label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2007. november 27.
Tizenkét százalék szavazattöbblet magyar oldalon
A romániai magyarok majdnem 12 százalékkal nagyobb hányadban vettek részt a vasárnapi európai parlamenti választáson az országos részvételi arányhoz képest – ezt a következtetést lehet levonni a szavazatok közel 100 százalékos feldolgozása után, ha feltételezzük, hogy a magyar jelöltekre szinte teljes mértékben magyar nemzetiségű választók voksoltak. Az RMDSZ és Tőkés László független jelölt Székelyföldön éles csatát vívott egymással. A számadatokból egyértelműen kiderül, hogy a Tőkésre szavazók nagy része Kovászna, Hargita és Maros megyei. Szilágy megye a nagy rejtélyek közé tartozott, hiszen a vasárnap jócskán az országos részvételi átlag fölött teljesítő megye esetében nem volt világos, hogy az RMDSZ-nek vagy Tőkésnek kedvez a szilágyságiak magas szavazási kedve. Végül kiderült, hogy az RMDSZ-nek volt jó, ugyanis a szövetség 23 százalékkal még a román pártokat is legyőzte helyi szinten.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Kormányátalakítást szeretne a PNL
Călin Popescu Tăriceanu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetője a párt Központi Politikai Bizottságának hétfői ülésén kérni fogja, hogy a PNL egyeztessen a politikai pártokkal a parlamenti többség megszerzése érdekében – nyilatkozták liberális források a Mediafax hírügynökségnek. Ugyanakkor a párt vezetőinek egy csoportja, köztük Crin Antonescu és Norica Nicolai alelnökök beszélgetést kezdeményeznek majd a Tăriceanu-kormány átalakításáról. Ennek kapcsán Adrian Cioroianu, Tudor Chiurariu és Crostian David miniszterek lesznek a célpontban, miután a liberálisok keményebb magja igencsak elégedetlen tevékenységükkel.

[Napirenden] Iliescu rendkívüli kongresszust akar
A Szociáldemokrata Párt (PSD) tiszteletbeli elnöke, Ion Iliescu szenátor hétfőn az Antena3 hírtelevíziónak kijelentette: a párt által az EP-választásokon elért csekély szavazatszámok miatt rendkívüli kongresszus összehívását tartja szükségesnek. Úgy vélte, nincs semmi ok a vigalomra, mivel a PSD megalakulása óta most kapta a legkevesebb szavazatot, és csakis a kongresszus hivatott arra, hogy kielemezze a helyzetet: hároméves ellenzéki politizálás után a PSD miért ért el alig valamivel több, mint 20 százalékot.

[Napirenden] Băsescu konzultálna a pártokkal
Traian Băsescu államfő konzultálni szeretne a politikai pártokkal, a megbeszélésre várhatóan még ezen a héten, de legkésőbb jövő héten sor kerül. „A referendum számomra jó lecke volt, továbbra is fenntartom azonban azt, hogy az ország lakossága a politikai osztály kicserélését óhajtja” – jelentette ki az államfő vasárnap éjjel, a népszavazás első eredményeinek nyilvánosságra hozatala után.

[Napirenden] Együttműködésre szólít fel a Szabadelvű Kör
Az Eckstein-Kovács Péter szenátor vezette Szabadelvű Kör köszöni az EP-választásokon résztvevőknek, hogy szavazatukkal ismét bebizonyították: az erdélyi magyarok továbbra is bíznak az RMDSZ-ben, ugyanakkor támogatják a független jelöltet, Tőkés Lászlót is – áll az RMDSZ-platform szerkesztőségünkbe eljuttatott közelményében.

[Napirenden] Markó: Felelős döntés sorsdöntő pillanatokban
Markó Béla szövetségi elnök az RMDSZ nevében köszönetet mond mindazoknak a magyaroknak, akik részt vettek a november 25-i európai parlamenti választásokon, és szavazatukkal érdekvédelmi szervezetünket támogatták.

[Napirenden] Tőkés a tárgyalások újrakezdését szorgalmazza
A 2007. szeptember 6-án félbeszakadt tárgyalások újrakezdését, az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum megalakítását, az erdélyi magyar közmegegyezés kimunkálását javasolja Tőkés László, EP-képviselő. Szerkesztőségünkbe tegnap eljuttatott nyilatkozatában a püspök köszönetet mond mindazoknak, akik megtisztelték bizalmukkal, és szavazataikkal európai parlamenti képviselővé választották.

[Napirenden] Gratulációk az EP-választások eredményéhez
A konzervatív, kereszténydemokrata irányultságú európai pártokat tömörítő Európai Néppárt lelkesen fogadta a hírt, hogy testvérpártjai – köztük az RMDSZ – sikeresen szerepeltek a romániai európai parlamenti választásokon. Joseph Daul, a néppárt európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának vezetője, valamint Wilfried Martens, a néppárt elnöke hétfőn nyilatkozatban üdvözölte a választások kimenetelét és kifejezte jókívánságait a román népnek első európai választása alkalmából.

[Napirenden] Lemondott a PIN éléről Cosmin Guşă
Lemondott a Nemzeti Kezdeményezés Pártjának (PIN) pártelnöki tisztségéből Cosmin Guşă, mivel az EP-választásokon pártja nem érte el a bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt, és a szavazatoknak csupán 2,64 százalékát szerezte meg.

[Napirenden] Tudor mégsem távozik a parlamentből?
Corneliu Vadim Tudor, a Nagy-Románia Párt (PRM) vezetője lemondana parlamenti tisztségéről, és ugyanezt kérte a párt többi szenátoraitól és képviselőitől is. Erre azt követően került sor, hogy a PRM a vasárnapi európai parlamenti választásokon nem érte el az 5 százalékos küszöböt.

[Napirenden] Lapszemle
A romániai magyarok lesznek a lélekszámukhoz képest az Európai Parlamentben (EP) a legnagyobb arányban képviselt román állampolgárok – állapította meg a hétfői román sajtó, amely szerint a legnagyobb vesztesek a nacionalista román pártok.

  « Első oldal    1   2   3   4   5   6    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 554
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap