label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2008. február 18.
Koszovó a független államok sorába lépett
„Soha nem szűntünk meg hinni abban az álomban, hogy egy napon a világ szabad nemzeteinek sorába kerülünk, és a mai napon megtesszük ezt” – áll Koszovó függetlenségi nyilatkozatában, amelyet Hashim Thaci miniszterelnök ismertette a pristinai parlamentben. A testület vasárnapi rendkívüli ülésén közfelkiáltással nyilvánította ki Koszovó függetlenségét. A cél a Martti Ahtisaari ENSZ-közvetítő által javasolt, korlátozott önálló államiság megteremtése az Európai Unió felügyelete alatt. A parlament 109 képviselője fogadta el a függetlenségi nyilatkozatot, a voksoláson nem vett részt a szerb kisebbség 11 parlamenti képviselője. Belgrád elítélte Koszovó függetlenségének egyoldalú kikiáltását. Vojislav Kostunica szerb miniszterelnök „talmi államnak” nevezte Koszovót, amelyet – mint mondta – az Egyesült Államok erőpolitikája hozott létre. A NATO bejelentette: továbbra is gondoskodik Koszovó biztonságáról. Az EU önmérsékletre, nyugalomra intette az egész balkáni térséget.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Szász megírta levelét
Nyílt levelet írt Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt elnöke Markó Bélának, a RMDSZ elnökének Bölöni László polgármesteri tisztségre való jelölésének ügyében. A szerkesztőségünkbe eljuttatott levél hangsúlyozza: „Bölöni László február 14-én kelt nyilatkozatában megerősítette, hogy csak akkor jelöltetné magát a marosvásárhelyi polgármesteri választáson, amennyiben az MPP mellett az RMDSZ is támogatja őt, és nem indít vele szemben ellenjelöltet.” Bölöni biztos sikerre vinné a marosvásárhelyi választások ügyét, ezzel szemben az RMDSZ pártpolitikusai ismét kudarcot fognak vallani a polgármesteri tisztségért folytatott küzdelemben. Vásárhely ismét veszíteni fog – fogalmaz a levélíró.

[Napirenden] Per alatt álló egyházi ingatlanok
Kétségtelen, hogy a február elején indított program jelentősen megkönnyíti az egyházi ingatlanokban működő tanintézetek sorsát. Eddig ugyanis a törvények értelmében a szaktárca nem utalhatott át pénzt az ilyen ingatlanok rendbe hozatalára. Sajnos, a visszaszolgáltatott ingatlanok közti huzavona rányomta bélyegét a közoktatásra is: mivel a tanerők, iskolaigazgatók inkább csak az adományokra számíthattak, a már visszaszolgáltatott vagy még per alatt álló ingatlanok állaga szemmel láthatóan romlott. Értesüléseink szerint a római katolikus egyháznak még nem szolgáltatták vissza azt az ingatlant, amelyben jelenleg a Báthory-líceum működik. A reformátusok esetében több ingatlanért folyik a pereskedés, így a Horea úti templom mögött található (hajdani Szeretetház) volt faipari szakiskola esetében, s nem született jogerős döntés arról az épületről sem, amely az Apáczai-líceumnak ad most otthont.

[Napirenden] Putyin: Bukarest Erdély miatt vonakodik
A koszovói események olyan veszélyes precedenst teremthetnek, amelyek Romániát is érinthetik, mégpedig Erdély vonatkozásában – figyelmeztetett tegnap Vladimir Putyin orosz elnök egy tévéinterjúban. „Oroszország határozottan visszautasítja Koszovó függetlenségének elismerését, amely ellenkezik a nemzetközi törvényekkel, és amelynek azonnali következményei lesznek nem csak a Balkánon, hanem világszerte, elég csak Abháziára, a Dnyeszter menti köztársaságra és Erdélyre gondolni, nyilatkozta

[Napirenden] RMDSZ: Romániának sem szabad halogatni Koszovó elismerését
Az RMDSZ Koszovó függetlenségének kikiáltását a Kelet-Közép-Európában és a Nyugat-Balkánon az elmúlt másfél évtizedben végbement átrendeződés szükségszerű következményének tartja.

[Napirenden] Beindult az iskolafejlesztési program Nagyenyeden
Haszonkölcsön-szerződést kötött az Erdélyi Református Egyházkerület, mint tulajdonos, a nagyenyedi városi tanács, mint bérlő, valamint a Bethlen Gábor Nemzeti Kollégium, mint végrehajtó azért, hogy részt vehessenek a Fejlesztési, Középítkezési és Lakásügyi Minisztérium által működtetett, és a Regionális Operatív Program keretében meghirdetett iskolafejlesztési programban, amelyet az egyházi ingatlanban működő állami iskolák számára indítanak. Ez azért előnyös, mivel a törvényes előírások értelmében visszaszolgáltatott ingatlanban az oktatásügyi szaktárca nem eszközölt befektetéseket. A szerződés megkötése után az érintettek saját költségükön kidolgoztatják a beruházások megvalósíthatósági tanulmányát és a műszaki terveket, majd kötelezettséget vállalnak a munkálatok két százalékos önrészének fedezését illetően, nyilatkozta lapunknak Horváth Anna államtitkár.

[Napirenden] Nicolai bepereli Băsescut
Pert indít jövő héten Traian Băsescu államfő ellen Norica Nicolai PNL-alelnök, miután az elnök elutasította kinevezését az igazságügyi tárca élére, mondta Nicolai szombaton Vajdahunyadon. Kijelentette: már beszélt két ügyvéddel, akik képviselni fogják a perben.

[Kult-Túra] Erdélyi borok az unitárius tanácsteremben
Magyarán a borról címmel szerveztek borkóstolóval egybekötött találkozót a belvárosi unitárius egyházközség tanácstermében szombat délben, ahol a résztvevők kicsit közelebbről is megismerkedhettek néhány borkülönlegességgel. Bálint Benczédi Ferenc házigazda, unitárius lelkész bevezetőjében elmondta: már három éve vár az alkalomra, hogy egy magyarországi borkóstoló mintájára Kolozsváron is hasonló eseményt szervezhessen. Hozzátette: az isteni nedű végigkísérte az emberiséget egész fejlődése során, és az sem véletlen, hogy az úrvacsora kiosztásakor ezt a nemes italt használják.

[Kult-Túra] Várakozások ellenére brazil film nyerte az Arany Medvét
Minden előzetes várakozásra rácáfolva brazil film kapta az idei berlini nemzetközi filmfesztivál, a Berlinale fődíját, az Arany Medvét. A görög származású francia rendező, Costa-Gavras által vezetett nemzetközi zsűri a legjobb filmnek járó Arany Medvét a brazil Tropa de elite (Elit egység) című filmnek ítélte. José Padilha filmje Rio de Janeiróban játszódik, a kábítószer-maffia elleni könyörtelen harcot mutatja be. A film Brazíliában nagy vitát váltott ki elsősorban brutális jelenetei miatt.

[Kult-Túra] KISHIREK

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
Megláttam az angyalt a márványtömbben, és addig véstem, míg ki nem szabadítottam.

  « Első oldal    1   2   3    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 527
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap