label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2008. január 18.
Húszemeletes kolosszus épülhet a Széchenyi tér környékén
Felfele terjeszkedő épületekkel, igazi felhőkarcolókkal akarják látványosan is a modernizáció útjára terelni a mindeddig egyedi, sajátságos varázzsal és egyéniséggel rendelkező kincses Kolozsvárt. Az urbanisztikai bizottság tegnapi ülésén elfogadott szabálymódosítások, valamint elképzelések egy új városképet rajzolnak ki, amely ha valóra válik, lassanként elnyeli a régi város régi (történelmi) jellegzetességeit, és átveszi az uralmat az új személytelensége, a korszerűnek vélt és ennek beállított újdonság. A Széchenyi tér környékére ugyanis, akár húsz emeletes tömböket is építhetnek, és már elkészült a terve két, 35 emeletes toronyháznak – felhőkarcolónak – a Hajnal-negyedbe, és jóváhagyták egy 25 emeletes épület tervét a Fenesi úton, a város nyugati bejáratánál. Az urbanisztikai bizottság ülése nem volt egyhangú, és a polgármester lemondással fenyegtőzött, ha az építészek gátolnák a város fejlődését.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Büszke az új mentőkre a minisztérium
Az egészségügyi minisztérium tavalyi munkájának legnagyobb eredményei közé sorolja a sürgősségi orvosi ellátás minőségének javítását, valamint a mentőautópark megújítását, az 1250 új jármű beszerzését – fogalmazta meg tegnap Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter. Hangsúlyozta: első alkalommal rendelkezik Románia egy koherens jogszabállyal a sürgősségi orvosi ellátás országos rendszerére, és szakszerű elsősegélynyújtásra vonatkozóan. Ugyancsak lényeges a sürgősségi egészségügyi egységek infrastruktúrájának korszerűsítése, a szolgáltatásokhoz való hozzáférhetőség növelése, annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamaiban tapasztalhatóhoz hasonló legyen az ellátás színvonala.

[Napirenden] Bizonytalan rendkívüli ülésszak
A parlamentben felmerült az a javaslat, hogy tartsanak rendkívüli ülésszakot, amelyen két nagy téma kerülne napirendre: a decemberben aláírt Lisszaboni Szerződés ratifikálása, illetve a hazai választási rendszer reformja – közölte tegnap Kolozsváron Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke. Az RMDSZ támogatja a javaslatot, a jelek viszont arra mutatnak, hogy az ülésszak sorsa bizonytalan. A Hivatalos Közlönyben ugyanis még nem jelent meg a választási rendszer reformjáról szóló törvénytervezettel kapcsolatos alkotmánybírósági döntés. Márpedig ennek hiányában a parlamenti szakbizottság nem készítheti el a jelentését, nem foglalhatja bele a tervezetbe az Alkotmánybíróság módosító javaslatait, magyarán: nem lesz miről tárgyalni – magyarázta a politikus.

[Napirenden] Dan Voiculescu a román nyelvtudástól tenné függővé az állampolgárságot
A legfontosabb módosítás arra vonatkozik, hogy a nemzeti kisebbségekhez tartozó gyerekeknek más módszertan és tanterv szerint oktassák a román nyelvet és irodalmat.

[Napirenden] Román nyelvoktatás kisebbségeknek
A tanügyi tárca www.edu.ro honlapján tanulmányozható az a három törvénytervezet, amely az oktatási törvénycsomagot alkotná: a felsőoktatási, a közoktatási és a tanügyi alkalmazottak jogállásáról szóló törvénytervezet. A három jogszabályterv jelentős módosításokat tartalmaz az eddigi gyakorlathoz képest, és ebben az RMDSZ oktatásügyi szakosztálya oroszlánrészt vállalt – közölte tegnap kolozsvári sajtótájékoztatóján Lakatos András alelnök.

[Napirenden] Kisebbségvédelemről az Intergroup munkacsoportjában
Különös jelentőséggel bírt az Európai Parlament (EP) kisebbségi munkacsoportjának (Intergroup) tegnapi ülése Strasbourgban, mert a kisebbségvédelem két fontos egyezményének, a Kisebbségi Keretegyezménynek és a Regionális és Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának tízéves évfordulója alkalmából értékelte az eredményeket – szögezik le Gál Kinga és Tőkés László EP-képviselők közleményükben.

[Napirenden] Biztonságban a bírók szakmai dossziéja
A Legfelsőbb Bírói Tanács tegnapi ülésén úgy döntött, hogy ezentúl teljes monopóliumot gyakorol a bírók, ügyészek szakmai iratait tartalmazó dossziék fölött, az ebben található információk megszerzése, nyilvánosságra hozása tekintetében Ennek alapján a tanács tagjai határozatot hoztak arról, hogy kizárólag ők adhassák ki ezeket az iratokat illetve adatokat, attól függetlenül, hogy a dossziék az ügyészség vagy az igazságügyi minisztérium irattárában találhatók. Azt is eldöntötték, hogy az 1989 előtti bizonyos adatokat csak az érintettek beleegyezésével hozhassák nyilvánosságra. A tanács értelmében nyilvános adatoknak számítanak azok, amelyek a bírók és ügyészek szakmai fejlődésére és pályájuk alakulására, a szakmai tevékenység értékelésére, valamint az alkalmazott fegyelmi büntetésekre vonatkoznak.

[Napirenden] Eckstein: Nem biztos, hogy a miniszterek bíróság elé kerülnek
– A miniszterek felelősségvállalásának szabályozása a román jogban erősen vitatható dolog, ezenkívül pedig az Alkotmánybíróság azon döntése, amellyel alkotmányellenesnek ítélte meg a Cotroceni-bizottság működését, csak tovább bonyolította a helyzetet – jelentette ki a Szabadságnak Eckstein-Kovács Péter szenátor azzal kapcsolatban, hogy Traian Băsescu államfő szerdán arra kérte az ideiglenesen kinevezett igazságügyi minisztert, engedélyezze a bűnvádi eljárás elindítását nyolc miniszter ellen.

[Napirenden] Elfogadták a regisztrációs adót
Az Európai Bizottság jóváhagyta a regisztrációs adó új változatát: megállapította, hogy összhangban áll az európai törvénykezéssel. Az utolsó módosításokat a jövő héten véglegesítik a román illetékesek, és már január 31-ig megjelenhet a törvénymódosítás, elejét véve az EU és Románia közti pereskedésnek. Az új változat szerint az adó nem nő, hanem csökken az autó régiségével arányosan, egy új autóért viszont akár háromszor akkora adót kell majd fizetni az új változat szerint: 1400 köbcentis motorú, Euro 4-es szabványnak megfelelő autó esetén például 100 euró helyett 400-at. Egy hasonló hengerűrtartalmú, viszonylag új Euro 3-as autó regisztrációs adója 1000 euró körüli lesz, a legtöbbet – akár 5 500 eurót – azoknak kell majd fizetniük, akik az Euro-szabványoknak nem megfelelő autót vásárolnak.

[Napirenden] RMDSZ: Nem kötelező az előválasztás
Az RMDSZ helyi szervezetei elkezdték a szövetség színeiben mandátumot nyert megyei és helyi tanácsosok, polgármesterek, alpolgármesterek és más választott tisztségviselők munkájának a kiértékelését. A folyamat várhatóan februárban véget ér, eredménye pedig alapul szolgál majd a helyhatósági választásoknál a jelöltállításhoz – közölte tegnapi kolozsvári sajtóértekezletén Kelemen Hunor ügyvezető elnök.

[Kult-Túra] Román és magyar fotóművészek tárlata Budapesten
Akiknek nem állt módjukban megtekinteni Veresspál decemberi kiállítását a Gy. Szabó Béla galériában, most megtekinthetik a Horea úti református templom gyülekezeti otthonában, amely hovatovább állandó kiállítási teremmé válik.

  « Első oldal    1   2   3   4   5    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 422
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap