapból álló vázlattömb a festő kevésbé ismert, hollandiai korszakából származik. Doreta Peppa találta meg elhunyt édesapja holmija között. Az apa, aki a második világháború idején ellenállóként vett részt a nácik elleni harcban, egy német katonákat szállító vonat elleni merénylet után találta a földön.

[Kult-Túra] Móricz Zsigmond-ösztöndíj
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium megbízásából a Petőfi Irodalmi Múzeum ösztöndíjas pályázatot hirdet fiatal írók, irodalmárok részére, akik szépirodalmi, kritikai, szociográfiai vagy irodalomtörténeti munkájukhoz kérnek támogatást 2008-ra. (Az ösztöndíj egy naptári évre szól.) A pályázatokat 2008. február 25-ig várják a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

[Kult-Túra] Felújított műemléképületeink (11.)
Bolyai János szülőháza a Deák Ferenc/Eroilor és a Bolyai (egykor Belközép, majd Tivoli) utca sarkán. Akkori tulajdonosa Benkő József volt. Az erkély fölött elhelyezett emléktábla szövege: „Az 1802. év 12. havának 15. napján, itt született Bolyai János, a magyar Euklidész, bolyai Bolyai Farkasnak, a Tentamen mély gondolkodású szerzőjének fia, minek az emlékére száz év múltán a Ferencz József Tudományegyetem matematikai és természettudományi kara állítá e követ.”

[Kult-Túra] Hírek a film világából

[Kult-Túra] KISHIREK

  « Első oldal    1   2   3    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 472
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap