label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Közigazgatási régiók létrehozását szorgalmazta Cioloș

Közigazgatási régiók létrehozásáról beszélt ma Dacian Cioloș miniszterelnök a romániai közigazgatás reformjáról szóló konferencián.

Cioloș szerint kormánya azért tűzi napirendre a régiókról szóló társadalmi vitát, hogy a novemberi parlamenti választás után célegyenesbe kerüljön a közigazgatási reform. Leszögezte: tisztában van azzal, hogy a jelenlegi szakértői kormány nem határozhat az új közigazgatási régiók létrehozásáról, ezért legkorábban a választás után születhet róla döntés. Cioloș szerint a megyék társulásaként létrejött gazdasági-fejlesztési régiók nem működnek hatékonyan, ezért meg kell vitatni, milyen közigazgatási hatáskörökkel ruházzák fel az új régiókat. (9)


Füstmérgezés a rahovai börtönben: 11 őr a kórházban

A rahovai börtön 11 őre kapott füstmérgezést és került kórházba, miután egy rab vasárnap este 10 óra körül felgyújtotta a celláját.

A Börtönök Országos Igazgatósága szerint a fegyencet is kórházba szállították. További 67, szabadságvesztését töltő személyt sürgősen más épületszárnyba helyeztek. Az ügyben nyomozás indult. (13)


Kedden egyórás sztrájk a helyi közigazgatásban

Egy órával később kezdik a munkát kedden a Közigazgatási Szakszervezetek Országos Szövetségének (FNSA) tagjai – tájékoztattak sajtóközleményben a szakszervezeti képviselők.

A közlemény szerint a FNSA tagjai egy órás munkabeszüntetést tartanak kedd reggel, miután az FNSA elindította a kollektív munkaügyi konfliktust, Dragoș Pîslaru munkaügyi miniszterrel pedig a múlt heti találkozón sem sikerült megegyezésre jutni.

A FNSA szerint a romániai helyi közigazgatásban dolgozók a legrosszabbul fizetett és leginkább diszkriminált közalkalmazotti kategóriát alkotják, hiszen többségük minimálbérrel vagy annál csak némileg nagyobb fizetéssel áll alkalmazásban (bruttó 1250 lej havonta).

A szakszervezetek kérik a köztisztviselők és helyi közigazgatási alkalmazottak 25 százalékos béremelését, és étkezési jegyek és üdülési utalványok biztosítását. Ha nem érnek el eredményt, július 19-én meghatározatlan időre sztrájkba lépnek. (13)


Érettségi: több mint 3000 rendőr a vizsgaközpontok környékén

Több mint 3000-rel több rendőr teljesít szolgálatot az érettségi írásbeli vizsgáinak ideje alatt, a vizsgaközpontok környékén, illetve biztosítja a dolgozatok szállítását – tájékoztatott hétfőn a Román Rendőrség: az általában terepen dolgozó állományhoz további 3100 rendőr csatlakozik naponta, az érettségi vizsgák ideje alatt.

A tájékoztatás szerint közülük 2147 a közrendre vigyáz, 664 közlekedési rendőr, a többiek pedig a további struktúrákból érkeztek.

Hétfőn, július 4-én a román nyelv és irodalom vizsgával rajtoltak el az írásbeli megmérettetések. Összesen 137 344 iratkozott be az írásbeli vizsgákra. (13)


Több ezer áldozattal járó balesetet szimulálnak Marosvásárhelyen

Romániai premiernek számít az a NATO-gyakorlat, amelyet hétfőtől szerdáig folytatnak Marosvásárhelyen: több ezer áldozattal, összedőlt épületekkel, fertőzött területekkel és égő házakkal járó tömegbalesetet szimulálnak.

A gyakorlatot a NATO Euro-atlanti Katasztrófa Elhárítási Koordinációs Központja (EADRCC) szervezte Romániával közösen. A résztvevők számítógépes szimulációban vesznek részt egy nagyszabású katasztrófahelyzet elhárításában. Románia részéről részt vesznek a belügyminisztérium katasztrófavédelmi államtitkárságának emberei, az Országos illetve a Maros Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (IGSU és ISU), a védelmi minisztérium és a Marosvásárhelyi Megyei Kórház sürgősségi betegellátó osztályának és rohammentő-szolgálatának (SMURD) dolgozói – áll az IGSU közleményben.

A virtuális gyakorlatban Örményországból, Ausztriából, Belgiumból, Bosznia-Hercegovinából, Csehországból, Svájcból, Észtországból, Grúziából, Németországból, Izraelből, Norvégiából, Szerbiából, Svédországból, az Amerikai Egyesült Államokból, Törökországból és Ukrajnából érkezett nemzetközi csapatok is részt vesznek. (13)


Több mint 700 fellebbezés a képességvizsgán

A képességvizsga eredményeivel szemben 731 fellebbezést nyújtottak be a nyolcadikos tanulók Kolozs megyében: 461-en a román, 11-en a magyar, 2-en a német, míg 257-en a matematika jegyüket óvták meg. Az óvások elbírálása utáni végleges eredményeket kedden ismertetik. (6)


Végleges a férfi vízilabda-válogatott olimpiai kerete, Madaras nem utazik

Benedek Tibor szövetségi kapitány hétfőn kihirdette a magyar férfi vízilabda-válogatott végleges, 13 fős olimpiai keretét, amelyből kimaradt Madaras Norbert.

A szövetségi kapitánynak hat fővel kellett szűkítenie a csapatot, amelyben Decker Attila, Decker Ádám, Erdélyi Balázs, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Kis Gábor, Manhercz Krisztián, Nagy Viktor, Szivós Márton, Varga Dániel, Varga Dénes, Vámos Márton és Zalánki Gergő kapott  végül helyet.

A kétszeres olimpiai bajnok Madaras Norbert mellett kikerült a keretből Bisztritsányi Dávid, Bátori Bence, Bedő Krisztián, Gór-Nagy Miklós és Tóth Márton, de a magyar szövetség (MVLSZ) honlapjának beszámolója szerint ők a továbbiakban is együtt készülnek a csapattal. (13)


EURO-2016: Nem bíztak semmit a véletlenre a franciák

A házigazda Franciaország és Izland gólfesztivált rendezett a labdarúgó Európa-bajnokság negyeddöntőinek vasárnap esti zárásaként Saint Denis-ben, a végeredmény 5–2 volt a franciák javára.

A pályaválasztó nem bízott semmit a véletlenre, szünetben már 4–0 volt az eredmény. A gólokon Gólszerzők: Giroud 2 (12. és 59. perc), Pogba (20. perc), Payet (43. perc), valamint Griezmann (45. perc), illetve Sigthórsson (56. perc) és Bjarnason (84. perc).

Antoine Griezmann találata kétszeresen mérföldkő az Eb-n: ez volt a kontinensviadal 100. gólja, s ezzel a találattal állt a góllövőlista élére (4).

(7)


Ma estére halasztották a La Negra Noche című szabadtéri előadást

A vasárnap esti időjárási viszonyok, valamint technikai okok miatt ma estére halasztották a Kolozsvári Román Opera által július 3-ára, vasárnap estére meghirdetett La Negra Noche című produkciót. A spanyol zeneműveket megszólaltató szabadtéri előadást tehát ma, július 4-én, este fél 10-től tekinthetik meg az érdeklődők a Főtéren felállított színpadon. Vezényel: David Crescenzi (m. v.), szólisták: Marius Vlad Budoiu, Hector Lopez, Cristian Mogoşan, Carlos Almaguer (m. v.), Geani Brad, Florin Estefan. Közreműködik: Marian Bălan (m. v., gitár), Radu Dunca (hegedű) és az intézmény zenekara. Az előadás ingyenes, a produkció tűzijátékkal végződik, közölték a szervezők.

A vasárnap esti időjárási viszonyok, valamint technikai okok miatt ma estére halasztották a Kolozsvári Román Opera által július 3-ára, vasárnap estére meghirdetett La Negra Noche című produkciót. A spanyol zeneműveket megszólaltató szabadtéri előadást tehát ma, július 4-én, este fél 10-től tekinthetik meg az érdeklődők a Főtéren felállított színpadon. Vezényel: David Crescenzi (m. v.), szólisták: Marius Vlad Budoiu, Hector Lopez, Cristian Mogoşan, Carlos Almaguer (m. v.), Geani Brad, Florin Estefan. Közreműködik: Marian Bălan (m. v., gitár), Radu Dunca (hegedű) és az intézmény zenekara. Az előadás ingyenes, a produkció tűzijátékkal végződik, közölték a szervezők. (2)

(Fotó: Nicu Cherciu)


Távozik pártja éléről a kilépéspárti Nigel Farage

Távozik az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) éléről Nigel Farage - tájékoztat az MTI. A politikus hétfői sajtóértekezletén közölte: politikai céljai teljesültek azzal, hogy a brit EU-tagságról tartott népszavazáson a brit választók többsége a kilépésre voksolt. „Ennél többet nem is érhetnék el, ezért úgy gondolom, most jött el a megfelelő alkalom arra, hogy leköszönjek” – tette hozzá. Farage a tavaly májusi brit parlamenti választások után is bejelentette távozását, de akkor néhány napon belül visszavonta ezt a döntését. Hétfőn közölte: most nem tesz ilyet, távozási szándéka végleges. A UKIP a legnagyobb olyan brit politikai párt, amelynek fő politikai programja Nagy-Britannia kilépése az EU-ból. (6)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1150
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap