label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2008. január 25.
Hétfőn kezdődik a beiratkozás az első osztályokba
Az idei beiratkozások az első osztályokba az érvényben levő tanügyi törvény szerint történnek. Ennek értelmében – egyelőre – nem kötelező a 6 éves gyermekek iskolába íratása. Az új tanügyi törvénytervezet ugyanis azt javasolja, hogy az iskolára való felkészítés kerüljön át az elemi iskolák hatáskörébe, tehát ezentúl nem az óvoda szervez majd előkészítő csoportot, hanem az iskola fog úgynevezett nulladik, előkészítő osztályt indítani. De ha el is fogadja a parlament a tanügyi törvénycsomagot, az új rendelkezések majd csak a 2009–2010-es tanévtől kezdve lesznek érvényesek. Az idén szeptemberben kezdődő iskolai évben tehát még a régi „rendszer” szerint folyik majd az oktatás – nyugtatnak meg a szakemberek. Politikusok szerint azonban kicsi az esélye annak, hogy a parlament tavaszi ülésszakán megvitatják és elfogadják a tervezeteket, az oktatási reform ügye tehát még nagyon eltolódhat.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Kedden várható döntés az MPP bejegyzéséről
Január 29-én, kedden hirdet ítéletet a Bukaresti Törvényszék a Magyar Polgári Párt (MPP) bejegyzésének ügyében. Az udvarhelyi polgári szövetség sajtóközleménye szerint tegnap került sor Bukarestben az MPP bejegyzési kérelmének harmadik tárgyalására, amely során elfogadták a bejegyzendő párt statútumát, programját, székhelyét valamint az aláírásokat tartalmazó listákat. Szóba került a bejegyzendő párt román neve magyar megfelelőjének használata is, melyet az alakulat jogi képviselői a román alkotmány előírásai, az Alkotmánybíróság nyelvhasználatra vonatkozó döntése, továbbá hazai és nemzetközi jogszabályok alapján fenntartottak.

[Napirenden] Elhalasztja az általános sztrájkot a Sanitas
Január végére halasztja a Sanitas egészségügyi szakszervezet a tervezett általános sztrájkot, várva annak a sürgősségi kormányrendeletnek a jóváhagyását, amely az Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszterrel tegnap aláírt egyezmény előírásait tartalmazza – jelentette be a szakszervezet elnöke, Marius Petuc.

[Napirenden] Húzódik Tőkés felvétele az EP néppárti frakciójába
Brüsszelben tovább húzódik a Tőkés László európai néppárti frakciótagságával kapcsolatos eljárás. A Demokrata Liberális Párt néppárti képviselői minden lehetőt megtesznek azért, hogy európai képviselőnk felvételét megakadályozzák. „Ellenséges törekvésükben alantas eszközök alkalmazásától sem riadnak vissza, ezáltal tulajdonképpen jogos közösségi követeléseink, nevezetesen az autonómia iránti igényünk európai szintű érvényesülését próbálják tűzzel-vassal megakadályozni – alkotmányellenességet, területi elszakadást emlegetve, bármely alap nélkül, ebben a vonatkozásban”, hagzott el Tőkés tegnapi nagyváradi sajtótájékoztatóján. A független EP-képviselő továbbra is fenntartja felvételi szándékát, ezért levélben kereste meg az Európai Néppárti csoport valamennyi tagját, a román delegáció tagjait, másfelől pedig a Nemzeti Parasztpárt vezetőségét támogatásukat kérve.

[Napirenden] Románokat gyilkoltak meg Olaszországban
Két román állampolgárt lőttek agyon az olaszországi Torinóban. A holttestekben 11 golyót találtak, ötöt a nő, hatot a férfi testében. A gyilkosságokat tegnapelőtt éjszaka 2 óra körül követték el, de csak tegnap délelőtt 10 óra körül fedezték fel az áldozatokat, egy félreeső helyen a torinói stadion mellett.

[Napirenden] Băsescu és Tăriceanu Iaşi-ban – mindegyik a maga hóráját járja
Kifütyülték Traian Băsescut Iaşi-ban, aki a román fejedelemségek egyesülésének 149. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségekre érkezett Moldova fővárosába. Az államfő zokon vette a füttykoncertet, beszédében utalt arra: egyes pártok „jóvoltából” az esemény politikai szinezetet kapott. A sértő gesztus meg is zavarta szónoklatát: Băsescu eltévesztette a dátumot, a 149. évforduló helyett 159-et mondott. Az eseményen hiánytalanul jelen volt a többi párt vezérkara is. Călin Popescu Tăriceanu kormányfő, a liberálisok elnöke megszívlelendőnek tartotta, hogy a 149 évvel ezelőtti politikai osztálynak sikerült félretenni a nézeteltéréseket a közös ügy érdekében. Az egységgel való példálózgatások azonban üres frázisoknak bizonyultak, hiszen a felszólalásokat követő hagyományos körtánc sem tudta összefogni Băsescut és Tăriceanut, mindegyik a maga hóráját járta az ünnepi díszt öltött város főterén. Értesüléseink szerint az RMDSZ nem képviseltette magát az évfordulós ünnepségeken.

[Napirenden] Közös liberális platform az SZKT-ban
Liberális koalíciót hoznak létre a Szövetségi Képviselők Tanácsában (SZKT) a székelyföldi liberálisokat tömörítő Nemzeti Szabadelvű Kör, és az Eckstein-Kovács Péter vezette Szabadelvű Kör – hangzott el tegnap a szenátor és a székelyföldi csoportosulás vezetője, Dénes István közös kolozsvári sajtótájékoztatóján.

[Napirenden] Kövesi: Nem szükséges a parlament jóváhagyása a bűnvádi eljáráshoz
– Nem szükséges a parlament jóváhagyása ahhoz, hogy a Tăriceanu-kormány korrupcióval vádolt volt és jelenlegi miniszterei ellen, akik tagjai a szenátusnak vagy a képviselőháznak is, bűnvádi eljárás induljon – fejtette ki tegnap Románia főügyésze, aki szerint semmilyen törvény nem írja elő, hogy az ügyészeknek a törvényhozókhoz kellene folyamodniuk további engedélyekért. Laura Codruţa Kövesi szerint az igazságügyi miniszter számára is egyértelmű kellett hogy legyen a helyzet, különben nem küldte volna végül el a főügyészséghez és az Országos Korrupcióellenes Hatósághoz (DNA) a kivizsgálás beindítására vonatkozó engedélyeket.

[Napirenden] Nem vállalják nevüket a megvert magyar lányok
Megdöbbentő interjút közöltünk szerdán lapunk diákmellékletében, a Campusban, amelyből kiderül: január 9-én két magyar diáklányt több fiú bántalmazott a városközpontban, mivel magyarul beszéltek az utcán. A két székelyföldi, Kolozsváron tanuló lánynak többek között Eckstein-Kovács Péter szenátor ajánlotta fel segítségét, bár vélhetően nem fognak élni vele: sérüléseik ellenére még csak nem is tettek feljelentést a rendőrségen.

[Kult-Túra] Egy reneszánsz uralkodó
Egy reneszánsz uralkodó – Mátyás az államférfi, hadvezér és mecénás címmel nyílt kiállítás a budai Várban, a Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeumában csütörtökön; a Reneszánsz Év keretében megrendezett tárlat Hunyadi Mátyás életét és korát tablókon és korabeli tárgyi emlékeken keresztül mutatja be.

[Kult-Túra] Medici-kiállítás a Szépművészetiben
A Mediciek fénykora – élet és művészet a reneszánsz Firenzében című nagyszabású kiállítás tegnaptól látható Budapesten, a Szépművészeti Múzeumban.

  « Első oldal    1   2   3   4   5   6    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 486
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap