label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

2011. december 21.
XXI. Mozart Fesztivál

SZERZŐ: KULCSÁR GABRIELLA   

Ünnepélyes záróhangverseny

Minden ünnep hamar eltelik. Hosszabb viszont az ünnepet megelőző várakozás. Így decemberben, a karácsonyt megelőző adventi várakozásban, csillognak a kirakatok, fokozódik a vásárlási láz, nagy a sürgés-forgás. De vajon lesz-e egy olyan pillanat, amikor az ünnep valódi tartalmához méltóan elcsendesedünk? Ezekkel a gondolatokkal vártam a Mozart Fesztivál záróhangversenyét, amely „zenei ajándékokkal” fokozta az ünnepi izgalmat.


Öröm volt újra itthon látni a Bécsből hazatérő Aurelia Vişovan fiatal zongoraművészt, és hallgatni, a mozarti muzsika iránti szeretetéből fakadó stílusos, nagyszerű előadását. Jó volt néhány percre felidézni a néhány éve elhunyt Gerda Türk kiváló zongoratanárnő emlékét, aki annak idején, a zene titokzatos birodalmának első kulcsait Mozart-szakértőként adta az Aurelia Vişovan kezébe. Nem csoda tehát, hogy Aurelia Vişovan már zeneiskolás diákként „önszorgalomból” végigjátszotta Mozart zongora-, valamint hegedű-zongoraszonátáit, mint ahogy az sem véletlen, hogy a mozarti zene szerelmeseként, a sok hazai és nemzetközi díj mellett a kolozsvári Mozart Fesztivál 2007-es Zongoraverseny-szekciójának I. helyezettje lett.

A Mozart Fesztivál zárókoncertjén a Rekviem Robert D. Levin-féle verziója szintén ünnepi meglepetésként csendült fel, az 1991-es kolozsvári premier után immár másodszorra.

A B-dúr Zongoraverseny (KV.456.) Mozart kései kompozícióinak egyik remekműve, amelyet Maria Theresia Paradiesnak, a gyermekkorában megvakult zongoraművésznőnek dedikált. A versenyműben a fény és árnyék, a játék és nosztalgia, a katonás induló és fájdalmas lamento-jelleg kontrasztjai váltakoznak. Aurelia Vişovan előadásában a mozarti stílus az „ereiben” lüktetett. A concertót követő szünetben ő ezt így fogalmazta meg: „Mozart zenéjében otthon érzem magam.” És valóban, a teljes versenymű alatt olyan természetességgel, magabiztossággal, kiegyensúlyozottsággal zongorázott, hogy abból az „otthon” melege sugárzott. A mosolyt és könnyet kiváltó versenymű után csodálattal mondtam: „nagy bohóc volt ez a Mozart!”, hisz derűs, boldognak álcázott gondtalansága mögött mindig ott lappang a fájdalom. Mihail Agafiţă karmester vezényletével a zenekar a zongoraverseny kíséretében finoman dialogizálva simult a szólóhangszerhez.

Mozart a Franz von Wallsegg gróf által megrendelt és aranypénzben fizetett Rekviemet korán bekövetkezett halála miatt nem tudta befejezni. A Rekviem általunk ismert formáját később Süssmayr, a mester tanítványa fejezte be. Süssmayr verzióját többen is támadták, főleg stilisztikai szempontból. A 20. század Mozart-kutatói, a „felújítás” igényével többször nyúltak a műhöz. A legfrissebb verziót Robert D. Levinnek, a Harvard University kutató professzorának köszönhetjük, aki a Süssmayr-féle partitúrában meghagyott mindent, amit érdemesnek talált, kiegészítéseinek legnyilvánvalóbb példája, a Lacrimosa tétel végén alkalmazott kettős fúga, amelyben Robert D. Levin azokat a Mozart-jegyzeteket használta fel, amelyeket kutatásai során 1962-ben fedezett fel Salzburgban, és amelyeket Süssmayr mellőzött az általa befejezett Rekviemben. A Mozart Fesztivál programfüzetében Hans Peter Türk foglalta össze néhány mondatban az újítások lényegét, rámutatva, hogy Levin a Sanctus zenekari faktúráján, és a Hosanna in excelsis két kórus-fúgáján nagy odafigyeléssel, és Mozart zenéje iránti tisztelettel teljesen észrevehetően „javított”. Levin egyéb „szépítéseit” csak a partitúrák alapos összehasonlítása révén lehet igazából értékelni.

A Rekviem emberi hangot próbára tevő, drámai főszereplője az énekkar. A Cornel Groza által vezetett kórus fantasztikus teljesítményét megrázó és egyben felemelő produkcióként értékelhetjük, amelyből kiemelném a drámai Dies Irae-t, az ismétlések által hatalmas feszültséget hordozó Rex tremende-t, a megható Lacrymosát vagy a Sanctus magasztosságát, a Hosanna in excelsis fényes dicsőítését, valamint a lelki békét árasztó Cum sanctus zárófúgát. Adela Zaharia (szoprán), Marioara Pop (mezzoszoprán), Ruben Mureşan (tenor) és Cristian Hodrea (basszus) fiatal énekes szólisták előadásában a két női szólam a meleg tónus, és az egymásrafigyelés szempontjából általában jobban illett egymáshoz, mint a nagy hangerő különbséggel éneklő két férfi szólam. Az izgalomnak betudható helyenkénti intonációs bizonytalanságoktól eltekintve, az énekesek produkciójában egyfajta hullámzást éreztem, mivel együttesükben a „nyers” megfogalmazások és az egymást figyelő, homogén, lágyabb részek váltakoztak. A mű hangulati alapját/hátterét a zenekar mindvégig az énekkarral és a szólistákkal összehangolva szólaltatta meg. Mihail Agafiţă karmester a nagyszabású vokál-instrumentális alkotás teljes zenei apparátusát stílusosan fogta össze.

A hatalmas létszámú közönségnek Mozart–Levin Rekviem-je meghozhatta azt a lelki békét és nyugalmat, amelyre így decemberben, karácsony közelében olyan nagyon vágyunk!Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:560
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4094.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 288
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap