label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Főcikkek
2009. szeptember 29.
Közel háromezer magyar elsőéves tanul a BBTE-n a 2009/2010-es tanévben
Tegnap tartották meg több kolozsvári felsőoktatási intézetben, így a Babeş-Bolyai Tudományegyetemen (BBTE) is a tanévnyitó ünnepséget. Reggel kilenc órakor Andrei Marga rektor megtartotta Kilencven év után. Az új egyetem a globalizáció korában című bevezető expozéját. Az ünnepségen jelen volt Emil Constantinescu is, aki díszoklevelet vehetett át Andrei Margától. Délben kettőkor az egyetem központi épületének Aula Magna termében zajlott a magyar tagozat hivatalos megnyitója, amelyre sajnos nagyon kevés hallgató jött el. Magyari Tivadar rektorhelyettes szerint ez annak tulajdonítható, hogy a magyar megnyitóval párhuzamosan a karok is évnyitót tartottak. Értesüléseink szerint tegnap zajlott az évnyitó a műegyetemen és a zeneakadémián is; a mezőgazdaság-tudományi és állatorvosi egyetem csütörtöki évnyitójára Ilie Sârbu szakminisztert várják. Az orvosi egyetem hétfőn kezd, külön évnyitó nélkül.

Cikkek [Újság]
[Napirenden] Erősödött az MPP Székelyudvarhelyen
Egy önkormányzati képviselői hellyel többet szerzett korábbi mandátumszámához képest a Magyar Polgári Párt (MPP) a székelyudvarhelyi helyi tanácsban az ottani időközi önkormányzati választások hétfőn közzé tett eredményei szerint.

[Napirenden] Reng a föld a koalíció talpa alatt
Románia ismét a politikai válság küszöbén áll, miután Emil Boc miniszterelnök tettre szánta el magát, és bejelentette: megfosztja miniszterelnök-helyettesi és belügyminiszteri tisztségétől a szociáldemokrata Dan Nicát. A kormányfő ezzel gyakorlatilag a kenyértörés felé tolta az eseményeket a nagykoalícióban. A szociáldemokraták országos ügyvezető testülete tegnap késő délután tanácskozásra ült össze, hogy megvitassa, miként reagáljon koalíciós partnerük döntésére. A PSD-s vezetők közül azok voltak igazán bőbeszédűek a sajtóval, akik a kormányból való kilépést szorgalmazzák. A kormányfő Nica leváltásának okaként a romló közbiztonságot nevezte meg, de felhánytorgatta neki hétvégén tett nyilatkozatát is, miszerint az elnökválasztás két fordulójának napjára már kibérelték az összes buszt, ami utalás volt az elmúlt években meghonosodott „választási turizmusra”. Nica nem nevezett meg senkit, de a demokraták magukra vették a vádat.

[Kult-Túra] Európa elrablása
A nagyváradi MAFF (Metrion Animációs Filmfesztivál) rövid „post-it rajz-animáció” pályázatot hirdet diákok és fiatal animációsok számára, Európa elrablása címmel. A cím egyben a fesztivál és a pályázat témaköre is.

[Kult-Túra] Lezárult Kolozsváron a Millenniumi Év
Sas Péter budapesti művelődéstörténész péntek délutáni előadásával zárult a Gyulafehérvári Főegyházmegye által tavaly meghirdetett Millenniumi Év a Kolozs-Dobokai Római Katolikus főesperesi Kerületben. Fábián Mária nőszövetségi elnök köszöntő szavai után Kovács Sándor főesperes vette át a szót. „Helyi szinten a millenniumi év legjelentősebb megvalósítása Márton Áron szobrának a felállítása volt a 660 esztendős templom kertjében. Ugyanakkor örömmel említem, hogy a római katolikus óvoda beindította második csoportját. Felújítottuk többek között a Katolikus Egyetemi Lelkészség székhelyét, a Szent Mihály-templom órája pedig újból mutatja az időt. Jelentős anyagi áldozatok árán elkezdődtek a Donát utcai templom befejezési munkálatai. Tavaly szeptemberben Sas Péter előadásával nyitottuk meg a millenniumi évet, s most ennek zárására kértem fel e nagyra becsült szakembert”, foglalta össze a főesperes.

[Kult-Túra] Ruha-emlékkoncert a Zenei Őszön
Október 2-a és 23-a között kerül sor városunk legjelentősebb komolyzene-rendezvényére, a Zenei Őszre, amelyet idén 43. alkalommal rendez meg a kolozsvári Transilvania Filharmónia. Marius Tabacu, a filharmónia igazgatója változatosnak minősítette a programot, amelyen fellép a kolozsvári származású hegedűművész, Ágoston András, aki az öt éve elhunyt Ruha István hegedűművész emlékére rendezett koncerten Csajkovszkij D-dúr hegedűversenyét adja elő. A rendezvény magyar vonatkozású eseményei közül megemlítendő a kolozsvári Flauto Dolce kamaraegyüttes és a tizenkét gordonkás koncertje. Marius Tabacu igazgató derűlátó: a gazdasági válság ellenére sem csappant a jegyek és a bérletek iránti érdeklődés.

[Kult-Túra] KISHÍREK

[Kult-Túra] A NAP IDÉZETE
Gondold meg, hogy aki a lehetetlent keresi, megérdemli, hogy a lehetségeset is elveszítse.

[Kult-Túra] Ma,

[Kult-Túra] Ascher Tamás-rendezéssel indul az operaévad
Több éve dédelgetett terv válik valóra a Kolozsvári Magyar Opera 2009/2010-es évadában: Ascher Tamás Kossuth-díjas rendező, érdemes művész, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorával dolgozhatott együtt az opera társulata. A neves rendező Verdi Álarcosbál című operáját viszi színre a sétatéri intézményben, a bemutatóra október elsején, csütörtökön este fél 7 órakor kerül sor. Az opera tegnapi, évadnyitó sajtótájékoztatóján a nemzetközi hírű színházi rendező mellett jelen volt Selmeczi György karmester, valamint az intézmény aligazgatója, Szép Gyula.

[Vélemény] Kormányválság-számítások
Ha a két kormánypárt saját politikai érdekeit tartja szem előtt, akkor nagy valószínűség szerint ma kormányválság kezdődik. A Traian Băsescu által patronált demokraták régóta kacérkodnak azzal a gondolattal, hogy kiebrudalják a kormányból a szociáldemokratákat.

  « Első oldal    1   2   3   4   5    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:560
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4094.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 359
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap