label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2007. december 28.
Kedvezményekkel és ajándékokkal csábítanak a biztosítók
2005-ig a kötelező gépjárműbiztosításokat (RCA) naptári évre szólóan kötötték, így azok, akik az utóbbi években nem adtak túl autóikon, továbbra is a téli hónapokban, általában decemberben és januárban kötik meg az új biztosítást, ugyanis ilyenkor járnak le a régiek. Szakemberek becslései szerint a gépkocsitulajdonosok mintegy 60–65 százaléka köti meg biztosítását e két hónap leforgása alatt, nem csoda tehát, hogy a biztosítótársaságok mostanra időzítették nagyszabású kampányaikat: különféle árkedvezményekkel, ajándékokkal próbálják „megfogni”, egymástól elcsábítani a gépkocsitulajdonosokat. A tét eurómilliókban mérhető: Romániában mintegy 4 millió gépkocsi van forgalomba írva, és számítások szerint egyetlen autó után átlagosan 250 lej az RCA. Az ügyfelek 16 biztosítótársaság ajánlatai közül választhatnak, azonban biztos: mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk, mint a tavaly, mert a biztosítási díjak 25–30 százalékkal nőttek.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Csak négy intézkedést léptettek életbe a Tismăneanu-jelentésből
Egy évvel a kommunizmus hivatalos elítélése után a Tismăneanu-jelentésben foglalt 36 konkrét intézkedésből csak négyet léptettek életbe, derül ki a Hotnews internetes hírportál elemzéséből. A dokumentum elkészítésével megbízott kutatócsoport vezetője, Vladimir Tismăneanu politológus szerint az intézkedéseket kormányrendeletek útján ültethetnék gyakorlatba.

[Napirenden] Kolozsvári kábítószer-kereskedőket számoltak fel
Fiatalokból álló kábítószerkereskedő hálózatot és annak fogyasztóit buktatta le a kolozsvári Szervezett Bűnözésellenes Brigád (BCCO). A hálózat „fejeit” még az év elején azonosították, a nyomozások azóta folytak, nem kis sikerrel: amint kiderült, a kábítószer-kereskedők előre elvették a pénzt a portékára, amit Nyugat-Európából, elsősorban Spanyolországból és Hollandiából „importáltak” – a csomagok mintegy kéthetenként érkeztek alkalmi kézbesítőkkel vagy menetrend szerinti buszjáratokkal küldött csomagokban. A hatóságok szerint a hálózat Kolozsváron legalább 2,2 kiló vadkendert (50 lejért grammját), fél kiló hasist (50–80 lej/gramm), 300 ecstasy tablettát (50–80 lej/gramm) és 120 gramm kokaint (80–120 euro/gramm) adott el.

[Napirenden] A Băsescu-Tăriceanu hatalmi harc jegyében telt el 2007
Az idei év politikai szempontból remekül kezdődött a Romániának túlzás nélkül történelminek nevezhető EU-csatlakozásával. A lakosságnak azonban be kellett érnie ennyi pozitívummal, mivel a politikai elit egész évben elsődleges fontosságúnak tartotta a közember szempontjából haszontalan hatalmi háborút.

[Napirenden] Lelövik a disznókat – de csak jövőre
A disznóölés betiltása valóságos traumát okozott az idén Románia-szerte. Az unióban eltöltött első esztendő után ugyanis – nyilván, brüsszeli nyomásra – a kormányzat erőltetni szerette volna az EU-norma betartását. Azt tehát, hogy a sertéseket előbb lövéssel elaltassák, s elkábított állapotukban küldjék át őket a másvilágra.

[Napirenden] Áldás vagy átok lesz a globális felmelegedés?
Egyeseknek áldás, másoknak, alighanem a túlnyomó többségnek átok lesz a globális felmelegedés – az viszont biztos, hogy valamilyen formában mindenkit érinteni fog – írja a Népszabadság.

[Kult-Túra] Szilveszteri bemutató Szentgyörgyön
A 2007-es évet új bemutatóval zárja a Tamási Áron Színház. Paul Schönthan – Franz Schönthan – Kellér Dezső A szabin nők elrablása című zenés bohózatát Keresztes Attila rendezi, aki már dolgozott a sepsiszentgyörgyi színház társulatával: 2005-ben ugyancsak szilveszterre vitte színre az utóbbi évek egyik legnagyobb közönségsikerét, a Csárdáskirálynőt.

[Kult-Túra] Felújított műemlékeink (8.)
XIX. századi polgári ház a Jókai/Napoca utca 11. szám alatt. 1920-tól a George Bariţ Történettudományi Intézet otthona, amely 1975–1990 között a Babeş–Bolyai Tudományegyetem tulajdonában volt, azóta pedig a Román Akadémia keretében működik.

[Kult-Túra] Tizenhat Oscarra nevezték az 56 csepp vért
Összesen tizenhat kategóriában nevezte az amerikai forgalmazó Oscar-díjra az 56 csepp vér című filmet. A produkciót a legjobb művészeti igazgató (Gárdonyi László), a legjobb díszlet (tervező: Juhász Katalin), a legjobb férfi főszereplő (Kaszás Attila), a legjobb női mellékszereplő (Keresztes Ildikó), a legjobb férfi mellékszereplő (Palcsó Tamás), a legjobb operatőr (Szalai András), a legjobb ruhatervező (Csík György), a legjobb ruhakivitelező (Breckl János), a legjobb rendező (Bokor Attila), a legjobb filmvágó (Szatory Tibor), a legjobb eredeti dal (Elég! Átkozott egy élet; Ó, Atyám!), a legjobb eredeti musical, a legjobb eredeti filmzene (zeneszerző: Mihály Tamás), a legjobb film, a legjobb hangmérnök (Jankai Béla) és a legjobb forgatókönyv (Bokor Attila és Réz András) kategóriában nevezték Oscar-díjra, még november 16-án. Magyarország hivatalos nevezése az idén Pálfi György Taxidermia című munkája (a legjobb idegen nyelvű film kategória).

[Kult-Túra] Tájak Fazakas Tibor művészi feldolgozásában
Fazakas Tibor vajdahunyadi grafikusművész időnként vissza-visszatér főiskolai tanulmányai városába, Kolozsvárra egyfajta művészi beszámoló céljából. Így aztán sohasem jön üres kézzel. Nem történt ez másképp most sem, amikor a Reményik Sándor pincegalériában állította ki valósághű tájkép sorozatát, nem csekély meglepetést okozva ezáltal munkássága ismerőinek. Fazakas Tibor, az op-artos mondogatták róla kollégái, barátai, művészete kedvelői, akiknek alkalmuk volt megtekinteni két évvel ezelőtt a Gy. Szabó Galériában bemutatott, geometrikus formákból kiinduló grafikai lapjait. A művész most egészen más oldaláról, a realista ábrázolásmód híveként is bemutatkozott.

[Kult-Túra] KISHIR
EGY FAUN DÉLUTÁNJA először Moszkvában. Václav Nyizsinszkijnek, minden idők talán legnagyobb balett-táncosának Claude Debussy Egy faun délutánja című zenekari művére készült koreográfiáját még soha nem láthatta az orosz közönség, most azonban Nyikolaj Iszkaridze, a moszkvai Bolsoj kiváló szólistája december végi születésnapjára megajándékozta ezzel magát és a közönséget.

  « Első oldal    1   2   3   4   5   6    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1201
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap