label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Németh Zsolt: nincs jó magyar-szlovák viszony felvidéki magyar iskolák nélkül

Nem lehetséges a jó viszony Magyarország és Szlovákia között a felvidéki magyar iskolák nélkül - mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke ma A felvidéki magyar oktatás című konferencián.

A Rákóczi Szövetség és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet által rendezett budapesti tanácskozáson Németh Zsolt kiemelte: bár a magyar-szlovák kapcsolatok jelenleg történelmi összehasonlításban valóban nagyon jók, "sok üröm" is vegyül ebbe, a kisebbségi jogi szabályozás szempontjából ugyanis továbbra is Szlovákia az a szomszédos ország, ahol a legkedvezőtlenebb a magyarok jogi helyzete.

Magyarország azt várja el, hogy a nemzetközi egyezmények és a jószomszédi kapcsolatok szellemében Szlovákia tartsa be a magyar-szlovák alapszerződésben vállaltakat, vagyis a magyarok identitásának védelmét, és az intézmények megőrzésére és megerősítésesére törekedjen a felszámolásuk helyett - hangoztatta a politikus. (4)


Orbán Kínában: a magyarok a fennmaradás és a túlélés mesterei

- Mi, magyarok a fennmaradás és a túlélés mesterei vagyunk Európában - jelentette ki ma Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Pekingi Nemzetközi Tanulmányok Egyetemén, többségükben hallgatók előtt elmondott beszédében. Az anyaország kormányfője az intézmény Magyar Kutatóközpontjának táblaavató ünnepségén vett részt.

"Ha egy ország több ezer éves, és olyan hatalmas területű, mint az önöké, és olyan rengetegen lakják, mint az önökét, akkor a fennmaradás és a túlélés szinte napi rutin, de egy olyan nép számára, amely a határain kívül élőkkel is csak 15 milliónyi embert számlál, és amely Európának egy hadiösvényén fekszik, ezer éven keresztül fennmaradni rendkívül nagy teljesítmény" - fogalmazott a miniszterelnök. "Úgyhogy én itt egy ősi európai nép képviseletében állok önök előtt. Egy olyan nép képviseletében, amely rendkívül büszke a múltjára" - tette hozzá.

Orbán Viktor azt mondta, Magyarországot Európában keleti országként tartják számon, a legnyugatibb keleti népként is szokták emlegetni, Kínából nézve pedig a legkeletibb nyugati nép a magyar. (4)


Visa: az elektronikus fizetést alkalmazó piacokon 8-10 százalék a feketegazdaság, Romániában 28%

Az érett, az elektronikus fizetési módot rendszeresen használó piacokon a feketegazdaság aránya 8 és 10 százalék között mozog, Romániában pedig eléri a GDP 28 százalékát, csaknem 30 milliárd eurót, mondta Cătălin Creţu, a Visa Europe romániai, horvátországi és szlovéniai regionális igazgatója.

„A feketegazdaság a fenntartható adóügyi megerősödés egyik legfőbb akadálya, amelyet a készpénzben való fizetés tart fenn, hiszen az teljesen átláthatatlan. Európai szinten nyilvánvaló az elektronikus kifizetési mód fejlettségi foka, illetve a feketegazdaság közötti fordított arány. Az érett, az elektronikus fizetési módot rendszeresen használó piacokon a feketegazdaság aránya 8 és 10 százalék között mozog. Romániában azonban, ahol a feketegazdaság még mindig virágzik, az ország GDP-jének 28 százaléka, tehát csaknem 30 milliárd euró a feketegazdaságba vándorol” – mondta ma Creţu a Visa és a Ziarul Financiar által a bankkártyapiac születésének 20. évfordulója alkalmából szervezett konferencián. (4)


Oszkár sapkában: téli Kolozsvári Magyar Napok

Első téli rendezvényét szervezi meg a Kincses Kolozsvári Egyesület december 11-e és 20-a között, amely programjában hasonlatos ugyan a Kolozsvári Magyar Napokhoz (KMN), Gergely Balázs, az egyesület elnöke (képünkön) szerint viszont „a nyári KMN-t és a téli fesztivált nem szabad összetéveszteni, összehasonlítani”.

„Két teljesen különböző rendezvénysorozatról van szó. A téli programjának összeállításában huszonkét civil szervezet szállt be. Úgy kell tekinteni rá, mint egyfajta ráadás, vakaró a kemencében. Jó alkalom lesz a találkozásra, hogy boldog ünnepeket kívánjunk egymásnak” – közölte ma Gergely Balázs.

A programokról szólva Dobra Imola, a szervezőstáb tagja beszámolt: adventi sokadalmat szervez az Életfa Családsegítő Egyesület és a Szabadság szerkesztősége az Apáczai-líceumban, de adventi könyvvásár is lesz a Sapientia EMTE tordai úti épületében. (4)


FOTÓRIPORT – U FC: Gól nélkül a hétközin

A labdarúgó másodosztályban hétközi fordulót rendeztek, a második csoportban, a 16. forduló keretében rendezett mérkőzésen a fekete-fehérben játszó Kolozsvári U FC 0–0-lal végzett a Tatrangi Egyesüléssel.

A Kolozsvár Arénában készült felvételeink ide kattintva tekinthetők meg. (7)


Elnöki kegyelemben részesült Washingtonban Abe és Honest, a két hálaadásnapi pulyka

Hetedik alkalommal kegyelmezett meg szerdán a Fehér Háznak felajánlott pulykának, Abe-nek Barack Obama amerikai elnök, aki szokásához híven ezúttal is "futni hagyta" a tenyésztők országos versenyét megnyerő szárnyas dublőrét, Honestet is - írja ma az MTI.

"Amerika végül is a második esély hazája és ez a madár kiérdemelte a második esélyt, hogy nyugodtan élhessen élete végéig" - mondta "az Egyesült Államok Pulykájáról", Abe-ről az elnöki rezidencia Rózsakertjében megtartott szertartáson a két lánya társaságában megjelent elnök.

Honestről megállapította, hogy "jó falatnak tűnik", de a kegyelmet rá is kiterjesztette.

Az elnöki hivatal tájékoztatása szerint az egyformán 18 hetes és 18 kilós pulykát, amelyeket kaliforniai iskolások javaslatai alapján kereszteltek el, a virginiai Leesburgbe, történelmi Morven Parka, Westmoreland Davis néhai kormányzó (1918-1922) birtokára szállítják át. Itt hamarosan meglátogathatják őket az érdeklődők. (4)


Jövőre a kormány 2,9 százalékos államháztartási hiányt tervez

Jövő évre a kormány 2,9  százalékos államháztartási hiányt tervez - közölte ma Anca Dragu pénzügyminiszter (képünkön).

A tárcavezető elmondta, hogy ez a hiány magában foglalja a november elején távozott szociáldemokrata Victor Ponta kormánya által tervezett adócsökkentéseket és béremeléseket egyaránt.

Romániában január 1-jétől 24 százalékról 20 százalékra csökken az általános áfakulcs, az osztalékadó 5 százalékra mérséklődik a jelenlegi 16 százalékról. Emellett a közalkalmazottak bére 10 százalékkal nő, míg az oktatásban dolgozóké 25 százalékkal emelkedik, miután októbertől az egészségügyben dolgozók már kaptak 25 százalékos jövedelem-kiegészítést.

A tárcavezető közölte, hogy a büdzsétervezetet december 10-ig véglegesíti a kormány és terjeszti a parlament elé.

Ponta november eleji lemondása után nem volt világos, hogy a Dacian Cioloş vezette szakértői kormány az előző kabinet által előkészített költségvetés-tervezetet fogja a parlament elé terjeszteni, vagy gyökeresen módosított változatot. Dragu leszögezte, hogy nagy vonalakban ugyanazokat a sarokszámokat tartalmazza majd a Cioloş-kormány büdzsétervezete is. (4)


Johannis: a megelőzésnek kell a legfőbb egészségügyi prioritásnak lennie

Klaus Johannis elnök a Cotroceni palotában ma szervezett egészségügyi vitafórumon azt mondta, ezen a téren a megelőzésnek kell a „legfőbb prioritásnak” lennie, ami a hatósági politikákat illeti, valamint a saját egészséggel szembeni felelősségnek.

Az államfő az Oktatás az egészségért elnevezésű vitafórum megnyitóján beszélt arról, hogy „deklaratív konszenzus” van ennek a két területnek a társadalmi fontosságáról, a tapintható, állandó eredmények azonban hiányoznak.

„Ez a fórum tehát egy szélesebb körű intézkedéscsomag része, amely azt szolgálja, hogy ezeken a területeken a jó szándéktól eljussunk a hosszú távú stratégiákig, a különálló akcióktól a koherens politikákig és szisztematikus intézkedésekig, a pillanatnyi hatásoktól a következő generációk számára jelentőséggel bíró eredményekhez” – mondta Johannis.

Az államfő hangsúlyozta, a megelőzés az egyik legfőbb eszköze annak, hogy a romániai egészségügyi rendszer sok hibája megoldást találjon. (4)


FOTÓRIPORT - Felavatták a Szép utcai nyugdíjas klubot

Ma felavatták a Szép/Şt. O. Iosif utcában létrehozott nyugdíjas klubot.

A fotóriport ide kattintva tekinthető meg. (4)


FOTÓRIPORT - Megérkezett a tél Kolozsvárra

Reggel hóhullásra ébredtek Erdély fővárosának lakói.

A fotóriport ide kattintva tekinthető meg. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1569
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap