label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2014. november 21.
Hallgatni vagy megmondani: mire van joga a gyermeknek?
A november 20-án esedékes Gyermekjogvédelmi Világnap apropóján országszerte különböző tájékoztató jellegű tevékenységekkel igyekeztek felhívni a figyelmet a kiskorúak érdekvédelmének fontosságára. Kolozs megyében sem volt ez másképp: a Megyei Szociális és Gyermekjogvédelmi Igazgatóság célzott kampánnyal és az alapvető gyermekjogokat ismertető tevékenységekkel készült, amelyekkel a nappali szociális központok és iskolák diákjait szólította meg. László Éva pszichológus, a Magyar Szociológiai és Szociális Munka Intézetének oktatója hangsúlyozta: a gyermekek jogainak érvényesítéséhez szükséges feltételeket a felnőtt társadalomnak kell biztosítania, és támogatnia kell a gyerekeket abban, hogy jogaikat nemcsak megismerjék, hanem érvényesíteni is tudják. A világnap kapcsán a Napoca Kerékpáros Klub is a közvéleményhez fordult, rávilágítva: a hazai törvénykezés értelmében 14 év alatti gyermek nem biciklizhet…

Cikkek [Újság]
[Riport] FOTÓRIPORT – Interferenciák: performansszal egybekötött sajtótájékoztató
Megkezdődött a visszaszámlálás a Kolozsvári Állami Magyar Színházban: még csak ötöt kell aludni, és útjára indul a tizenkét napos színházi maratón. Az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál idei tematikájához hűen – a test történetei – mozgásszínházi etűddel vezették fel a mai sajtótájékoztatót a szervezők, a színművészetis hallgatók mintegy tízperces performanszát Györgyjakab Enikő színész-rendező koordinálta. Készüljünk fel tehát testileg-lelkileg a nemsokára startoló fesztiválra, ízelítőként pedig tekintsék meg a mai produkcióról összeállított fotóriportot. A felvételeket a kolozsvári magyar színház bocsátotta rendelkezésünkre. További részletek a holnapi lapszámunkban. (2)

[Napirenden] Közép-Európa 1989: Konferencia a kommunista diktatúrák bukásáról
A rendszerváltók korosztályának nemcsak az adatott meg, hogy lerombolja a régi rendszert, hanem az is, hogy elkezdje egy jobb világ építését – mutatott rá Lech Walesa Nobel-békedíjas volt lengyel elnök (képünkön), a Szolidaritás szakszervezet egykori vezetője csütörtökön Bukarestben, ahol a kommunista diktatúrák bukásának 25. évfordulója alkalmából rendezett nemzetközi konferencián vett részt.

[Napirenden] Orbán: Magyarország szövetségesei támogatását kéri
Magyarország azt kéri szövetségeseitől, hogy segítsék az országot érdekei érvényesítésében – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a MÁÉRT budapesti ülésén, a béke, az energiabiztonság és kereskedelmi lehetőségek hármasában összefoglalva a magyar érdekeket.

[Napirenden] Vizsgálat a külföldi szavazás ügyében
Ismeretlen személyek ellen vizsgálódik a legfőbb ügyészség az elnökválasztás külföldi lebonyolításával kapcsolatban. Ezt Tiberiu Niţu legfőbb ügyész (képünkön) jelentette be tegnap. Mint kiderült, legalább féltucatnyi feljelentés érkezett az ügyészségre a szavazás botrányos megszervezése miatt.

[Napirenden] Johannis a francia elnököt is lekörözte
Klaus Johannis (képünkön), Románia újonnan megválasztott államfője az első európai politikus, akinek több mint egymillió kedvelője van a Facebookon – közölte szerdán internetes oldalán a România Liberă című lap. Románia decemberben hivatalba lépő új elnökének Facebook-oldalán kedden haladta meg az egymilliót a lájkolók száma. A România Liberă szerint ezzel olyan közismert politikusokat utasított maga mögé, mint Angela Merkel német kancellár (900 ezer), François Hollande francia elnök (517 ezer), vagy David Cameron brit miniszterelnök (410 ezer). Romániában szociáldemokrata ellenfele, az elnökválasztás nagy vesztese, Victor Ponta kormányfő követi Johannist a Facebook-rangsorban 720 ezer kedvelővel, míg a hivatalban lévő Traian Băsescu államelnöknek 320 ezer szimpatizánsa van a közösségi oldalon.

[Napirenden] December 10. után lesz büdzsétervezet
December elején jön a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság közös küldöttsége, amely a kormánnyal a jövő évi költségvetés-tervezetről fog tárgyalni. A kormányra egyre nagyobb nyomás nehezedik a főbb politikai szereplők és a közvélemény részéről, hogy terjessze parlament elé az állami költségvetésről szóló törvénytervezetet. Többek között Traian Băsescu hivatalban lévő államelnök és Klaus Johannis megválasztott elnök is felszólította a kormányt, hogy mielőbb álljon elő a tervezettel. A pénzügyminisztérium közleménye szerint az IMF-küldöttség december 2. és 10. között lesz Romániában. Ez a látogatás nem a megszokott felülvizsgálati vizit, amikor áttekintik a hazánk által vállalat reformkötelezettségeket és azok gyakorlatba ültetésének mértékét, hanem ezúttal kizárólag az állami költségvetés-tervezetről lesz szó. A tervezetet azért is előzi meg nagy várakozás, mert a vasárnapi elnökválasztáson győztes ellenzék szerint a Victor Ponta vezette kormány adóemelésre vagy a közkiadások drasztikus visszafogására kényszerül.

[Kult-Túra] Filmvetítés és beszélgetés Szinetár Miklóssal
Szinetár Miklós Kossuth-díjas opera-, színház- és filmrendező (képünkön) háromrészes, A Nagyúr – gróf Bánffy Miklós című, 2001-ben készült dokumentum-játékfilmjét tekinthették meg az érdeklődők november 19-én este a Kolozsvári Magyar Opera szervezésében zajló Bánffy Miklós Napok kiemelt rendezvényeként. A zsúfolásig megtelt stúdióteremben a vetítés után beszélgetés zajlott, amelynek moderátora Laczkó Vass Róbert színművész volt, aki Bánffy Miklóshoz fűződő viszonyáról, a dokumentumfilm létrehozásáról, valamint a kultúrtörténeti és politikatörténeti szempontból egyaránt emblematikus arisztokrata életművének jelentőségéről kérdezte Szinetár Miklóst.

[Kult-Túra] Márkos Albert hegedűművész volt a novemberi ZeneSzó vendége
A kolozsvári zenészek által jól ismert és kedvelt hegedűművész, Márkos Albert volt a Györkös-emlékházban havi rendszerességgel megrendezett ZeneSzó vendége november 19-én. Beszélgetőtársa Simon Gábor, a Kolozsvári Magyar Opera nyugalmazott igazgatója volt, akit több mint fél évszázados ismeretség fűz Márkos Alberthez. Megszokhattuk már, hogy a Györkös-ház rendezvényei rendkívül családias hangulatban zajlanak, és ez a ZeneSzó esetében is érvényes. Most azonban az interjúalany nyugodtsága és kedvessége folytán még jobb hangulatban zajlott a beszélgetés.

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
Minél tovább haladunk a korban, annál inkább ki kell vetnünk szívünkből mindent, ami megkeseríthetné.

[Kult-Túra] Mai nap

[Kult-Túra] Új „köntösben” nyolc képzőművész munkája
Újabb kilenc festményt restauráltak tavaly a Művészeti Múzeum gyűjteményéből, ezeket a nagyközönség tegnap délben tekinthette meg először a főtéri intézmény emeleti termeiben. Az esemény különlegességét fokozta, hogy nem egy külön helyszínen tették közszemlére a munkákat, hanem a Nemzeti Galéria elnevezésű állandó tárlat keretében, abban a teremben, ahol a művészek más alkotásai vagy hasonló stílusban dolgozó társaik munkái is megtekinthetők. – A kiállítást bejárva fedezhetik fel maguknak a restaurált festményeket az érdeklődők – hangsúlyozta Călin Stegerean. Felhívta a figyelmet, hogy a képek melletti pannókon nem csupán a munkák keletkezéséről, de a helyreállításról is hasznos információkat kaphatnak a látogatók. A restaurálást a nagyszebeni Brukenthal Múzeum és egy bukaresti laboratórium munkatársai végezték, a Művészeti Múzeum szakembereinek közreműködésével.

  « Első oldal    1   2   3   4   5    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 945
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap