label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2008. február 22.
Olaszországi állásbörzén keres hazai alkalmazottakat a munkaközvetítő
Példátlan eseményre készül az országos, ezen belül pedig a Kolozs Megyei Munkaközvetítő Hivatal: a hétvégén Rómába utaznak, hogy részt vegyenek a munkaügyi minisztérium, valamint a külügyminisztérium által megrendezett állásbörzén február 23-án. Az eseményre már a hónap elején megkezdték a felkészülést, a román külügyminisztérium révén, és felvették a kapcsolatot a környékbeli román közösségekkel és egyházakkal. Közönségtalálkozókat is szerveztek az olaszországi román közösségek képviselőivel, és 1500 plakátot meg reklámlapot adtak szétosztásra, többek között Lazio és Agnania környékén. A kolozsvári munkaközvetítő hivatal igazgatója, Daniel Don reméli, hogy kezdetben legalább ezer munkavállalót haza tudnak csábítani, de az igény ötezer lenne. Főleg az építkezésben érzik a szakképzett személyek hiányát. Az Európai Uniót országaiban körülbelül hárommillió munkavállaló tartózkodik, több mint felük Olaszországban és Spanyolországban.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] A csángó kisebbség ügye az Európai Parlamentben
Magyar kezdeményezésre az Európai Parlament egyik szerve tényfeltáró missziót küld Csángóföldre, az ott élő csángók helyzetének tanulmányozása végett. Tabajdi Csaba EP-képviselő szerint az európai intézményeknek figyelemmel kell kísérniük a veszélyeztetett romániai csángó kisebbség sorsát. A csángók identitása – mondta – rendkívül összetett, de a magyar gyökerek egyértelműek. Javaslatára az Intergroup tényfeltáró missziót küld Csángóföldre, hogy pontos képet kapjon a csángók helyzetéről. Az ülésen Kötő József, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) elnöke röviden bemutatta a Kárpátok gerincvonalától keletre, illetve nyugatra, idegen etnikai és nyelvi környezetben élő magyar népcsoport történelmét, nyelvét, műveltségét. Hangsúlyozta, hogy az asszimiláció kései stádiumába jutott népcsoport az európai kulturális örökség fontos része, amely megmentésre vár. Szerinte szorgalmazni kell a kisebbségben élő népcsoportok közjogilag szavatolt kulturális autonómia-intézményrendszerének létrehozását.

[Napirenden] Szombaton új elnököt választ az SZNT
Szombaton Sepsiszentgyörgyön ül össze a Székely Nemzeti Tanács (SZNT), hogy meghozza a kinyilvánított közakarat érvényesítéséhez szükséges döntéseket, és megválassza az SZNT elnökét. Jelenleg az elnöki tisztséget Fodor Imre tölti be.

[Napirenden] Ráduly maradna Csíkszereda polgármestere
Az RMDSZ csíkszeredai szervezete tegnap bejelentette: támogatja a város jelenlegi polgármesterét, Ráduly Róbertet egy újabb mandátum megszerzésében. Hajdú Gábor, az RMDSZ csíkszeredai szervezetének elnöke hozzátette azonban, hogy előválasztásokat szervez a város polgármesteri tisztségének betöltésére. A helyi tanács az előválasztások megszervezésére szavazott, ami az önkormányzati választások jelöltjeinek meghatározására a legdemokratikusabb eljárás. Az RMDSZ Ráduly Róbertet javasolja a polgármesteri tisztségre.

[Napirenden] Johannis: A szászoknak nem kell autonómia
Az erdélyi szászok nem igénylik az autonómiát, hanem továbbra is kisebbségként szeretnének élni Romániában – jelentette ki tegnapi sajtótájékoztatóján Klaus Johannis, a Romániai Német Demokrata Fórum (FDGR) elnöke.

[Napirenden] DNA-meghallgatáson Mitrea
Végre ismertette a vádakat Miron Mitrea szociáldemokrata politikussal az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA). Mitrea, aki különben ártatlannak vallja magát, ugyanabban az ügyben érintett, mint amiben „sorstársa”, Adrian Năstase volt kormányfő, éspedig a Zambaccian utcai ingatlan megszerzésében.

[Napirenden] Amerikai zászlóégetés Belgrádban
A régi jugoszláv parlament elé meghirdetett, államilag szervezett demonstrációra az ország minden részéből özönlöttek az emberek tegnap. A tömeget megbecsülni sem lehetett, mert nemcsak az elnöki palota és a belgrádi önkormányzat épülete közti tágas területet lepték el, az oda vezető utcákon sem lehetett gombostűt sem leejteni. A tömegtüntetést, amely a szerb himnusszal kezdődött, elvben a belgrádi kormány és a parlamenti pártok szervezték, de meghirdetése után Boris Tadic elnöknek a kormánykoalíciót vezető Demokrata Pártja, az ugyancsak kormánypárt G17 Plus és a Liberális Demokrata Párt elhatárolta magát tőle.

[Napirenden] Jackson: Romániának meg kell gondolnia magát
A NATO amerikai bizottságának elnöke, Bruce Jackson szerdai bukaresti látogatása során kijelentette: az Egyesült Államok tiszteletben tartja Románia álláspontját Koszovó kapcsán, de reméli, hogy amint a térségben tapasztalható feszült helyzet enyhül, Románia újraértékeli az új állammal kapcsolatos politikáját. Jackson elismerte: a Balkán-térségében továbbra is feszült hangulat uralkodik. „Senki nem hangoztatja, hogy Koszovóban az átmeneti időszak zökkenőmentesen zajlik majd, a Balkán térsége érzékeny, és nem állítjuk, hogy ez a legjobb megoldás, de úgy gondoljuk: ez a kisebbik rossz. Koszovó nem maradhatott úgy, ahogy volt” – nyilatkozta Jackson.

[Napirenden] Băsescu beletörődést sugallt a szerb államfőnek
Négy nappal az után, hogy Koszovó kikiáltotta függetlenségét, Boris Tadic szerb államfő Romániába látogatott. A bukaresti tárgyalásokon elsőrendű téma volt Koszovó, akárcsak Szerbia jövője. Traian Băsescu államfő számos tanáccsal ellátta belgrádi kollégáját, s azt javasolta a szerbeknek, hogy minél hamarabb tegyék magukat túl a mostani nehéz pillanatokon.

[Kult-Túra] A XVI. Mátyás Napok programja
A Mátyás Napok rendezvénysorozat keretében a Művészeti Múzeumban (Bánffy palota) február 23-án, szombaton de. 11 órakor BIBLIOTHECA CORVINIANA címmel kiállítás nyílik a Budapesti Széchényi Könyvtárban található kódexek fakszimiléiből. A kiállítást az érdeklődők március 9-ig látogathatják. Déli 12 órától a múzeum Tonitza termében Mátyás király Corvinái címmel nemzetközi tudományos ülésszakot tartanak. Este 7 órától Mátyás király szülőházában a budapesti Canlar török zenét játszó együttes lép fel Sudár Balázs turkológus vezetésével.

[Kult-Túra] Életében legalább egyszer mindenki látogasson el Moldvába
Ferkó Zoltán tart beszámolót a moldvai zarándokútjáról február 24-én, vasárnap este 7 órakor a Brassai utca 6. szám alatti Belvárosi Unitárius Egyházközség tanácstermében. A rendezvény keretében bemutatják a Zarándoklat a moldvai magyar miséért című könyvet, amely az útról készült. Az alábbiakban a 4000 km-es zarándoklatra vállalkozó Ferkó Zoltán válaszolt néhány kérdésünkre.

  « Első oldal    1   2   3   4   5    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 313
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap