label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2008. január 28.
RMDSZ-dilemmák választások után, választások előtt
Élénk viták nyomán fogadta el szombaton Marosvásárhelyen az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) az idei önkormányzati választásokon alkalmazandó jelöltállítási és rangsorolási kritériumokat. A helyi RMDSZ-szervezetekre bízzák, hogy titkos (álló- avagy mozgóurnás) szavazással vagy pedig küldöttgyűlésen rangsorolják a helyi és a megyei tanácsosjelölteket. A jelölteknek egész sor feltételt kell teljesíteniük: nyilatkozniuk kell múltjukról, vállalniuk kell, hogy az RMDSZ-előválasztások után, a helyhatósági választásokon, sem függetlenként, sem pedig más párt vagy szervezet színeiben nem indulnak, RMDSZ-ellenes tevékenységet nem folytatnak, választott vagy kinevezéses tisztség elnyerése esetén pedig jövedelmük egy részét a szövetség kasszájába befizetik. Az SZKT jóváhagyta a Szövetség Állandó Tanácsának (SZÁT) november 30-i határozatát, amelynek értelmében Toró T. Tibor képviselőtől a politikai bizalmat megvonják.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Daniela Popa a konzervatívok új elnöke
Botrányba fulladt a Konzervatív Párt (PC) tisztújító kongresszusa. Elnökválasztásra azt követően került sor, hogy a párt alapító elnöke, Dan Voiculescu lemondott tisztségéről, döntését a román politikába való csalódottsággal magyarázva. Megfigyelők szerint a politikus visszavonulásában mindenképpen szerepe van a személyéhez kapcsolódó botránynak is – az átvilágító bizottság szerint együttműködött az egykori Szekuritátéval – továbbá annak felismerése, hogy az alig 2 százalékos támogatásnak örvendő párt parlamenti bejutása igencsak kérdéses.

[Napirenden] Japánsztrájk Kovászna megyében
Mától japánsztrájkot folytatnak a Kovászna megyei diákok a munkaügyi minisztérium azon döntése ellen tiltakozva, miszerint a 18 évet betöltött tanulók nem részesülnek többé a havi állami támogatásban. Nemes Előd, a megye diáktanácsának vezetője elmondta: a tanulók egy héten át az iskolai órák alatt hordják majd a fehér karszalagot, a diáktanács már ezer darabot osztott szét. Az ügyet támogató aláírásgyűjtés is sikeresnek bizonyult, három hét alatt több mint 6 000 aláírás gyűlt össze Kovászna megyéből, illetve a kezdeményezéshez csatlakozó megyékből. A tanulókon kívül felnőttek is hozzájárultak az aláírásgyűjtéshez, és további megyék diáktanácsai is jelezték, hogy csatlakoznának a sztrájkhoz.

[Napirenden] Liberális leszámolás Kolozsváron
A Nemzeti Liberális Párt (PNL) megyei szervezetének vezetősége felfüggesztette a városi szervezet elnöki tisztségéből Adrian Popa alpolgármestert. Helyét Horia Uioreanu képviselő veszi át. Blogjában a fiatal politikus így vélekedett: „ Nem lep meg a döntés, biztos voltam benne, hogy erre sor kerül”, írta Popa, majd hozzátette: „Sajnálom, hogy Marius Nicoară megyei pártelnök, aki iránt még érzek tiszteletet, beleesett a kisstílű ügyeskedők hálójába”.

[Napirenden] Január 27-e az ENSZ holokauszt-emléknapja
Január 27-ét, az auschwitzi haláltábor 1945-ös felszabadításának napját 2005. november 1-jén nyilvánította Holokauszt Emléknappá az ENSZ-közgyűlés. Az egyhangúlag elfogadott határozat hangsúlyozza „az emlékezés és a tanítás kötelességét”, hogy a jövő nemzedékei megismerjék a hatmillió, túlnyomórészt zsidó áldozatot követelő náci tömeggyilkosságok történetét. A náci Németországnak a zsidóság megsemmisítésére irányuló programjáról, a „végső megoldásról” 1942 januárjában határoztak, célul tűzve ki a 11 milliós európai zsidóság teljes kiirtását. A holokausztnak (a görög eredetű szó jelentése „tűzben elégő áldozat”) mintegy kétszázezer, a nácik által szintén alacsonyabb rendűnek nyilvánított cigány, valamint homoszexuális, testi és szellemi fogyatékos is áldozatul esett. Az emléknap alkalmából Traian Băsescu államfő közleményt adott ki. Eszerint Románia azzal kíván fejet hajtani a holokauszt áldozatai előtt, hogy szigorúan alkalmazza a xenofóbia, faji megkülönböztetés, antiszemitizmus elleni törvényeket. (Képünk a holokauszt áldozatainak emléket állító jeruzsálemi Yad Vashem Múzeumban készült.)

[Napirenden] Viharos hétvége országszerte
Ma is érvényes az a sárga jelzésű meteorológiai figyelmeztetés, amelyet a környezetvédelmi minisztérium bocsátott ki tegnap. Az erős széllel, illetve a hegyvidéken jelentkező hóviharokkal 42 megyének kell szembenéznie, köztük Kolozs megyének is. Ma délután 15 óráig lehet erős szélre számítani minden térségben, a szél sebessége helyenként elérheti a 60–70 kilométeres óránkénti sebességet is. A szélviharok hétvégén sem kímélték az országot, számos település maradt villanyáram nélkül, a leszakadt villanyvezetékek tüzet is okoztak, a közlekedés nagymértékben akadályozva volt, a sípályákon pedig fel kellett függeszteni az erős szél miatt életveszélyessé vált drótköteles kabinok működtetését, a turistáknak azt tanácsolják: ne induljanak hegyi túrákra a napokban, hiszen 100 kilométeres óránkénti szélsebességre és erős havazásra lehet számítani.

[Kult-Túra] Nyelvi esélyegyenlőtlenség a PC-ben
Három nyelven írok rendszeresen: magyarul, románul és németül. Áldott emlékű nagynénémtől örökölt, az 1930-as évekből származó Continental írógépemen már megvolt mind a három nyelv teljes betűkészlete, amióta pedig számítógépen állítom elő szövegeimet, élvezem a lehetőséget, hogy annak végtelennek tűnő emlékezetkészletéből a francia vagy a lengyel ékezetes betűket is könnyedén ki tudom muzsikálni. Főiskolámon, a magiszteri fokozaton organológiát (rendszeres hangszerismerettant) adok elő, ami azzal a kötelességgel is jár, hogy tisztáznom kell minden hangszernév eredetét. Boldoggá tesz a lehetőség, hogy amikor például az aulosz szót leírom, diákjaimnak az insert/symbollal annak eredeti görög helyesírását is meg tudom adni. Ilyenkor persze, mielőtt a hallgatók álla a csudálkozástól leesnék, nem mulasztom el hangsúlyozni, hogy nem én tudok görögül, hanem a számítógépem.

[Kult-Túra] Zenélő Bulgakov
néven indult szombaton Murányi Tóni koncertsorozata, a következőkben minden hónap utolsó szombatján hallgathatja a Bulgakov Kávézóban a zenekart egyre népesebb rajongótábora

[Kult-Túra] Egy sorsszimfónia játékai a Bretteren
Brassói szerzőt látott vendégül a szombat este megtartott Bretter György Irodalmi Kör. Józsa Attila Változatok sors-szimfóniára című kötete kellemes meglepetésként szolgált a közönségnek. A szerző verseit László Károly színművész méltatta: olyan komédiásnak nevezte magát, akinek hite, megérzései irányítják életét. A versek legalább annyira fontos szerepet játszanak mindennapjaiban, mint a Biblia. Józsa Attila írásaiban különös képalkotási módszerét tartotta a legmegfogóbbnak. László Károly, miután néhány vers előadásával adott ízelítőt a kötetből, a meghívottat arról kérdezte: hogyha a világon minden vers elpusztulna, melyik három saját versét tartaná meg. A szerző az Eljön az idő, Változatok sors-szimfóniára és a Szertartás című versek mellett voksolt.

[Kult-Túra] KISHIREK

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
Álmaim terültek lábaid elé. Lépj lágyan, amin jársz: az álmaim.

  « Első oldal    1   2   3    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 487
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap