label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2012. szeptember 11.
Súlyos személyes és társadalmi teher az öngyilkosság
Az öngyilkosságot meg kell előzni – hogyan segíthetünk életük kioltásán gondolkodó embertársainkon, erről zajlik kétnapos konferencia Kolozsváron. Filmvetítéssel, színdarabbal, műhelytevékenységekkel keresik és magyarázzák az öngyilkosság okait, megelőzésének módjait. A nemzetközi statisztikai adatok sokfélék és ellentmondásosak, a konferenciát szervező Román Öngyilkosság-megelőző Szövetség elnöke által idézett adattár szerint uniós szinten Románia a 24. helyen áll az öngyilkosság gyakorisága tekintetében. Az előző évekhez hasonlóan a legtöbb esetet (a hazai átlag kétszeresét) Hargita és Kovászna megyében jegyzik – ez illeszkedik ahhoz a nemzetközi megfigyeléshez, miszerint az etnikai kisebbségek körében fokozottabb a jelenség. Csökkent viszont a Szatmár megyében jegyzett esetek száma. Szakemberek szerint az elkövetés oka nem csak a nehéz élethelyzet, ennek valamilyen mentális zavarral kell társulnia.

Cikkek [Újság]
[Riport] FOTÓRIPORT – Senkálszky Endre átvette a Színházi Kritikusok Céhének Életműdíját
Népes kolozsvári közönség jelenlétében vette át a Színházi Kritikusok Céhének Életműdíját ma délután Senkálszky Endre, a magyar és a román állam Érdemes Művésze, a Kolozsvári Állami Magyar Színház örökös tagja a Minerva Művelődési Egyesület Cs. Gyimesi Éva termében. Az ünnepségen jelen volt többek között Tompa Gábor rendező, színházigazgató és Visky András művészeti aligazgató is, laudációt mondott Hatházi András színművész és Tompa Andrea, a kritikus céh elnöke.

[Napirenden] Röviden

[Napirenden] Szavazásra való buzdításért jelentette fel magát Ponta
Saját maguk elleni, az Országos Korrupcióelleni Ügyészségnek (DNA) címzett feljelentéseket írtak alá tegnap a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetőségének tagjai és Victor Ponta kormányfő. A miniszterelnök kijelentette: beismeri, arra buzdította az embereket, vegyenek részt a július 29-i népszavazáson.

[Napirenden] Morar: szellemek voksoltak a július 29-i népszavazáson
Módszeresen csaltak a választási bizottságok az államfő leváltásáról rendezett július 29-i népszavazáson, és helyenként a voksok 5–15 százaléka hamis volt – állította Daniel Morar, a korrupcióellenes ügyészség főügyésze egy televíziós interjúban, a Mediafax hírügynökség hétfői jelentése szerint.

[Napirenden] Parlamenti jelöltállítás: lejárt a határidő
Az RMDSZ az ország minden választókerületében indít jelöltet: 450 képviselő- és szenátorjelöltje mérettetik meg a december elejére kiírt parlamenti választásokon. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök ezt a szövetség csíki szervezete jelöltjeinek tegnapi bemutatkozása alkalmával jelentette be. A Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) döntése értelmében tegnap délben járt le a jelentkezések benyújtásának határideje, a jelöltlistákat október elején véglegesítik.

[Kult-Túra] Román filmek éjszakája
Bukarestben harmadik alkalommal, Kolozsváron, Iaşi-ban és Temesvásron pedig másodszor zajlik a Román Filmek Fehér Éjszakáka szeptember 14-én, pénteken. A román filmek népszerűsítését céljául kitűző program különböző generációkhoz tartozó alkotók különböző műfajokban készített produkcióit vonultatja fel, a filmek iránt érdeklődő valamennyi korosztály érdeklődésére számot tartva. Ami a kolozsvári vonatkozásokat illeti, az érdeklődőket a Győzelem moziba és a TIFF-házba várják az ingyenenes vetítésekre.

[Kult-Túra] Aglaja – októbertől a mozikban
Egy kelet-európai artistacsalád kálváriájáról szól Deák Krisztina 2009 és 2011 között forgatott filmje, az Aglaja, amelyet október 11-től vetítenek a magyarországi mozikban. Az Ónodi Eszter főszereplésével készült, magyar–lengyel–román koprodukciót a Ristretto Distribution és a Katapult Film közösen fogja forgalmazni. Az MTI-nek küldött sajtóközlemény aláírói felidézik, hogy az alkotás Aglaja Veteranyi német nyelven publikáló, magyar–román származású írónő önéletrajzi regényén alapszik. A film egy anya és lánya egymásrautaltságáról, a családjuk széthullásáról, az összetartozás nagyszerűségéről és átkáról, a felnőtté válásról szól.

[Kult-Túra] Emberekről és csigákról – péntektől a hazai filmszínházakban
Péntektől kerül a romániai mozikba az idei Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) nyitófilmje, a Tudor Giurgiu által rendezett Emberekről és csigákról (Despre oameni şi melci) című produkció, emellett pedig már szerdán és csütörtökön is vetítik a kincses városban. Amint az a szerkesztőségünkbe eljuttatott sajtóközleményből kiderül, a kolozsváriak elsőként szeptember 12-én, szerdán este fél 9-től a Iulius Mall bevásárlóközpontban lévő Cinema Cityben tekinthetik meg a filmet, a kíváncsi nézők pedig vetítés után a rendezőnek, Oana Giurgiu producernek, valamint Monica Bârlădeanu, Andi Vasluianu, Dorel Vişan, Ovidiu Crişan, Sorin Misirianţu és Alina Berzunţeanu színészeknek tehetik fel kérdéseiket.

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
Engedd meg magadnak, hogy szerelmes legyél. Ha nem így teszel, elpazarolod az életed.

[Kult-Túra] Mai nap

[Kult-Túra] „Dolgozik bennem a szövegkönyv, a rendezői koncepció és a gondolat”
A Báthory Erzsébet című musical-opera a Kolozsvári Magyar Opera idei első premierje, amelyet szeptember 15-én, szombaton este 7 órától láthat a közönség. Az előadás rendezője Bagó Bertalan, a magyar színházi avantgárd jeles képviselője, karmestere Kulcsár Szabolcs, koreográfusa pedig a sokoldalú művészegyéniség, Novák Péter. „Dolgozik bennem a szövegkönyv, a rendezői koncepció és a gondolat, mert azt egyetlen lépés sem képes helyettesíteni” – nyilatkozta a vele készített interjúban Novák Péter, aki arra biztatja a kolozsváriakat: szeressék, támogassák a kolozsvári művészeket, „mert tehetségük, munkabírásuk önöknek szól”.

  « Első oldal    1   2   3   4   5    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:560
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4094.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 369
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap