label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2007. december 20.
Drágább, de megéri: a cserepes fenyőé a jövő
Nehéz felbecsülni, hogy évente hány fenyőfát vágnak ki országszerte karácsony előtt, a pusztítás azonban sokak szerint túlságosan nagy. A környezetvédők hangoztatják: arra a néhány napra megteszi a műfenyő is, vagy ha már valaki ragaszkodik a valódihoz, vegyen inkább cserepeset, vagy fogadjon örökbe egy fenyőfát. Anyagilag mindhárom esetben jobban jár a vevő, mintha kivágott fát vásárolna, hiszen egyszeri nagyobb kiadással több évig megoldotta a gondjait, ugyanakkor nem cinkosa a sok esetben törvénytelenül zajló fakivágásoknak. Mifelénk azonban igen nehéz örökbe fogadni, vagy néhány napra bérelni egy fát, hiszen ilyen nemű szolgáltatás még nem létezik, cserepes fenyőhöz azonban már sokkal könnyebben hozzá lehet jutni. A „divat” azonban még mindig a vágott fa, amelyet már nem csak a Kolozsvár közeli erdőkből hoznak, hanem a skandináv államokból és Németországból is importálnak.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Megvonták a politikai támogatást Vasilescutól
A Nagy-Románia Párt (PRM) megvonja a politikai támogatást Lia Olguţa Vasilescu képviselőtől, és leváltja őt a képviselőház oktatási bizottságának éléről – jelentette be tegnap a parlament plénuma előtt Ioan Aurel Rus képviselő. Közölte továbbá, hogy Vasilescu helyére Paul Magheru PRM-s képviselőt javasolták. Lia Olguţa Vasilescu PRM-képviselő benyújtotta csatlakozási kérését a PSD-hez, Mircea Geoană szociáldemokrata párti elnök üdvözölte belépését a PSD-be.

[Napirenden] Sztrájkőrség és fizetésemelés a tanügyben
Tegnap Bukarestben délelőtt 11 és 13 óra között közel száz szakszervezeti tag állt sztrájkőrséget a kormány és a parlament épülete előtt. A Szabad Közoktatási Tanügyi Szakszervezet (FSLI) egyik fő követelése az volt, hogy 2008 januárjától olyan fizetésemelést eszközöljenek, amely által csökkenjen a pályakezdő tanárok és a többi pedagógus bére közti különbség, ezenkívül pedig ajándékjegyek megítélését is kérték.

[Napirenden] Lemondásra szólította fel Tăriceanu Orbant?
Lemondásra szólította fel Ludovic Orban szállításügyi minisztert Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnök – állítja a Mediafax liberális forrásokra hivatkozva. Camelia Spătaru kormányszóvivő tegnap este viszont kijelentette: a kormányfő nem kívánja kommentálni az esetet, úgy vélvén, hogy az állam illetékes intezményeire tartózik a helyzet tisztázása. Maga az érintett cáfolja, hogy Tăriceanu lemondását kérte volna és nincsen szándékában távozni a minisztérium éléről.

[Napirenden] Eredményes volt idén az RMDSZ munkája
Az Európai Parlamentben (EP) szerzett mandátumokat, a kormányzati munka eredményességét és a fiatalítást sorolta az RMDSZ idei vívmányai közé Markó Béla, a szövetség elnöke. A politikus tegnapi bukaresti sajtótájékoztatóján elmondta: az RMDSZ-nek sikerült elhárítania az európai törvényhozásból és a romániai politikai életből való kiszorítására irányuló törekvéseket.

[Napirenden] Markó: A szerbek autonómiája precedens lehet
Traian Băsescu államfő ismét megerősítette, hogy csak a közigazgatási autonómiát hajlandó szélesíteni. A téma Koszovó körvonalazódó függetlensége kapcsán került újfent terítékre. Markó Béla, az RMDSZ elnöke egyetértett az államfővel abban, hogy a romániai magyarság semmi hasznot nem húzhat az albánok helyzetéből, ugyanakkor úgy véli, hogy a szerbek autonómiája precedens lehet más etnikai kisebbségek számára.

[Napirenden] Fizessen elő és nyerjen!

[Kult-Túra] Kézműves vásár a Mátyás utcában
Újabb lépést tettünk a normalitás felé, ideje volt már, hogy a több százados kézműves hagyománnyal rendelkező Kolozsvárnak karácsonyi kézműves vására legyen, és nem is bármilyen helyszínen, hanem épp a Mátyás király szülőháza előtti téren és sétálóutcán – fogalmazott a tegnap délelőtti megnyitón Mátis Jenő Kolozs megyei tanácsos, amelyen a Palatkai Zenekar biztosította a hangulatot.

[Kult-Túra] Karácsonyi előzetes
A karácsony ünnepére várva a Kolozsvári Magyar Opera balettkara a közkedvelt Diótörő kétfelvonásos Csajkovszkij komponálta mesebalettet december 20-án, csütörtökön este fél 7 órától tűzi műsorára a megszokott szereposztásban az alábbi balettművészek közreműködésével: Ştefan-Ştefănescu Vasile, Barabás Júlia, Mîndruţiu Amalia, Puşcaş Lucian, Câmpian Rareş, Nagy Tamás, Ianc Florin, Rusu P. Gabriela, Mîndruţiu Mihail és Todoruţ Liliana. Az előadás vendégkarmestere Fumio Akizaki Japánból, aki színpadunkon a Tosca és a Pillangókisasszony után e klasszikus balettelőadást is vezényli.

[Kult-Túra] Brassóban ünnepelt idén az E-MIL
Bőséges és színvonalas irodalmi terméssel büszkélkedhet idén az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL). A brassói Áprily Lajos Gimnáziumban tartott ünnepségen csaknem hetven résztvevő ünnepelte azokat a szerzőket, akik irodalmi munkásságukért elismerést kaptak.

[Kult-Túra] Esszéírás: életforma, gondolkodásmód, stílus
Lehet-e esszét tanítani, tették fel a kérdést Szilágyi Júlia irodalomkritikusnak, esszéírónak azon a kedd délutáni rendezvényen, amelyen a Korunk – Komp-Press Kiadó új köteteivel ismerkedhettünk meg a Kolozsvár Társaság főtéri székhelyén. A Balázs Imre József által feltett kérdés tulajdonképpen a kiadó által frissen megjelentetett új, Szilágyi Júlia-kötet címe is egyben, amelyre a jelenlévők meg is kapták a választ a szerzőtől: nem tudja, próbált valami válaszfélét adni a kötetben, bár, véleménye szerint leginkább megpróbált kitérni a saját kérdésére adott válasz elől, mert mint mondta, mindig az volt az érzése, hogy a kérdésekre nagyobb szükség van, mint a válaszokra.

  « Első oldal    1   2   3   4    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 835
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap