label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

2012. január 17.
Rabok, akiktől csak az állam vesz végső búcsút


A temetőnek nincsen kerítése

Kenneth Wayne Davis 54 éves korában halt meg, és inkább csak szám volt, mintsem ember: a 327320-as rab. Texas állam bírósága egy 1977. november 19-én elkövetett gyilkosságért súlyos börtönbüntetésre ítélte, de amikor tavaly novemberben meghalt, úgy tűnt, hogy Texas maradt az egyetlen barátja. A családja nem kérte ki a holttestét, úgyhogy az állam fizette a temetését.


A kelet-texasi Huntsville-ben egy hideg reggelen az elítéltek kis csapata lehajtott fejjel hallgatta, ahogy a börtön lelkésze Davis lelki üdvéért imádkozik a rabok ásta sír mellett fabakokon fekvő, ezüstfogantyús fekete koporsónál. Napszemüvegben, munkásbakancsban és bepiszkolódott fehér rabruhában akár festő-mázolóknak is lehetett volna nézni őket, ha nem olyan komolyak, és nem szorítják összekulcsolt kezükben sapkájukat és kesztyűjüket.

Gyászolói, egyben sírásói is voltak Kenneth Wayne Davisnek. Az elhunyt ismerősei közül senki sem vett részt a temetésen, úgyhogy a lopásért 14 év börtönre ítélt Damon Gibsonra és társaira várt, hogy némán álljanak egy olyan ember sírja fölött, akivel sosem találkoztak. Aztán Gibson és a többiek felhúzták a kesztyűjüket, hosszú köteleken leeresztették a gödörbe a koporsót, örök nyugalomba helyezve az egyetlen olyan texasi helyen, ahol a családjuk által ki nem kért gyilkosokat és más elítélteket eltemetik, megemlékeznek róluk, és ha csak néhány perc erejéig is, de kegyelettel megtisztelik őket.
    
Mégiscsak emberek     
    
Ezen a napon Davis temetése egy volt abból a hétből, amelyet a Joe Byrd Kapitány Temetőben, az Egyesült államok legnagyobb, körülbelül 9 hektár területű börtöntemetőjében tartottak, ahol több ezer kivégzett vagy fogságban meghalt elítélt nyugszik. Haláluk után egyikük holttestét se kérte ki a család, de téved, aki azt hiszi, hogy ahol végső nyughelyet leltek, az egy roskatag szegények temetője. Csöndes zöld oázis a Sam Houston Állami Egyetem közelében, a kis keresztek és fejfák nyílegyenes sorokban állnak benne; a terület közepén téglából rakott dekoratív kút és egy fehérre festett oltár van kereszttel.

Bár utolsó éveiket az elítéltek fegyveres őrök felügyelete mellett, rácsok és szögesdrót mögött töltötték, a temetőnek nincsen kerítése, és senki nem őrzi a területet.

A Duane Howk sírját jelölő betonkereszten rajta van az illető neve, rabszáma és halálának dátuma, de semmilyen utalás arra, hogy gyermek elleni súlyos szexuális támadás miatt ítélték életfogytiglanra. A többszörös gyilkos Kenneth Allen McDuff, akit 1998-ban végeztek ki, mert megfojtott egy kétgyerekes, terhes 22 éves nőt, attól vált hírhedtté, hogy ő volt az Egyesült Államok történetében az egyetlen halálra ítélt, aki kegyelmet kapott, de néhány évvel később újból gyilkosságért ítélték el. A sírján lévő kereszten azonban mindez nem olvasható, azon csupán egy szám van: 999055.

A temetőt Texas állam büntetés-végrehajtásért felelős hivatala kezeli azóta, hogy az 1800-as évek közepén oda kerültek az első elítéltek. A takarítás, a fűnyírás, a fák és bokrok metszése a közeli Walls Unit börtönben lévő foglyokból álló csapat dolga. A rabok a sírásók, a koporsóvivők, ők vésik rá a sírkövekre és festik ki fekete festékkel az eltemetettek nevét. A temető Walls Unit egyik igazgató-helyetteséről kapta a nevét, aki az 1960-as években segített megtisztítani és helyreállítani a területet. A börtönigazgató vagy valamelyik helyettese azóta is jelen van minden temetésen.

"Ez fontos, hisz mégiscsak emberek - mondta James Jones börtönigazgató a The New York Times című napilapnak. - Bűncselekményt követtek el, amiért letöltendő büntetést kaptak, de sajnos meghaltak a börtönben, és hát mégiscsak emberek."
    
A legrosszabbak közül is a legrosszabb    
    
Texas államot úgy tartják számon, mint amelyik keményen bánik a bűnözőkkel, és köztudott, hogy nemrég elvették a kivégzésre váróknak azt a jogát, hogy megrendeljék utolsó étkezésüket. Ilyen körülmények között a Byrd temető akár ellensúlynak is tekinthető, amely némileg árnyalja a texasi büntetés-végrehajtásról alkotott képet. Az állami kivégzőkamrának is helyt adó Wall Unittól egy mérföldre évente mintegy száz elítéltet temetnek el olyan ceremóniával, amelyre az állam jelentős mennyiségű időt és pénz fordít. Minden temetés hozzávetőleg 2000 dollárjába kerül Texasnak. Sokszor, mint Kenneth Wayne Davis esetében is, az elhunyt egyetlen rokona se vesz részt a végső búcsúztatáson, csupán a börtön dolgozói és rabjai vannak jelen.

Akadnak azonban olyanok is, akik azért nem kérik ki elhunyt családtagjuk holttestét, mert nem tudják kifizetni a temetés költségeit. Ezek rendszerint elutaznak Huntsville-be, és részt vesznek az állam által fizetett ceremónián.

"Azt hiszem, mindenki úgy gondolja, hogy aki börtöntemetőben nyugszik, az a legrosszabbak közül is a legrosszabb - fejtette ki Franklin T. Wilson, az Indianai Állami Egyetem kriminológia professzora, aki a temetőről ír éppen könyvet. - Pedig a dolog sokkal inkább kötődik a társadalmi-gazdasági státushoz. Az, hogy valaki börtöntemetőbe kerül, elsősorban azt jelzi, hogy az illető szegény."

A börtön alkalmazottai 2100, a temetőben nyugvó elítéltet azonosítottak, de azt mondják, hogy lehetnek még további sírok. A professzor nemrég minden sírkövet lefényképezett, és a sírok számát több mint háromezerre becsüli. 

A huntsville-i temetések bizonyos értelemben nélkülözik a máshol megszokott precizitást és formaságokat. A koporsót a temető közepén lévő oltártól egy zöld John Deere traktorhoz kapcsolt utánfutón viszik a sírhoz. A fejfákon és sírköveken a neveket gyakran rosszul írják. A temetésen részt vevő hozzátartozók hordozható sztereomagnókat visznek magukkal, amelyről rapszámok vagy épp az AC/DC Hell's Bells című száma csendül fel.

A legtöbbször, miután az elítéltek visszatérnek a börtönbe, a temető elhagyott, néptelen hely. A több ezer sír közül csak néhányon van virág. Aznap, amikor Kenneth Wayne Davist végső nyugalomra helyezték, három temetésen voltak jelen családtagok, négyen pedig nem. A nap folyamán vandálok törtek be a területre, és felgyújtottak egy nagy halom száraz rőzsét.

A hét eltemetett közül kettő életfogytiglani börtönbüntetését töltötte gyilkosság miatt, a többieket pedig ittas vezetésért, lopásért, támadásért, gyermek elleni szexuális támadásért és betörésért ítélték el.

Davis élete 54 évéből csaknem 34-et rács mögött töltött. A huntsville-i földben végre megszabadult a rabruhától. Az elítéltek temetését végző temetkezési cég sötét nadrágot, fehér inget és nyakkendőt adott rá. (4)Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 583
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap