label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2007. november 30.
Jobb felszereltségre volna szüksége a hegyimentő-szolgálatnak
Első alkalommal rendezik meg Kolozs megyében a Hegyimentők Országos Tanácskozását, amelyre az ország minden hegyimentő csoportjából érkeznek képviselők, hogy megosszák egymással tapasztalataikat, és eszmecserét folytassanak feladatuk minél hatékonyabb ellátása érdekében. A december 6–9. között a Funtinellai tanyákon zajló találkozó keretében az előadásokon és szakmai vitákon kívül mentésbemutatót is tartanak, az eseményre mintegy száz hegyimentőt várnak az ország 44 hegyimentő-központjából. Készpénznek vesszük a mentőszolgálat, tűzoltóság, rendőrség létezését, ahogyan a hegyimentőkét is, de mégis, míg az előbbiek tevékenysége élénkebben él a köztudatban, addig a hegyimentők a „háttérben” végzik munkájukat. Feladatuk a bajba jutott turisták megmentése mellett a balesetek megelőzése, de téli időszakban eldugott, a hó által a külvilágtól elszigetelt falvacskák lakói is teljes mértékben a hegyimentőkre vannak utalva, akik az egészségügyi asszisztensi, és szociális munkási feladatkört is ellátják.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Magyar feliratokat!
„Ahol a magyar lakosság aránya meghaladja a húsz százalékot, ott minden vasútállomáson kifüggesztjük a kétnyelvű feliratokat.” – szögezte le Tánczos Barna szállításügyi államtitkár, hangsúlyozva: ez az ügy nagyon régóta húzódik, és nem tűr halasztást. Tánczos most veszi leltárba azokat a helységeket, ahol a törvényes előírások ellenére hiányoznak a magyar feliratok. Az akció során Tánczos a helyi és megyei önkormányzatokhoz fordul, és felszólítja őket, hogy még az év végéig orvosolják a feliratproblémát.

[Napirenden] Túlköltekezés Kolozs megyében
Túlhaladta a tervezett költségvetést Kolozs megyében a november 25-i EP-választás és népszavazás megszervezése – derült ki Călin Platon Kolozs megyei prefektus tegnapi sajtótájékoztatóján. Még nincsenek végleges elszámolási eredmények, de az már biztos, noha az anyagi kiadások megtakarítással zárulnak, a munkaerővel kapcsolatos kiadások ráfizetéssel járnak.

[Napirenden] Frunda és Sógor utódai
Várhatóan Szakács János és Zsombori Vilmos lesznek a vasárnapi EP-választásokon mandátumot nyert RMDSZ-es képviselők utódai a román parlamentben. Frunda György helyébe az RMDSZ Maros megyei szenátori listájának harmadik helyezettje, Szakács János léphet, míg Sógor Csaba utóda Zsombori Vilmos, aki a Hargita megyei RMDSZ-es szenátori lista harmadik helyét foglalta el. Szakács János jelenleg vállalkozó és körzeti elnök Marosvásárhelyen, Zsombori Vilmos pedig a Nukleáris Tevékenységeket Felügyelő Országos Bizottság elnöke. Mandátumuk a 2008-as parlamenti választásokig lenne érvényes.

[Napirenden] Románia EP-képviselői
A Központi Választási Iroda (BEC) szerdán este hozta nyilvánosságra a vasárnapi EP-választások eredményét. Következésképpen a szavazatok visszaosztása után véglegesítődött az EP-kéviselőhelyek száma is. Az EP-képviselők átlagéletkora 43 év. A legidősebb a 64 éves Theodor Stolojan (PLD), a legfiatalabb pedig Csibi Magor-Imre (PNL), aki mindössze 27 éves. A 35 román EP-képviselő mandátuma alig több mint egy évre szól, hiszen 2009-ben újabb választásokra kerül sor.

[Napirenden] Tőkés a Regátban és Moldvában nyerte túl magát
A nép ügyvédjéhez fordult tegnap a Nagy-Románia Párt (PRM), amely azt kéri, hogy ismételjék meg a vasárnap megrendezett európai parlamenti választásokat. A megmérettetésen a szavazatok mindössze 4,15 százalékát összegyűjtő nacionalista politikai erő arra hivatkozva fordult az ombudsman szerepét betöltő nép ügyvédjéhez, hogy 24 Kárpátokon túli megyében az RMDSZ és Tőkés László együtt több szavazatot kapott, mint ahány magyart regisztráltak ott a 2002-es népszámlálás szerint. Corneliu Vadim Tudor pártja ezért azt akarja, hogy ismételjék meg a voksolást.

[Napirenden] Cotroceni-i egyeztetés a választási és a tanügyi törvényről
Újabb konzultációkra került sor tegnap a Cotroceni-palotában a választási reform kapcsán. Az államfő az érvénytelen referendumot követően döntött úgy: ismét egyeztet a pártokkal, akiket az egyéni választókerületeken alpuló kétfordulós, többségi választási rendszer érdekében akar megnyerni.

[Napirenden] Mától egységes félévi dolgozatírás
Pénteken az anyanyelv és irodalom vizsgával kezdődött a hetedik és a nyolcadik osztályos tanulók országosan egységes félévi dolgozatírása, amely helyettesíti az eddigi szakaszzáró vizsgát, ismertebb nevén kisérettségit. Országszerte több mint félmillió gyermek ír egységes félévi dolgozatot: december 5-én a matematika, 14-én pedig a román nyelv és irodalom egységes félévi dolgozatára kerül majd sor. „Országszerte 856 vizsgaközpontot létesítettünk, amelyekhez egyenként legtöbb tíz iskola tartozhat”, közölte Cristian Mirescu, az Országos Közoktatási Tanterv és Vizsgaközpont vezérigazgatója, majd azt is elmondta, hogy a vizsgát megelőzően tíz lehetséges tételsorozatból egy számot húznak ki. Anca Radu, a Kolozs Megyei Tanfelügyelőség szóvivője lapunknak elmondta: a megyében közel tízezer tanuló áll rajthoz: 4800 hetedikes és 5000 nyolcadikos. Ezekből a magyar tannyelvű osztályokban 655 hetedikes és 633 nyolcadikos diák ír egységes félévi dolgozatot a megye 19 vizsgaközpontjában.

[Kult-Túra] Salman Rushdie Budapesten
„Az a célom, hogy a történeteket a tőlem telhető legna-gyobb teljességgel mondjam el, ezért ha egyszer kitalálom, hogy miről akarok írni, akkor onnantól a történet rabszolgája vagyok” – mondta Salman Rushdie indiai születésű világhírű brit író csütörtökön Budapesten. „Nagyon lassan írok, egy-egy kötet megírása olykor négy-öt évbe telik, és nagyon lassan döntöm el azt is, hogy miről szóljon a könyv, ezért nagyon határozottnak kell lennem abban, hogy mire áldozom ezt az időt”– tette hozzá az író, aki életmű-sorozatának elindítása alkalmából érkezett Budapestre.

[Kult-Túra] Decemberi rendezvénysorozat a Librinél
Közös sajtótájékoztatót tartott tegnap délelőtt a Libri könyvesbolt és a „Little People” Egyesület, amelynek kereté-ben ismertették a sajtó képviselői számára decemberi rendez-vényeiket, illetve bemutatták a „12 Libri ajándék” társadalmi hasznú karácsonyi rendezvénysorozatukat. A legnagyobb magyarországi könyvkereskedelmi üzlethálózat Kolozsváron, a Pólus Centerben nyitotta meg első romániai könyvesboltját, de további terjeszkedésre is sor kerül a jövőben.

[Kult-Túra] Startvonalnál az Interferenciák Fesztivál
Ma este startol az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál Kolozsváron. A fesztivál kezdetét megelőzően már javában folytak az előkészületek. A keddi sajtótájékoztató alatt igazi műhelyhangulat uralkodott a színház emeleti elő-csarnokában. A „felfordulás” nem a restaurálásnak tudható be (bár az is ráférne már a sétatéri épület falaira), hanem Both András díszlettervező szcenográfiai kiállításának előkészítő munkálatai folytak: makettek, rajzok, díszlettervek elrendezé-se, címkézése. Az izgalmasnak ígérkező „mini-színház” kiállí-tás megnyitójára december 1-jén, szombaton este kerül sor az emeleti előcsarnokban.

  « Első oldal    1   2   3   4   5   6    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 461
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap