label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

2008. május 24.
Békés magyarfenesi tiltakozás a teherforgalom ellen

SZERZŐ: KISS OLIVÉR   

Az út szélén, transzparensekkel demonstráltak a helybéliek

Gyere, gázolj el! – üvöltötte az egyik tiltakozó
Gyere, gázolj el! – üvöltötte az egyik tiltakozó
Tiltakozó akciót szerveztek tegnap Magyarfenes lakói, akik az észak-erdélyi autópálya építésén dolgozó Bechtel cég nehézgépjárművei okozta károkra akarták felhívni a cég és az illetékes hatóságok figyelmét. Az alap ásásakor kikotort földet és az építkezési anyagokat szállító több tonnás teherautók megrongálják az útburkolatot, a forgalom miatt megrepedeznek a házak falai, és fokozódik a légszennyezés. A helybélieknek álmatlan éjszakákat okoz a folyamatos zaj, a por miatt képtelenség rendesen kiszellőztetni a lakást. Az észak-erdélyi autópálya nyomvonalának közelében fekvő Magyarfenes lakói már korábban is hangot adtak tiltakozásuknak, a hatóságok akkor azt ígérték nekik: május 15-től az autópályát építő Bechtel teherautói a terelőutakon fognak közlekedni. Erre azonban azóta sem került sor, ezért pénteken délután a helybéliek ismét tiltakozó megmozdulást szerveztek.


Az amerikai érdekeltségű Bechtel által épített észak-erdélyi autópálya 2B szakaszának megvalósítása több Kolozs megyei magyarlakta település lakosainak türelmét tette próbára. Az érintett falvak, községek közé tartozik például Tordaszentlászló, Magyarlóna és Magyarfenes. Utóbbi lakosai több ízben panaszt emeltek a prefektúrán, a megyei tanácsnál, illetve a megyei útügyi igazgatóságnál amiatt, hogy a földet és építkezési anyagokat szállító kamionok tönkreteszik az utat, a házak falai megrepedeztek, nagy a por és a zaj. Március végén a prefektúra illetékeseinek kezdeményezésére megállapodás született a megyei tanács, a megyei útügyi igazgatóság és Bechtel között arra vonatkozóan, hogy május 15-ig az amerikai érdekeltségű cég megépíti a Magyarlónát és Magyarfenest kikerülő utat annak érdekében, hogy a nehézforgalom ne az imént említett két településen áthaladó 107M megyei úton történjen. A magyarlónaiak és a magyarfenesiek viszont kénytelenek voltak tapasztalni, hogy a Bechtel megépítette ugyan a kerülőutat, de nem használja azt, ezért tegnapra útlezárással járó tiltakozó megmozdulást hirdettek meg.

Nem engedélyezték az útlezárást

Amikor a helyszínre érkeztünk, a felháborodott helybéliek – transzparensekkel a kezükben – nem az úton, csak az útpadkán álltak. Tordaszentlászló (ehhez a községhez tartozik Magyarfenes) polgármestere, Tamás Gebe András érdeklődésünkre elmondta, miért nem került sor a meghirdetett útlezárásos akcióra: „A polgármesteri hivatalnak nem áll jogában engedélyt adni egy megyei út lezárására, ezért a prefektúra illetékesei figyelmeztettek, az ilyen fajta megnyilvánulásra nem kerülhet sor” – jegyezte meg a tisztségviselő, aki felháborodását fejezte ki amiatt, hogy a Bechtel nem használja a megépített kerülőutakat. „Habár a márciusi protokollumban az is szerepel, hogy teherkocsik nem közlekedhetnek este nyolctól hajnali öt óráig, éjjel is áthaladnak Magyarfenesen. Esős időben a kamionok felcsapják a sarat, összemocskolják az emberek ruháját, sebesen haladnak, megrongálják a házakat és az utat. Egyetértek azzal, hogy szükség van az autópályára, de mégis, milyen áron?” – tette fel a kérdést Tamás Gebe András.

„Majdnem elütött a kamion”

Valahányszor elhaladt egy kamion, a tiltakozók felemelték a transzparenseket, nemtetszésüket fejezve ki ily módon a sofőröknek. Előbbiek között volt Balla Erzsébet is, akiből, mihelyt meglátta, hogy jegyzetelek, ömleni kezdett a szó: „Írja le azt is, hogy a múltkor majdnem elütött az egyik kamion, be kellett ugranom a kerítés mellé, annyira az út szélén közlekedett” – panaszolja. Azt is kifogásolta, hogy a Bechtelesek csak három-négy naponta öntözik az utakat, ezért nagy a por, máskor meg feleslegesen dolgoznak: „Maga ilyet nem látott: esős időben öntöznek! Hát van eszük?” – mondja, s folytatná, de szavába vág egy másik magyarfenesi lakos, Tamás Ilona. „Remeg az egész ház, amikor egy ilyen kamion elhalad. Nem lehet szellőztetni, ruhát szárítani a por miatt” – mondja. Ennél is nehezebb a helyzete Rácz Zsófiának. Ő arról számolt be, hogy több mint egy hete víz nélkül hagyta őt és családját a Bechtel. „Fúrtak valamit a házunk mellett, s víz nélkül maradtunk. Naponta ellátnak ivóvízzel, de kérdés, hogy meddig mehet ez így?” – háborodott fel a fiatal hölgy.

Bárdos: a jövő héten megismételjük

A tegnapi tiltakozó akció szervezője, Bárdos Attila elmondta, hogy a demonstrációt figyelmeztető jellegűnek szánták a helybéliek. „Azt kérjük a Bechtel illetékeseitől, hogy tartsák be a márciusi megállapodást. Sajnos csak az út szélén tüntethettünk, nem engedélyezték számunkra az út lezárását. Nemrég az alsójáraiak így tiltakoztak a nehézforgalom ellen, s meg is volt az eredménye: azóta a településen keresztül nem közlekednek a Bechtel teherautói. Sebaj, jövő héten megismételjük az akciót, s akkor más eszközöket is bevetünk annak érdekében, hogy legyen meg a hatása” – fogalmazott.

A tegnapi tiltakozáson egyébként a magyarfenesiek egyedül maradtak: a közlekedés folytonosságát és a közbiztonságot szavatoló rendőrökön és csendőrökön kívül egyelten hivatalosság sem jelent meg a helyszínen – nem jöttek el sem a prefektúra, sem a megyei tanács, sem az útügyi igazgatóság képviselői. Minden bizonnyal igaza van Bárdos Attilának: valamivel látványosabb eszközökre van szükség. Megtörténhet az is, hogy nemsokára például félpályás útlezárásra kerül sor vagy a helybéliek mindkét irányban 30 kilométeres óránkénti sebességgel haladnak személygépkocsijukkal, több órán át, ellehetetlenítve ezáltal a kamionok közlekedését.

A Bechtel illetékeseit többszöri próbálkozásunk ellenére sem sikerült elérnünk. Arra lettünk volna kíváncsiak, miért nem tartották be a márciusi megállapodást, és mi az álláspontjuk a tegnapi magyarfenesi tiltakozás esetében...Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:560
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4094.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 719
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap