label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2008. január 11.
Közös tiltakozás a román nyelv anyanyelvi szintű oktatása ellen
Tömeges megmozdulásra és tiltakozásra van szükség ahhoz, hogy sikerüljön módosítani az oktatási törvénytervezetnek a román nyelv tanításával kapcsolatos cikkelyét – hangzott el a Kolozs megyei magyar iskolaigazgatók és aligazgatók tanácskozásán tegnap délelőtt a Báthory-líceumban. Ennek érdekében Péter Tünde, a kisebbségi oktatásért felelős főtanfelügyelő-helyettes, valamint Szőcs Judit, a Gál Kelemen Területi Oktatási Központ vezetője felszólította az iskolák vezetőit: mozgósítsák a szülőket, és tudatosítsák bennük, milyen fontos, hogy egyénileg vagy közösségileg juttassák el tiltakozásukat, javaslataikat és észrevételeiket a tanügyminisztériumba. Természetesen a törvénytervezet összes többi cikkelyéhez is hozzá lehet szólni, most azonban a leglényegesebb szempont elérni, hogy a román nyelvet a jövőben ne anyanyelvként, hanem a kisebbségekre szabott speciális módszerekkel tanítsák majd.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Bush felkereste a Születés Templomát
Az izraeli-ciszjordániai látogatáson tartózkodó George Bush amerikai elnök felkereste csütörtökön Betlehemben a Születés Templomát.

[Napirenden] Mindenkinek fájdalmas engedményeket kell tenni
Mind az izraeli, mind a palesztin félnek fájdalmas politikai engedményeket kell tennie, ha békemegállapodásra akar jutni – mondta csütörtökön Jeruzsálemben George Bush. Izraeli és palesztin vezetőkkel folytatott szerdai és csütörtöki tárgyalásait összegezve az amerikai elnök hangsúlyozta, hogy véget kell vetni a palesztin területek izraeli megszállásának, s hogy a majdani békeegyezségnek tartalmaznia kell ezt a kikötést. Különösen nehéz lesz Jeruzsálem státusának megoldása – vélekedett. Felszólította az arab országokat, hogy nyújtsanak kezet Izraelnek, ezzel is segítsék elő az izraeli-palesztin békeegyezség létrejöttét.

[Napirenden] Románia 2011-től Schengenben?
Közel 560 millió eurót kap Románia 2009-ig a Schengen-övezethez való csatlakozás előkészítésére. Románia és Bulgária 2011-2012-ben csatlakozhatna az övezethez.

[Napirenden] Rendkívüli parlamenti ülésszak körvonalazódik
Rendkívüli parlamenti ülésszak összehívását szorgalmazza Adrian Severin, szociáldemokrata EP-képviselő az Európai Unió reformszerződés ratfikálására. A képviselő ugyanakkor javasolja, hogy a román parlament hozza létre az Európáért Nemzeti Fórumot. Severin a teljes román EP-delegáció nevében tolmácsolja a kérést Bukarest felé.

[Napirenden] Vezetőségválasztás a Legfelső Bírói Tanácsban
A Legfelső Bírói Tanács 2007. évi tevékenységének beszámolóján és évértékelésén Traian Băsescu államfő is részt vett csütörtökön. A tanácsban egyúttal elnök és alelnök választására is sor kerül Anton Pandrea és Dan Chiujdea helyére. A tanács új elnöke Lidia Bărbulescu, alelnöke pedig Graţiana Isac lett.

[Napirenden] Tăriceanuvisszautasította a meghívást
Călin Popescu Tăriceanu kormányfő nem tesz eleget Traian Băsescu államfő meghívásának, és nem megy el a Cotroceni-palotába. Hírforrások szerint a kormányfőnek liberális kollégái is azt tanácsolták, hogy utasítsa vissza Băsescu kérését. Az államfő azzal a céllal hívta csütörtökre Cotroceni-be a miniszterelnököt, hogy megbeszéljék az igazságügyben kialakult helyzetet. Băsescu a kormányfőhöz intézett meghívásában sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy Tăriceanu nem konzultált vele az igazságügyi miniszter személyével kapcsolatos kérdésben.

[Napirenden] Feltétellel támogatott törvénytervezet
A Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) bizonyos feltételek mellett támogatja a Hargita és a Kovászna megyei románok parlamenti képviseletét biztosító törvényt, és azt szeretné, ha a többségi román területeken élő kisebbségek is hivatalból képviselve lennének a parlamentben – jelentette ki tegnapi sajtótájékoztatóján Gazda Zoltán, az MPSZ sepsiszéki szervezetének elnöke, hozzáfűzve: ellenkező esetben diszkriminációról van szó, az esélyegyenlőséget biztosító állampolgári jog eltiprásáról.

[Napirenden] Elhalasztották ismét az MPP bejegyzését
Ismét elhalasztotta a bukaresti törvényszék a Magyar Polgári Párt (MPP) bejegyzéséről szóló tárgyalást. Ez már a második halasztás, miután 2007. december 13-án a bíró arra hivatkozott, hogy nem volt ideje áttanulmányozni az aktát.

[Napirenden] Visszatérését tervezi Szili Katalin
Véget ért Szili Katalin kétnapos erdélyi látogatása, amelynek során a helyi politikusokkal, értelmiségiekkel, magyar egyetemi vezetőkkel találkozott, kiállításmegnyitón vett részt, és meglátogatta a bonchidai Bánffy-kastélyt, valamint a Kallós Zoltán Alapítvány által működtetett válaszúti bentlakásos szórványiskolát. A két utóbbi látogatásra tegnap délelőtt került sor, a magyarországi politikus szemmel láthatóan jól érezte magát, és nagyra értékelte mind a kastély restaurálásáért folytatott munkát, mind pedig azt az – általa felbecsülhetetlen jelentőségűnek minősített – tevékenységet, amelyet Válaszúton folytatnak a szórványban élő magyar gyerekek anyanyelvének megőrzéséért. A magyar országgyűlés elnöke elmondta: visszatérését tervezi, akkor pedig Torockóra is ellátogat, de a válaszúti nyári táborok hangulatába is szívesen belekóstolna.

[Kult-Túra] Az új német fotóművészet
A kolozsvári és a temesvári Német Kulturális Központ tervezésében Gute Aussichten – Az új német fotóművészet címmel fiatal német fotóművészek legszemléletesebb alkotásaiból nyílt kiállítás tegnap a kolozsvári Művészeti Múzeumban.

  « Első oldal    1   2   3   4   5    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 829
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap