label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2007. december 04.
Nem ment el szavazni a Kolozs megyei magyarok többsége
Kolozs megyében 7–8 százalékkal mentek el többen a magyarok szavazni, mint a románok. Ezzel az eredménnyel – a többi erdélyi megyét tekintve – Kolozs valahol a középmezőnyben helyezkedik el – jelentette be László Attila. Az RMDSZ Kolozs megyei elnöke a Megyei Ügyvezető Tanács (MÜT) tagjai előtt értékelte a november 25-i EP-választások eredményeit. Bár a magyarok jelenléte Erdély-szerte lényegesen nagyobb volt a románokénál, a távolmaradók száma így is nagyon nagy. Ha a helyhatósági választásokon is ugyanilyen passzivitás tapasztalható a magyarság körében, és az RMDSZ-listára leadott szavazatok száma nem növekszik, alaposan lecsökkenhet az RMDSZ-képviselet a magyarok lakta települések önkormányzatában – figyelmeztetnek a helyi vezetők. Elsősorban azokban a községekben, falvakban voltak gondok, ahol az önkormányzat, a helyi RMDSZ, az egyház, a tanintézetek vezetői és a civil szervezetek nem tudtak közös célt megfogalmazni, együttdolgozni – tudtuk meg.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Tăriceanut Londonba várják
Călin Popescu Tăriceanu kormányfő szerdán Londonba látogat, ahol többek között Gordon Brown brit kormányfővel is találkozik, akivel EU-s kérdésekről, illetve a munkaerő piacra vonatkozó brit törvényekről tárgyal. A találkozás keretében főként a gazdasági kapcsolatok megerősítésére vonatkozó témák kerülnek napirendre. A román kormányfő brit üzletemberekkel is találkozni fog, akik érdekeltek a befektetések kiterjesztésében.

[Napirenden] Kilenc év Tánczos késelőjének
Gyilkossági kísérlet elkövetése miatt kilenc év börtönbüntetésre ítélte a bukaresti törvényszék Alecu Chitaru iaşi-i üzletembert, aki hivatalában megkéselte tavaly Tánczos Barna közlekedési államtitkárt, az állami birtokok ügynökségének akkori vezérigazgatóját.

[Napirenden] Megalakult a Băsescu által megálmodott „elnöki gyűjtőpárt”
Megalakult Románia legnagyobb pártja, a Demokrata Liberális Párt (PDL). Az új alakulat a Demokrata Párt és a Liberális Demokrata Párt (PLD) összeolvadásából jön létre. Ezt tegnap a két jobboldali erő vezetősége jelentette be közös sajtónyilatkozatban. Az új párt ideiglenes elnöke Emil Boc, az alakulat első kongresszusa pedig várhatóan januárban ül össze.

[Napirenden] Putyin pártja nyert Oroszországban
Az Egységes Oroszország, a hatalom pártja a legfrissebb adatok szerint 64,1 százalékot szerzett vasárnap a parlamenti választásokon. A kommunista párt (KPRF) 11,6, a Liberális-Demokrata Párt 8,2 és az Igazságos Oroszország 7,8 százalékot szerzett. A 11 induló párt közül a többi nem jutott át a 7 százalékos küszöbön: az Agrárpárt 2,3, a Jabloko 1,6, a Polgári Erő 1,1 és a Jobboldali Erők Szövetsége (SZPSZ) 1 százalékot, a többi egy százaléknál kevesebb szavazatot szerzett.

[Napirenden] Ellenzékben maradnak a szociáldemokraták
A Szociáldemokrata Párt (PSD) ellenzékben marad – döntötte el tegnap a PSD ügyvezető bizottsága. Az európai parlamenti választásokon az előzetes várakozásokhoz képest jól szereplő, de a legutóbbi hazai parlamenti választásokhoz képest alaposan összezsugorodott szociáldemokratáknál ismét felvetődött a pártot hónapok óta megosztó dilemma: ellenzékben maradni, vagy kormányra lépni. Az ügyvezető bizottság határozott volt ezúttal, hiszen egyhangúlag az ellenzékben maradás mellett foglalt állást. A PSD-nek a Demokrata Párthoz (PD) és Traian Băsescu államfőhöz fűződő viszonya sem változik, ugyanis akárcsak a Nemzeti Liberális Párt (PNL)–RMDSZ kormánnyal, „a PD-vel és Băsescuval szemben is ellenzékben maradnak”. Ugyanakkor a PSD-ben a kedélyek továbbra sem csillapodtak le. A Marian Vanghelie által vezetett bukaresti PSD-szervezet vezetősége a román sajtó értesülése szerint napirendre tűzheti Mircea Geoană támogatásának megvonását.

[Napirenden] Somodi lehet az informatikai miniszter
Somodi Zoltán államtitkár nevét emlegetik leginkább Winkler Gyula leköszönt informatikai és távközlési miniszter posztjának várományosaként. Az RMDSZ azonban még nem döntött arról, hogy ki folytatja a Nagy Zsolt és a Winkler által elkezdett miniszteri munkát. A Rompres értesülése szerint az RMDSZ-vezetőség nem támogatja egyhangúlag Somodi előléptetését. Döntés kedden vagy szerdán várható. Winkler lemondását már a miniszterelnök is elfogadta.

[Kult-Túra] Filmhírek

[Kult-Túra] Felhívás

[Kult-Túra] Kommunizmusellenes harc kicsit másképp
Szombat délután került sor Alexandru Solomon Háború a hullámhosszokon című dokumentumfilmjének díszelőadására a rendező és néhány, a filmben megszólaltatott szereplő jelenlétében, a Hi Film produkciós iroda és a Tranzit ház szervezésében. A történet a Szabad Európa Rádió és a kommunizmus „csatájáról” szól. A müncheni székhelyű rádiótársaságot az amerikai kongresszus tartotta ugyan fenn, de nem az amerikai hatóságok szócsöve volt, az ott dolgozó román kollégák a kapott információk alapján objektív képet festettek a romániai helyzetről.

[Kult-Túra] Előadás, társadalom, dialógus
Ki Ivanov? – teszi fel a kérdést Visky András Ascher Tamásnak a vasárnap délelőtti beszélgetésen. Hasonló kérdés (Ki Orgon?) fogalmazódik meg Mikolaj Grabowski felé, ezúttal Tompa Gábor részéről. Az elmúlt napok két előadásáról szóló szakmai beszélgetések, a hasonló fesztivál-beszélgetésektől eltérően, nem szakmai „kivesézésről” szóltak, hanem a fesztivál hitvallásához mérten színházi dialógusról, különböző színházi kultúrák párbeszédéről.

  « Első oldal    1   2   3   4   5   6    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 302
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap